Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Soud povolil v USA popravu spornou látkou: Na smrt půjde vrah a znásilňovač

Soud povolil popravu Ledella Leea, který má podle rozsudku na svědomí vraždu mladé ženy a řadu znásilnění.
Soud povolil popravu Ledella Leea, který má podle rozsudku na svědomí vraždu mladé ženy a řadu znásilnění.  (Autor: Policie Arkansas)
Autor: ČTK ljš - 
21. dubna 2017
06:51

Nejvyšší soud v americkém státě Arkansas ve čtvrtek povolil používání sporné smrtící látky v injekcích, které mají posloužit k bezprecedentní sérii poprav plánované na tyto dny. Vykonána tak bude moci být první poprava z celkem osmi, které se měly uskutečnit během 11 dnů. Další popravu soud stejně jako dvě předchozí kvůli námitkám advokátů nařídil odložit.

Nejvyšší soud zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, který zakazoval používat jedovaté látky, které úřadům poskytla jedna z farmaceutických firem. Ta se obrátila na soud se stížností, že prodávala svůj preparát k léčebným účelům a nikoli k popravě. Nejvyšší soud tuto námitku zamítl.

Jako první odsouzenec v Arkansasu od roku 2005 by tak měl být popraven vrah Ledell Lee, který má na svědomí také řadu znásilnění. Naopak další ze zločinců odsouzených k smrti Stacey Johnson popraven nebude, neboť soud vyhověl jeho žádosti a povolil dodatečné testy DNA, které podle Johnsonových právníků mohou dokázat jeho nevinu v případě znásilnění a vraždy mladé ženy z roku 1993.

Popravy osmi odsouzenců schválené arkansaským guvernérem Asou Hutchinsonem měly být postupně provedeny od 17. do 27. dubna. Odsouzení spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000 a všichni už vyčerpali možné opravné prostředky proti rozsudkům smrti.

Popravy byly naplánovány v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu, jedné z látek používaných ve smrtící injekci.

V minulých dnech již soud zablokoval dvě popravy z této série.

VIDEO: Poprava Amona Goetha, nacistického pohlavára z polského koncentračního tábora

..krakonos500 ( 21. dubna 2017 12:17 )

Je mnoho způsobů. V komunistické Albánii své odpůrce utopili v železné kleci. V Severní Koreji důstajníka, který se Kimovi znelíbil, rozstřelili z minometu. Atd.

XLADI ( 21. dubna 2017 10:47 )

To jsou problémy, jsou desítky látek usmrcujících prakticky okamžitě a v USA občas při popravách ani nedokážou napíchnout žílu . Gilotina je rychlá a milosrdná. Blbé je že potom zbyde bordel. Ale je to asi nejvíce využívaná exekuční pomůcka.

Lucio1 ( 21. dubna 2017 07:47 )

Jestli někomu vadí sporná látka tak ho můžou pověsit., nad sporným lanem snad nikdo dumat nebude..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání