Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Skončeme jednání o Turecku v EU,“ žádají přední němečtí politici

Autor: ČTK, val - 
23. dubna 2017
08:37

Dvojice předních politiků německé vládní středopravicové aliance CDU-CSU volá po ukončení rozhovorů o přistoupení Turecka k Evropské unii. Šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann takto reagují na nedávné turecké referendum, podle jehož výsledků získá tamní prezident Recep Tayyip Erdogan zásadně větší pravomoci. Zastavit vstupní rozhovory s Ankarou si přeje i Vídeň.

„Poškodíme věrohodnost Evropy, pokud nezareagujeme na rozhodnutí Turecka proti demokracii a vládě práva... pokud budeme i nadále udržovat fikci přistoupení pro zemi s takovouto vládou a takovouto ústavou,“ řekl Röttgen podle agentury Reuters.

Předstírání, že se Turecko může stát členem EU, brání navázání nového realističtějšího vztahu s touto zemí, dodal člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

„Je na čase ukončit jednání o členství v EU,“ prohlásil Herrmann. „Musíme přestat se sebeklamy: neexistují společné perspektivy s Erdoganovým Tureckem,“ doplnil představitel Křesťanskosociální unie (CSU).

V tureckém referendu z poloviny dubna zvítězili s 51,4 procenty zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. Průběh všelidového hlasování ale kritizovali pozorovatelé z Rady Evropy a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). OBSE označila za protiprávní například náhlé rozhodnutí volební komise započítat také neorazítkované hlasy či podmínky kampaně před samotným hlasováním.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz 17. dubna v reakci na výsledky referenda zopakoval svůj názor, že EU by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem.

Zobrazit celou diskusi