Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepovedený domácí porod na Blanensku: Žena podepsala reverz týden před porodem

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ZZSHMP)
Autor: aba - 
22. dubna 2017
13:53

Porod s tragickým koncem teď hýbe Českem. Spekulace a prohlášení o tom, zdali to byl tzv. překotný porod nebo plánovaný domácí porod, který neskončil dobře, stále přibývají.

Podle prohlášení Unie porodních asistentek se nejednalo o domácí porod a porodní asistentka, která se o rodičku v těhotenství starala a na porod ji připravovala, jí doporučila převoz do nemocnice, protože nebyla vhodnou kandidátkou na domácí porod.

Byl to ale prý tzv. překotný porod, kdy se dítě narodí velice rychle, a tak žena porodila doma, kde bohužel nastaly vážné komplikace a po přestřižení pupeční šňůry dítě přestalo dýchat. Ani po dvou hodinách resuscitace se záchranářům nepodařilo dítě oživit.

Po porodu byla žena převezena do nemocnice se silným krvácením a její manžel na policii na výslechu předtím, než mohl odjet za manželkou do nemocnice a smutnou zprávu o úmrtí jejich miminka jí oznámit. Z toho důvodu prý také podle informací MF Dnes zvažuje podání stížnosti na policejní postup, když mu strážníci neumožnili odjet se ženou do nemocnice.

Deník Právo ale přišel s novou informací týkající se rodičky. Ta prý před týdnem odmítla doporučení personálu nemocnice ve Vyškově, kam chodila na prohlídky, aby zůstala v nemocnici kvůli přenášení plodu a podepsala reverz s tím, že chce zůstat raději doma, než porod začne.

Tragický příběh má tak stále dvě protichůdné verze a přestřelka mezi unií a záchranáři je tvrzení proti tvrzení. „Podle informací ze zdravotní dokumentace, výpovědi členů výjezdových skupin, které se účastnily zásahu, záznamu hovoru dispečinku, informací jiných zdravotnických zařízení a vzhledem k časovému sledu událostí vše nasvědčuje tomu, že se nejednalo o překotný, ale plánovaný domácí porod,“ zní vyjádření Záchranné zdravotní služby Jihomoravského kraje.

Unie porodních asistentek naproti tomu trvá na verzi, že žena celou dobu plánovala rodit v porodnici, a porodní asistentka o tom má dokumentaci a důkazy. Případ dále vyšetřuje policie.

Na muže, který na vlastní kůži zakusil kontrakce, se podívejte ve videu:

Video  Muž si vyzkoušel, jaké to je mít porodní bolesti. Manželka se mu smála.  - Facebook
Video se připravuje ...

Miana ( 23. dubna 2017 22:35 )

Domácí porody, neočkování dětí, výuka dětí v donácím prostředí (mimo školní docházku), to považují některé ženy za pokrok...

Miana ( 23. dubna 2017 21:46 )

Porodní asistentka lže. Byl to plánovaný domácí porod. Doufám, že se to vyšetří.

josie7 ( 23. dubna 2017 08:02 )

souhlas

andreas ( 22. dubna 2017 21:24 )

Její chyba když podepsala revers.... Nemyslím, že chování personálu může být někde až tak hrozné, aby se kvůli tomu rodička rozhodla pro domácí porod - to je fakt přehnané... A když jí někdo řekne, že by měla zůstat v porodnici - tak ví co říká... a má k tomu určitě důvod... je to nezodpovědná hazardérka a bohužel se jí to nevyplatilo... asi tak... URČITĚ NEJSEM PRO DOMÁCÍ PORODY !!!

noacojezase ( 22. dubna 2017 20:57 )

To jsme na tom podobně, dcera rodila loni v březnu, já si na porodnici nemohu stěžovat v ničem i když jsem tam zažil solidnídrama, jen to zvětšilo můj odpor k domácím porodům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání