Když se dítě ztratí: Jak tomu zabránit? Zkuste tyhle vychytávky

  • Když se dítě ztratí: Jak tomu zabránit? Zkuste tyhle vychytávky
    Co dělat, když se dítě ztratí?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    2. května  2017 
     10:00

    Dítě nespouštíte z očí, pak se na vteřinu jen otočíte a je pryč. Je to mžik. Co teď? Hlavně zachovejte klid a nezmatkujte. Určitě se najde. Tady je pár rad, jak postupovat, když taková situace nastane. Poradíme vám i tři šikovné věci, které si můžete pořídit, chystáte-li se na festival, koncert či pouť. Zkrátka na místo, kde jsou davy lidí. 

  • Tohle si vyjasněte předem

    V davu
    V davu
    Autor: iStock

    Než půjdete s dítětem na akci, kde bude velké množství lidí, určitě je dobré si vyjasnit pár věcí. Dítě by mělo znát své jméno, popřípadě adresu, záleží na věku, ale je dobré trénovat ho už od malička. Také mu řekněte, ať si hlídá maminku, aby se mu neztratila. Určitě si domluvte nějaký záchytný bod pro případ, že by se ztratilo. Vždy když se nebudete moci najít, sejdete se tam. Pokud byste se ani tak nenašli, řekněte mu, na koho se může obrátit s žádostí o pomoc.

    20 věcí, které by měl naučit každý táta svého syna!

    20 věcí, které by měl naučit každý táta svého syna!

    Ať chcete nebo ne, každý otec má potenciál trvale ovlivňovat život svých synů. A to od prvního dne, kdy se narodili. Mužský model je pro budoucí život…celý článek

    Pomůže například paní prodavačka, policista nebo maminka s kočárkem. Ukažte mu i informace, kde by ho v případě nouze nechali vyvolat. "Mé děti se s oblibou ztrácely v hypermarketu Globus. Nácvik první pomoci vypadal takto: Děti, vidíte tu zelenou boudičku? To jsou informace. Tady jsou paní, které pomáhají lidem a dětem. Kdybyste se ztratily, tady se sejdeme a tyhle paní vám pomůžou," radí psycholožka Marie Nováková.

  • V nákupním centru

    Obchodní centrum
    Obchodní centrum
    Autor: iStock

    Určitě to znáte – jste v nákupním centru a slyšíte, jak vyvolávají: "Rodiče Honzíka Kratochvíla ať se dostaví na informace." Zatoulané děti v obchodech nejsou nic výjimečného. I když jste obezřetní, stačí pár chvilek nepozornosti a malý neposeda nikde. Pokud vám tato situace nastane, zachovejte klid, hlavně zmateně neběhejte mezi regály a nevyvádějte.

    Zkuste se vcítit do vašeho potomka. Kde by asi tak mohl být? Pokud ani tam není, vyhledejte nejbližší informační službu nebo ostrahu a vše jim sdělte. Zároveň dejte pracovníkům i svůj mobilní telefon. Nechají dítě vyhlásit i s jeho popisem. Ostatní návštěvníci obchodního centra budou všímavější, a pokud malého útěkáře uvidí, dovedou ho na informace nebo k ostraze objektu. Je také možné, že vaše dítě už samo vyhledalo pomoc nebo ho plačící objevil někdo, kdo ho odvedl na příslušné místo. V tomto případě je dobré, aby dítě znalo své jméno, stejně jako v tomhle případě malý Honzík Kratochvíl.

  • Na dětském zábavním odpoledni nebo v zoo

    Většina dětí se najde
    Většina dětí se najde
    Autor: iStock

    "Nedávno jsem byla s vnučkou na zábavním odpoledni pro děti, kde vystupoval oblíbený Michal Nesvadba. V jeden moment musel představení přerušit, protože na pódiu se objevila malá uplakaná holčička Míša," vyprávěla mi známá. Vlastně holčička udělala dobře, vyhledala pomoc, která ji odvedla přímo na pódium, pak už netrvalo dlouho a vystrašení rodiče si pro dcerku přiběhli.

