Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čínská zásobovací loď zakotvila u vesmírné laboratoře. Unese šest tun

Autor: ČTK, val - 
22. dubna 2017
09:21

První čínská nákladní loď v sobotu úspěšně zakotvila u čínské vesmírné laboratoře. Informovala o tom agentura Nová Čína. Jedná se o další krok ve snaze Číny zřídit do roku 2022 vlastní trvale obydlenou orbitální stanici.

Zásobovací loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) odstartovala ve čtvrtek večer místního času z nejnovějšího čínského kosmického střediska Wen-čchang v jižní ostrovní provincii Chaj-nan, napsala agentura AP. Vynesla ji raketa Dlouhý pochod 7.

Zásobovací loď unese podle čínských státních médií šest tun nákladu a dvě tuny paliva. Na cestě bez posádky může být tři měsíce a je naprogramována tak, aby po dosažení kosmické laboratoře prováděla vědecké pokusy.

Experimentální laboratoř Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) umístila Čína na oběžnou dráhu v loňském roce. Dva čínští kosmonauti strávili v laboratoři celý měsíc; byla to nejdelší čínská mise s lidskou posádkou.

Základní modul budoucí čínské vesmírné stanice o hmotnosti 20 tun má být vypuštěn příští rok. Celá 60tunová stanice by měla být plně funkční v roce 2022 a fungovat by měla nejméně deset roků, napsala agentura AP.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi