Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nekuřáci dostanou v liberecké firmě přidáno. Možná diskriminace, varují experti

Autor: všm - 
9. května 2017
05:50

Vzdáš se v pracovní době cigaret? Tak dostaneš přidáno. K tomuto v Česku neobvyklému kroku přistoupila liberecká firma Magna. Všem zaměstnancům, kteří si nezapálí ani o polední pauze, slibuje 500 korun ke mzdě. Nejde sice o závratně vysokou částku, vedení ale věří, že by mohla alespoň někoho motivovat ke zdravějšímu životnímu stylu. Odborníci oslovení Blesk.cz ale varují, že takové jednání může být protiprávní. Může jít totiž o diskriminaci. 

Firmu Magna vedla k zavedení bonusu za nekouření v rámci pracovní doby prý snaha o podporu zdravého životního stylu.

Již nyní nabízíme zaměstnancům dotované stravování od 12 Kč, kde je výběr ze 7 jídel. Dále pořádáme různé sportovní akce a i jinak podporujeme sport a pohyb. Takže podpora nekouření byl vlastně jen další logický krok. Neinspirovali jsme se v tomto ohledu žádnou jinou firmou, byl to nápad managementu,“ vysvětlila pro Blesk.cz Lucie Mazáčová z PR oddělení. 

Podle ní samozřejmě společnost nenutí pracovníky přestat kouřit úplně, jde jí o to, aby nekouřili v pracovní době. „Přesto však doufáme, že i díky finanční motivaci se někteří rozhodnou přestat kouřit úplně,“ popsala zástupkyně firmy.

Většina zaměstnanců prý nápad kvituje a bere ho jakou dobrou podporu jejich vlastní motivaci se zlozvykem přestat. „Máme samozřejmě i některé negativní reakce. Jsou lidé, které k nekouření nebude motivovat nic, ani finanční příspěvek. Prostě se cigaret nevzdají. Jsme nicméně sami zvědaví, kolik lidí nakonec opravdu přestane, třeba jen během pracovní doby, kouřit,“ uvedla Mazáčová.

Firma prý doufá, že bude inspirací i pro ostatní společnosti v regionu, které by takový benefit mohly zařadit do podpory zdravého životního stylu svých zaměstnanců.

Magna se již v minulých letech při založení závodu v Nymburce snažila primárně nabírat nekuřáky. To se jí ale kvůli velkému počtu pracovníků nepodařilo.

U diskriminace hraje roli i název příspěvku

Před podobnými kroky ale odborníci varují. „Platí, že kuřák nesmí na pracovišti kouřit, pokud je tomu vystaven nekuřák. Nicméně je třeba zodpovědět otázku měsíčního příspěvku pro každého, kdo nebude v pracovní době kouřit. Zákoník práce zakládá povinnost rovného zacházení a zákazu diskriminace zaměstnavatele vůči všem zaměstnancům,“ nastínila pro Blesk.cz zástupkyně projektu Vaše nároky.cz, který se zabývá finančním odškodněním, Eva Jurčíková.

Podle ní jezaměstnavatel povinen zacházet se všemi pracovníky stejně, odměňovat je tak a poskytovat jim rovná peněžitá plnění.

Jelikož kouření např. o povolené polední pauze se nedá považovat za podstatný požadavek nezbytný pro výkon práce, nemá zaměstnavatel právo takovéhoto kuřáka sankcionovat v podobě nepřidělení příspěvku jen za to, že kouřil o polední pauze, a naopak odměňovat nekuřáky,“ uvedla Jurčíková.

Záleží ale i na tom, jak je daný přídavek označen. Zda explicitně – např. „příspěvek pro nekuřáky“ či jiným přízviskem, ze kterého doslova plyne jeho úmysl a účel.

Může být také zahrnut mezi tradiční pracovní benefity, kde jeho účel patrný není. Pouze se tak např. zaměstnavatel domluví se zaměstnanci. Ve skutečnosti tak může být v diskriminaci doveden onen kuřák, který tento jev nemá jak prokázat, neboť z názvu bonusu tak přímo nevyplyne a ostatní zaměstnanci nebudou svědčit proti zaměstnavateli, neboť by přišli o onen příspěvek,“ popsala Jurčíková.

Pokud by ovšem příspěvek výslovně označen byl, považuje jej podle svých slov za diskriminační, stejně tak i otázku při pohovoru, zda potencionální zaměstnanec kouří.

„Otázkou je, zda je kouření údaj úzce související s uzavřením pracovního poměru výše zmíněné firmy. Pokud by tato např. propagovala zdravý životní styl či výrobky odrazující od kouření, byla by otázka ohledně kouření namístě,“ zakončila Jurčíková.

Firma Magna má jako hlavní pracovní náplň vývoj, výrobu, kompletace a prodej technicky náročných dílů z plastů pro automobilový průmysl.

„Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou:

Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lahny ( 9. května 2017 06:52 )

Ale nekuřáci byli diskriminováni stále, sice ne peněžitě, ale psychicky.Kdykoliv se v pracovní době zastavili dva nekuřáci, tak je mistr seřval, že se flákají.Když se ale zastavili dva kuřáci a kouřili, tak na připomínku, že se taky flákají, mistři odpovídali:"Ale oni přece kouří." Tak by mně zajímalo kolik práce odvede nekuřák co se fláká a kuřák, který kouří. Po revoluci jsem prošel několik firem a všude měli kuřáci více prostoru a výhod proti nekuřákům. Vyvrcholilo to ale ve firmě, kde jsem před několika lety pracoval. Na pracovišti se kouřit nesmělo a byla vyčleněna místnost na kouření. Bylo nás šest na dílně a pět jich chodilo každou hodinu na pět minut kouřit. Já ale musel pracovat. Tak jsem na mistrovi chtěl o půl hodiny delší přestávku nebo o půl hodiny chodit domů dříve (1 kuřák každou hodinu pět minut krát 6 hodin - to je 30 minut prokouřeného času). To ale nešlo. A tak když kuřáci odešli kouřit, dal jsem si židli před kuřárnu a po tu dobu, co kouřili, jsem si četl noviny. Viděl mě mistr a dal mi pokutu a ještě mi řekl, že mohu být rád, že mě viděl jen on a ne nikdo z vedení firmy, protože za čtení novin v pracovní době je vyhazov! Odvolal jsem se k odborům, ale tam se vůbec neřešilo, proč jsem to udělal, jen to, že jsem si četl noviny v pracovní době. Nakonec mi předseda řekl: "Když vám tedy jde o tu přestávku, tak si zapalte cigaretu a jděte mezi ostatní. Vždyť přece kouřit nemusíte, jen být s cigaretou mezi nimi." Takže vždy a všude byli diskriminováni nekuřáci.

Zobrazit celou diskusi