Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Politika Bystroně sleduje německá kontrarozvědka: Kvůli krajní pravici

Autor: ČTK, deb - 
21. dubna 2017
10:33

Předseda bavorské organizace pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) se dostal do hledáčku německého Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který plní funkce kontrarozvědky. Petr Bystroň, syn českých exulantů, podle BfV opakovaně vyjadřuje sympatie krajně pravicovému hnutí, informovala v pátek agentura DPA.

Bystroň se stal objektem zájmu německé kontrarozvědky kvůli podpoře organizace Identitární hnutí Bavorsko (IBB). Podle BfV toto uskupení „vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice“.

Bystroň podle předsedy bavorského Zemského úřadu pro ochranu ústavy (LfV) Burkharda Körnera v minulosti označil IBB za „skvělou organizaci“, jejíž akce jsou „inteligentní“ a zasluhují respekt. „AfD musí být ochranným štítem Identitárního hnutí,“ citoval Körner Bystroně. Předseda bavorské AfD si je podle něj dobře vědom, že ho zemská kontrarozvědka IBB sleduje kvůli podezření z porušování ústavního pořádku, přesto na její podpoře trvá.

Identitární hnutí je skupina, která vznikla ve Francii. V Německu působí od roku 2012. Namířena je proti multikulturalismu a bojuje proti údajné ztrátě identity evropských národů kvůli imigraci. V Bavorsku, kde působí od loňského roku, patří k tvrdému jádru hnutí asi stovka lidí, tvrdí Körner.

Petr Bystroň není v Německu příliš známým politikem. Loni v květnu ho ale přijal mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje odmítavý postoj prezidenta k migračním kvótám. V několika rozhovorech pro česká média Bystroň varoval Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy.

Bystroň je synem českých exulantů, kteří odešli do tehdejšího západního Německa v roce 1987. V čele bavorské AfD je od roku 2015.

VIDEO: Podívejte se na rozhovor Blesku s Petrem Bystroněm

Video  Studio Blesk se šéfem německé AfD Petrem Bystroněm  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi