Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové představili kyborga Fedora. Střílí obouruč, míří do vesmíru a děsí Západ

Autor: Mii - 
20. dubna 2017
19:05

Je velký jako člověk, střílí ze dvou zbraní zároveň a dělá autonomní rozhodnutí. Tak vypadá prototyp bojového kyborga, kterého představil ruský vicepremiér pro zbrojní průmysl Dmitrij Rogozin. Podle něj ale robot ve své podstatě útočný není a Rusové pro něj najdou použití zejména ve vesmíru.

Robot má kódové označení F.E.D.O.R a je naprogramovaný tak, aby zvládal vytvářet svá vlastní rozhodnutí. Je to dílo Fondu pro perspektivní výzkum (FDI), což je ruská státní agentura pro vývoj zbrojních technologií. Rusové ji vytvořili jako konkurenci americké Agentuře pro výzkum pokročilých obranných projektů (DARPA).

Přestože kyborg dokáže efektivně střílet, je jeho hlavní úkol podle Rusů jiný. Dokáže pomáhat se stavebními pracemi – zdvihat těžká břemena nebo vrtat díry. A obecně pracovat s konstrukcemi. Ruská vláda proto počítá s tím, že jej v roce 2021 vyšle na palubě svého nového raketoplánu Federace na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde bude pomáhat astronautům.

Fedor se se zbraněmi umí ohánět. Podívejte se na video:

„Nepracujeme na terminátorovi, ale na umělé inteligenci, která bude nápomocná v široké škále oborů,“ napsal Rogozin na sociální síť. Větu doplnil o záběr robota střílejícího z obou paží zároveň. Bojové schopnosti jsou totiž podle něj klíčové pro rozvoj intelektu.

Kyborg prý umí řídit auto a zachránit lidi

Ruská média uvádějí, že kyborg dokáže i řídit automobil a v testovací krizové situaci zachránil několik osob. Vědci jej momentálně ještě rozvíjejí a hledají další způsoby, jak vylepšit jeho motoriku a autonomnost.

Rusko robota představilo ve chvíli, kdy se svět bojí, že stojí na prahu třetí světové války. Mezi USA a Kremlem narůstá napětí, které mimo jiné způsobil útok raketami Tomahawk na syrský režim. Napětí panuje také mezi USA a Severní Koreou, která opakovaně hrozí jadernými útoky.

123abc ( 20. dubna 2017 19:45 )

Proč ruský bohatýr střílí rakouskou pistolí, navíc možná kompletovanou v závodě na Slovensku? To je legrace.

Zobrazit celou diskusi