Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Byl to domácí porod, který nevyšel, říkají záchranáři o tragédii na Blanensku

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Zbyněk Schnapka / Blesk)
Autor: aba - 
21. dubna 2017
21:10

V souvislosti s tragickým porodem na Blanensku, který skončil smrtí novorozence, vyplouvají na povrch nové skutečnosti. Původní verze zněla, že šlo o tzv. překotný porod, kdy se dítě narodilo dříve, než stihla dorazit záchranka. Záchranáři ale teď tvrdí, že podle jim dostupných informací šlo o plánovaný domácí porod, který označují dlouhodobě za velice rizikový.

K tragédii došlo ve čtvrtek, kdy maminka porodila doma dítě, které poté, i přes snahu lékařů, bohužel zemřelo. Mělo jít o překotný porod, kdy podle prvotních informací byla rodička domluvená se svou porodní asistentkou, která o ni pečovala v těhotenství, že porod proběhne doma. Docházela prý i na pravidelné prohlídky do porodnice. Když začala ve čtvrtek nad ránem rodit, zavolala své asistentce, která jí měla doporučit ihned přivolat záchranku. Dítě se ale mělo narodit příliš rychle.

„Jednalo se o takzvaný překotný porod, takže se dítě narodilo doma velice rychle,“ řekla k případu výkonná ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová. Když dorazili lékaři a přestřihli pupeční šňůru, stav dítěte se prudce zhoršoval a novorozenec přestal dýchat. 

Ženu ve vážném stavu převezli záchranáři do nemocnice. „Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny s lékařem, a to včetně neonatologa specialisty. Matka byla posádkou s lékařem ošetřena, zaléčena a ve velmi vážném stavu transportována do nemocnice k hospitalizaci,“ uvedla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Jejího manžela odvedla policie k výslechu a nedovolila mu odjet za manželkou do nemocnice. Ta v té době ještě nevěděla, že jejich dítě zemřelo. Všechno se ale mohlo stát trochu jinak. Podle informací, které mají k dispozici záchranáři, šlo o domácí porod, který se zvrtnul.  „Z veškerých dokumentů i údajů od posádky vyplývá, že šlo o plánovaný domácí porod,“ tvrdí Kropáčková. Podle informací TV Prima mají policisté i záchranáři pro své tvrzení jasné důkazy, které ale z důvodu mlčenlivosti nemohou prozradit veřejnosti. 

Úmrtí dítěte stále řeší policie. Rodina podle informací MF Dnes zvažuje podání stížnosti na policejní postup, kdy manželovi rodičky nebylo dovoleno odjet s manželkou do nemocnice a místo toho ho vzali k výslechu na stanici, kde čekal několik hodin.

Jak probíhá porod císařským řezem, se můžete podívat ve videu:

Video  Intimní záběry z porodního sálu: Takhle probíhá císařský řez.  - Hospital-tv.cz
Video se připravuje ...

hanka666 ( 22. dubna 2017 09:59 )

Nějaká další sluníčkářská bl bka, která si ten porod chtěla užít.Tak si ho užila.

amgal ( 22. dubna 2017 08:11 )

Když matka docházela pravidelně na kontroly, tak proč volala asistentku? To vypadá na domluvený domácí porod.Je mi líto dítěte.

europa ( 22. dubna 2017 06:44 )

Doufám, že ta "matka" už nebude moct mít další děti. Její chování = vražda. Doufám, že ji za to řádně ocení hezky natvrdo.

jany ( 22. dubna 2017 00:44 )

jo takhle to vypadalo a zda se, ze se to potvrzuje

dvorece ( 22. dubna 2017 00:17 )

Majojo, češi jsou strašně nenávistní. Nebyli u toho, neví jak to bylo, vůbec nechápou, že u spontánního porodu dítě nikdo nedokáže zadržet, pokud ho v sobě nechce udusit, takže nemá cenu se bavit s blby, kteří to nezažili, nic o tom nevědí ale všechno vědí, všude byli, jsou přesvědčeni že dítě poslušně počká až přijede sanita, neuvěřitelné prostě...nemám to ráda, to odsuzování, když o tom nic nevím..a sprostě nadávat mamince, která za to třeba ani nemohla je duševní uchylka psychopatů, co se chodí vyřvat z nenávisti k lidem na diskuze. A není jich málo, společnost hluboce upadla...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání