Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Spermie mužů civilizovaného světa chřadnou. „A bude hůř,“ varuje lékař

Autor: ula - 
3. května 2017
06:25

Kvalita spermií u mužů takzvaného civilizovaného světa podle lékařů už několik desítek let trvale klesá. S plodností tedy nemají problémy jen ženy, ale i muži. Tuzemští odborníci doporučují mužům preventivní vyšetření kvality spermií jednou ročně. Lékaři pak párům, kterým se nedaří počít dítě, radí vyhnout se surfování po internetu a vyhledávání „zaručených“ rad. Psychice rozhodně neprospívají.

„Už jen kvůli tomu, že v dnešní době páry odkládají těhotenství na pozdější věk, je dobré zjistit, zda kvalita spermií i zásoba vajíček odpovídá věku a aktuální situaci, říká vedoucí lékař reprodukční kliniky Pronatal Štěpán Budka.

„Ideální je nastavit si tedy určitý interval ‚preventivní kontroly‘ této kvality a zásoby,“ dodává odborník.

Právě lidé rozhodnutí, že rodičovství odloží na pozdější věk, by s preventivním vyšetřením neměli váhat. Ve hře je totiž dnes i možnost zmrazení vajíček či spermií. A lékař to může doporučit právě na základě výsledků preventivního vyšetření.

A co zmrazené spermie?

„Je podstatný rozdíl mezi kvalitou vajíčka a spermie po zamražení. Pokud ejakulát splňuje lepší než standardní podmínky, tedy pokud mají spermie lehce nadprůměrnou kvalitu, je úspěšnost zmrazených spermií zhruba stejná jako úspěšnost při oplodnění s použitím čerstvých spermií,“ vysvětluje Budka.

Toto naopak neplatí u vajíček, kdy úspěšnost oplodnění u zamražených vajíček je znatelně nižší,“ dodává odborník.

Přibývá neplodných párů. Častěji je chyba na straně mužů. Podívejte se na rozhovor:

Video  Přibývá neplodných párů: Častěji je chyba na straně chlapů.  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Další skupinou lidí, kteří by měli podstoupit odborné vyšetření spermií či vajíček, jsou páry, kde je žena starší 35 let a nedaří se těhotenství přirozenou cestou přibližně půl roku. U mladších žen se vyšetření doporučuje zhruba po roce neúspěšných pokusů o otěhotnění.

Spermiím prospívá sport a méně stresu 

Kvalita spermií a vajíček je podle odborníka do značné míry dána geneticky a současný trend snižování kvality ejakulátu nejsme schopni výrazně ovlivnit. Nebo alespoň zatím nevíme, jak zásadně na to.

„Lze obecně doporučit méně stresu, rozumně sportovat, dostatek selenu, zinku a vitaminu C. Dále dostatek kyseliny listové a Inositolu, což platí i pro ženy. Ovšem u žen platí jedno zásadní kritérium, a to je věk. Věk je pro přirozené početí a normální průběh těhotenství zcela zásadní a nedá se to nijak ošálit,“ dodává Budka.

Desatero nebezpečných mýtů

Co párům při snaze o plození dětí neprospívá, jsou podle lékařů „zaručené“ rady a postřehy na internetu. V nejrůznějších diskusích se šíří řada mýtů a polopravd, které zejména ženy jen zbytečně psychicky zatěžují. Největší mýty by se daly sestavit i do určitého desatera: 

  1. Když se nedaří – asistovaná reprodukce to vždy vyřeší.
  2. Neřeš to, já to taky neřešila a mám doma dvě zdravé děti.
  3. Hele, moje kamarádka otěhotněla ve 45 letech a přirozeně.
  4. Tobě tam nedělali toto vyšetření? Tak to udělali chybu.
  5. Pokud má partner děti z předchozího vztahu, u něj problém být nemůže.
  6. V tomto centru mají 100procentní úspěšnost.
  7. Dítě vzniklé z asistované reprodukce bude postižené.
  8. Stimulační léky zvyšují u každé ženy riziko rakoviny.
  9. Brala jsem antikoncepci – proto nemůžu otěhotnět.
  10. Můj lékař mi řekl, že na 100 procent nemohu mít děti přirozenou cestou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi