Dlouhé roky odkládal vzpěrač operaci kolene. „Staral jsem se s bráchou o rodiče. A z operace jsem měl strach, tak jsem bolest zaháněl hrstmi prášků,“ přiznal Zaremba. Maminka Marie (†86) i táta Rudolf (†86) zemřeli pár dní po sobě v roce 2012. V roce 2014 znenadání zemřel i Zarembův bratr Miloš (†61). „Brácha byl sportovec. On mě přivedl do vzpírárny. Nikdy nepil, nekouřil a stále aktivně sportoval. Přemlouval mě, abych na operaci šel a tak jsem se pro ni rozhodl. Totálku kolene mi udělají před začátkem letošních prázdnin,“ sdělil vzpěrač.

Vzpěrač pár let zpátky vážil 133 kilogramů. „Bolela mě záda a tak jsem poprosil o radu se stravováním našeho šampiona v kulturistice z roku 1985 Jirku Bednáře. Dnes vážím 120 kilo,“ pochlubil se Zaremba. Sportovat přestal v roce 1987. „Doktoři mi tehdy řekli, že skončím na vozíku a tak jsem se vzpíráním zde dne na den přestal. Divil jsem se klukům, proč se tak dřou a vrátil se na důl dělat zámečníka. Od té doby jsem aktivně nesportoval. Ale sleduji všechen sport v televizi. Bez toho nemůžu být,“ sdělil Zaremba.

Radí mladým

V Horní Suché je čestným předsedou vzpěračského oddílu. „Vzpírárna nese mé jméno a je to pro mě čest. Je tady hodně talentů i skvělí trenéři. Jednou týdně na tréninky přijdu. Spíše se dívám a občas nadějím poradím,“ svěřil se Zaremba.

Přesně před rokem se Ota Zaremba přestěhoval z Horní Suché do Havířova. „Mám větší garsonku a stačí mi to. Nemusím běhat po zahradě se sekačkou,“ řekl vzpěrač. Někteří ze sousedů až dnes zjišťují, že u nich bydlí legenda. „Starší generace mě zná. Minulý týden mě zastavil asi čtyřicetiletý soused a ptal se, zda jsem ten Zaremba. Byl překvapený,“ pokračoval dobrák. Přes dvacet let má přítelkyni, ale žijí odděleně. Se synem Michalem (32) se příliš nevídá.

Video
Video se připravuje ...

Vzpěrač Zaremba slaví 60! Mám ještě jeden sen...  Jiří Krušina

Láska k autům ho stála medaili

Zaremba si nedávno koupil své 13. auto. „Některá auta byla nová, jiná starší. Za finanční odměnu po zisku zlata v Moskvě jsem si koupil škodovku. Tu samou medaili jsem musel v roce 1996 kvůli autonehodě prodat. Řidič dodávky tehdy nedal blinkr a já do něj zezadu narazil. Utrpěl jsem poranění žeber a kyčle. Peníze jsem potřeboval, abych mohl splácet léčebné výlohy pojišťovně,“ prozradil vzpěrač.

Před spaním myslí na Moskvu

Silák skoro každý večer myslí na životní úspěch v Moskvě. „Sověti mě neznali. V Česku jsem sice vyhrával, ale záměrně jsem do závodů nedával všechno. V Moskvě byl jasný favorit Nikitin. Šel na váhu jako třetí a já jako třináctý. Trenér mě poslal rychle do sauny a na masáž. Byl jsem o pár deka lehčí a tím si zajistil případné vítězství, kdybychom měli stejný výkon. Byla to taková kulišárna,“ přiznal Ota Zaremba.

Před závodem československého šampiona uspal psycholog. „Pomocí hypnózy mě uspali. Nejednou se mnou klepali a řekli, že jdu závodit. Někdo se hold hecoval a já se potřeboval uklidnit,“ popsal zlomový okamžik Zaremba. Přesně tento zážitek se mu takřka pravidelně zdává. „Vracím se pořád do toho sálu a vidím tu činku. Je to krásný pocit,“ netajil se Ota. Večer po vítězství si rukou potřásl s Brežněvem. „Pozval nás na recepci. Radost z mého vítězství neměl,“ dodal silák.

Dopingu dodnes nelituje

Ota Zaremba se jako jediný olympijský vítěz v historii dobrovolně přiznal k dopingu. „Nelituji toho přiznání. Řekl jsem, že člověk, který váží sto kilogramů, nemůže bez pomocných látek zvednout nad hlavu dvě stě kilogramů a více. A když se mě zeptali, zda jsem užíval zakázané látky, tak jsem neměl důvod lhát. Nikdy nelžu,“ pronesl Zaremba.

Bojkot olympiády v Los Angeles v roce 1984 ho připravil o medaili. „Dozvěděli jsme se o postoji svazu na soustředění v Rakousku. Hodně jsem se tehdy opil. Tím rozhodnutím mě připravili straníci o medaili,“ tvrdí Zaremba.

Zaremba si k narozeninám přeje pouze zdraví. „Nejsem náročný, netoužím po zahraničních dovolených. Rád s přáteli cestuji po Česku. Je tady tak krásně. Nádherné zámky a příroda. Ale rád bych se dožil české vzpěračské medaile z olympiády. To je takový můj poslední sen,“ dodal muž s jiskrou v oku. Ota Zaremba vzpíral přesně 15 let. Denně v průměru nazvedal 30 tun činek.

Ota Zaremba v datech a číslech

22. 4. 1957 – narozen.

1972 – začal vzpírat za Baník Havířov.

1979 – získal v Soluni stříbro na MS.

1980 – vyhrál olympiádu v Moskvě, když ve váze do 100 kilogramů zvedl v trhu 180 kilogramů a v nadhozu 215 kilogramů a zároveň se stal mistrem světa.

1981 – vytvořil čtyři světové rekordy ve vzpírání, přičemž trhnul 188 kilogramů a nadhodil 228 kilogramů.

1984 – narodil se mu syn Michal.

1984 – získal bronzovou medaili v trhu na ME ve Španělsku (které bylo nominací na olympiádu v LA).

1987 – ukončení aktivní kariéry sportovce

1996 – vážná autonehoda, po které zůstal bez prostředků a musel prodat olympijskou medaili.

2012 – umřeli oba rodiče (†86), o které se sedm let staral.

2014 – zemřel bratr Miloš (†61).

Fotogalerie
5 fotografií