    Pokud se dítě ztratí například v zoologické zahradě, mohou rodiče využít hlášení místního rozhlasu. V pražské zoo navíc funguje nouzová telefonní SOS linka. I na ostatních zábavních akcích většinou také bývá mikrofon, takže není problém ho v krizové situaci použít.

  • Ve veřejné dopravě

    Dívka ztracená v metru
    Dívka ztracená v metru
    Autor: iStock

    Tohle je opravdu noční můra všech rodičů. Určitě si vybavujete scénu z filmu Kolja, jak se kluk ztratí v metru a jeho nevlastní tatínek Zdeněk Svěrák ho nechává vyvolávat a do rozhlasu mluví lámanou ruštinou. I ve filmu měl člověk husí kůži, natož když se něco podobného přihodí v realitě. I tady je podle psycholožky Marie Novákové důležité vyjasnit si pravidla a s dítětem si je předem domluvit. V podstatě mohou nastat dvě situace:

    1. Metro se zavře, já jsem v něm, dítě je venku.

    Dítě zůstává na místě, já se vracím.

    2. Dítě je v metru, metro odjíždí, já jsem ještě venku!

    Dítě vystupuje na další stanici, zůstává stát a čeká. Přijíždím já. Nenajdu-li dítě na další stanici, popojedu, mohlo zapomenout vystoupit a bude o stanici dál.

    I metro má své pracovníky a svůj rozhlas. Pokud se dítě ztratí a nemůžete se najít, využijte jejich pomoci, radí psycholožka.

  • Na rušné ulici

    Dítě na ulici
    Dítě na ulici
    Autor: iStock

    Tohle už je vážnější situace. Pokud se dítě ztratí na rušné ulici a vy ho přes veškeré úsilí nemůžete najít, je nutné informovat policii buď na lince 158, nebo na nejbližší stanici. Policisté okamžitě předají hlášení svým hlídkám v terénu. Platí zde jednoduché pravidlo – čím je dítě mladší, tím rychleji by měl být případ ohlášen. Za takových okolností totiž hrozí dítěti nebezpečí úrazu nebo se může dostat do různých rizikových situací.

    Ministerstvo vnitra na svém webu radí, jak postupovat při zmizení dítěte a jak mu předejít:

    • komunikujte se svým dítětem, zajímejte se o jeho problémy, naslouchejte mu, vnímejte změny v jeho chování
    • mějte vždy přehled o tom, kde a s kým se vaše dítě nachází, mějte přehled o jeho denních aktivitách
    • vysvětlete dítěti klidným a přiměřeným způsobem (v závislosti na jeho věku), jaká nebezpečí ho mohou potkat a jak jim může čelit, na koho se může obrátit s žádostí o pomoc
    • dítě by mělo znát základní linky tísňového volání (112, 158, 155, 150, 156)
    • učte děti, aby věřily svým vlastním pocitům, ujistěte je, že mají právo říct kdykoliv NE, jestliže cítí, že není něco v pořádku
    • vždy velmi dobře zvažte, komu své dítě svěřujete, a tyto osoby si náležitě prověřte (např. chůva)
    • pro případ zmizení dítěte mějte k dispozici (nejlépe vždy při sobě) aktuální fotografii vašeho dítěte.

    Více informací najdete ZDE na stránkách ministerstva vnitra a na stránkách NF Ztracené děti

  • S cedulkou

     

    Ztracený chlapec
    Ztracený chlapec
    Autor: iStock

    Pokud vyrážíte na akci, o které víte, že tam bude velký počet lidí, není nic jednoduššího než dítě předem vybavit cedulkou, kde bude napsaný kontakt na rodiče. Možná jste viděli film Nestyda, kde Simona Babčáková coby maminka dávala svému synkovi na krk cedulku s telefonním číslem. Když se pak seznámila s jiným tatínkem (Pavlem Liškou), cedulka s kontaktem se jí velmi hodila.

