Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V KLDR zatkli amerického Kima. USA a Japonsko varují vojenskými manévry

Video se připravuje ...
Autor: pet, ČTK - 
23. dubna 2017
09:01

KLDR v pátek zadržela Američana, který v zemi jednal o dodávkách pomoci, oznámila v neděli jihokorejská agentura Jonhap. Muž byl podle ní zatčen na letišti v hlavním městě KLDR Pchjongjangu těsně před plánovaným odletem. Následně seskupení amerických bojových plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson v neděli ve Filipínském moři jižně od Korejského poloostrova zahájilo společné vojenské manévry s japonským námořnictvem. Oznámilo to velení amerického vojenského loďstva. Z japonské strany se cvičení účastní dva křižníky.

Seskupení vyslaly USA do východní Asie s cílem odpovědět na rostoucí ohrožení ze strany KLDR, která provokuje americké spojence raketovými a jadernými testy.

Severokorejský stranický list Rodong Sinmun v neděli napsal, že KLDR je připravena americkou letadlovou loď potopit, aby prokázala svou vojenskou moc. „Naše revoluční síly jsou připraveny potopit jediným úderem americkou letadlovou loď s jaderným pohonem,“ napsaly noviny na třetí stránce. První dvě byly věnovány inspekci vůdce Kim Čong-una na severokorejské prasečí farmě.

Obvyklý manévr nebo varování?

Podle amerického velení jde o „obvyklé“ manévry, které mají prověřit obranné činnosti loďstva a jeho manévrovací zdatnost. Od počátku roku, kdy skupina lodí vedená USS Carl Vinson vyplula z amerického San Diega, se zapojila do tří společných vojenských cvičení s Japonskem. Poslední z nich se uskutečnilo v březnu.

Americké velení uvedlo, že nynější manévry se konají během plavby námořního seskupení na sever do západního Tichomoří. Minulý týden Bílý dům oznámil, že vyslal „válečné loďstvo“ jako varování Severní Koreji za její jaderné a raketové testy.

Letadlová loď USS Carl Vinson se v minulých dnech zapojila i do společného cvičení s australskou armádou, které předčasně ukončila, aby se mohla vydat na sever.

VIDEO: Podívejte se na nejdražší americkou vojenskou loď na světě. Stála 325 miliard

Video  Američané testují nejdražší vojenskou loď světa. Stála 325 miliard  - U.S Navy / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni
Video se připravuje ...

KLDR zadržela dalšího Američana

KLDR však provokuje stále více. V pátek totiž zadržela Američana, který v zemi jednal o dodávkách pomoci.

Podle jihokorejské agentury jde o padesátiletého Američana korejského původu příjmením Kim, který v KLDR pobýval asi měsíc. Je to už třetí občan USA, kterého úřady Severní Koreje zadržují. Totalitní komunistická diktatura, která s USA neudržuje diplomatické styky, si tímto způsobem obvykle vynucuje návštěvy vysoce postavených amerických politiků.

Zadržený muž je profesorem Jen-pienské univerzity v Číně, která udržuje partnerské styky se školou v KLDR, napsal Jonhap.

Úřady KLDR loni v lednu zadržely amerického studenta Otto Warmbiera a odsoudily ho na 15 let za pokus o krádež propagandistického plakátu. O dva měsíce později byl zatčen Američan korejského původu Kim Dong Chul a odsouzen byl na deset let za podvracení státu. Americký misionář Kenneth Bee byl v KLDR zatčen v roce 2012. Po odsouzení na 15 let byl po dvou letech propuštěn.

 

 

Zobrazit celou diskusi