Peníze za článek „Sranda musí být“, který otiskl Playboy za 48 200 korun a týkal se pouze starosty Prahy 6, zaplatí Kolář ze svého. A to i přesto, že neporušil žádné předpisy, které radnice má, a vše proběhlo bez právních problémů za finance ze schváleného rozpočtu.

„Mně osobně nepřijde nic závadného na tom, aby starosta jakékoliv obce poskytl rozhovor časopisu, ve kterém se objevil český premiér, ministr zahraničí nebo americký prezident,“ řekl úvodem Kolář.

Sám však přiznal, že jde spíše o morální problém. „K té odpovědnosti v morální rovině se hlásím zcela. Vzhledem k tomu se vzdám části platu ve výši 48 200 korun ve prospěch radnice formou srážky,“ potvrdil na čtvrtečním zastupitelstvu Prahy 6.

Změna pravidel

S tímto rozhodnutím se pojí i změna pravidel pro zadávání inzerce, na které má městská část schváleno celkem asi 1,2 milionu korun. „Chci vás informovat o posledním jednání odboru pro média a komunikace, který se usnesl na tom, že žádáme a doporučujeme předsedovi výboru tato pravidla vypracovat a při nejbližší příležitosti je představíme,“ řekl zástupce starosty Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

To ocenili i další politici i z opozice. „Beru pozitivně, že tento náklad chcete uhradit ze svého,“ pronesl zastupitel Ivan Hrůza (KSČM). Zastupitelstvo zároveň zažádalo o informace, kteří další radní měli placenou inzerci v některých médiích.

Personální změny

Opozice se do Koláře opřela poté, co vyšlo koncem minulého měsíce najevo, že za rozhovor v březnovém vydání Playboye zaplatila radnice téměř 50 tisíc korun ze svého rozpočtu. Problém viděli Zelení v čele s Antonínem Nechvátalem v tom, že otázky se týkaly pouze starosty, nikoli městské části. Kolář se bránil, že je to politováníhodné, avšak nic, co by bylo zakázané. 

„Pracovníci tohoto odboru zvolili tu nejméně vhodnou cestu. Z toho jsem vyvodil důsledky a mohu vám i ostatním s jistotou sdělit, že takováto situace se nebude opakovat,“ popsal již dříve pro Blesk.cz Kolář. Šéfka zmíněného odboru na radnici již nepracuje a velkou personální změnou prošel celý úsek.

Podívejte se, jak to vypadá u starosty v kanceláři:

Fotogalerie
16 fotografií