    Ano, není nic jednoduššího než své dítě vybavit podobnou cedulkou – jen dávejte pozor na bezpečnost, aby se do ní nezamotalo a nepřiškrtilo se. Jinou variantou je obyčejný fix. Prostě mu napište kontakt na ruku. "Dělám to jednoduše, v báglu mám fixu, když jsme někde, kde je moc lidí, napíšu jím na ruku telefonní číslo, doma to umyjeme a je to," píše jedna maminka v diskusi na internetu. Ovšem existují i větší vychytávky.

  • S náramkem

    Náramek s telefonním číslem
    Náramek s telefonním číslem
    Autor: Infoband

    Tyto náramky asi budete znát z festivalů nebo možná z porodnice. Podobné existují i pro děti. Jsou barevné a je na nich kolonka na jméno a telefonní číslo na rodiče. Seženete je na internetu nebo třeba v papírnictví. A vybrat si můžete ze dvou možností: buď koupíte ty na jedno použití (v balení se prodávají po 10 kusech) a pak je dítěti sundáte, nebo existuje náramek, který je možné nosit opakovaně a bez problémů sundavat a znovu nasazovat (nebojte, dítě si ho samo nesundá).

    Výjimečné záběry: Budoucí rodiče šokovalo, jak se jejich dvojčata pusinkují

    Výjimečné záběry: Budoucí rodiče šokovalo, jak se jejich dvojčata pusinkují

    Dvojčata k sobě často mívají blíže než jiní sourozenci. Zřejmě hraje roli i to, že spolu tráví devět měsíců v děloze. Krásným dokladem jsou záběry…celý článek

    Obě varianty jsou odolné vůči vodě, nedráždí dětskou pokožku a dítě o nich prakticky neví. Skvěle se hodí pro malé útěkáře nebo děti, které odmítají komunikovat. A vy budete klidnější. Stejně jako maminka s přezdívkou Kassy: "Mám pro dceru náramek Infoband, má na něm napsané své jméno a mé i manželovo telefonní číslo. Dávám jí ho na ruku, když jdeme na nějaké rušné nepřehledné místo, jako jsou třeba různé trhy, festivaly, dny dětí, zoo o prázdninách." A bez váhání by ho doporučila i ostatním: "Jednou jsem v zoo našla ztracené batole, žádný náramek nemělo, usedavě plakalo a nešlo z něj vyrazit slova. Asi po pěti minutách se jeho maminka naštěstí našla sama, ale náramek s telefonním číslem by jí, myslím, ušetřil hodně nervů."

  • Hodinky s GPS lokátorem

    GPS hodinky
    GPS hodinky
    Autor: iStock

    Dalším způsobem, jak dítě ohlídat, jsou hodinky s GPS lokátorem. Rodiče si do mobilního telefonu stáhnou aplikaci, pomocí které budou sledovat pohyb dítěte s hodinkami na ruce. Mohou si například nastavit i prostor, ve kterém se dítě s hodinkami může pohybovat. Pokud tento prostor opustí, dostanou automaticky zprávu. Stejně tak se dozví, když si je dítě sundá z ruky. V hodinkách je vložena SIM karta, takže se dají používat i jako telefon. Dítěti tedy lze zavolat. Dovolá se i ono vám.

    Ztratilo se vám někdy dítě? Co jste dělali? A používáte nějaké triky, když jdete do davu? Napište nám na gabriela.kolinova@cninvest.cz nebo rovnou pod článek, děkujeme.

    Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

    Facebook je pro starý. Puberťáci si raději posílají nahé fotky! Co ještě dělají?

    Máte své dítě v přátelích na Facebooku a myslíte si, jak máte jeho život na síti pod kontrolou? Velký omyl! Protože jednak nevidíte, s kým vším si…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku