Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fiala: Za Zemana i Sobotku se lidé musí stydět. A Babiš je nedůvěryhodný

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. května 2017
16:15

Mimořádnou schůzi kvůli nahrávkám, které se týkají Andreje Babiše, svolává ODS v čele s Petrem Fialou a Kalouskova TOP 09 na příští středu. Fiala v rozhovoru pro Blesk.cz řekl, co ho na nahrávkách zarazilo, i to, jak vnímá aktuální kroky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za ostudu České republiky pak označil to, co se dělo ve čtvrtek na Hradě. Podle Fialy navíc začal „závod v mučednictví“.

Demise vlády nebude, odvolat Andreje Babiše (ANO) z postu ministra financí by přitom byl správný krok, kdyby ho však premiér Sobotka (ČSSD) udělal včas, míní šéf ODS Petr Fiala. Včas přitom bylo už před několika měsíci, míní.

„Jsme všichni svědci jakýchsi závodů v mučednictví. Buďto bude mučedníkem Andrej Babiš, nebo je mučedníkem premiér Sobotka. Já bych řekl: Skončeme tu hru na mučednictví. Pojďme k předčasným volbám, ať lidé rozhodnou, kdo má pravdu,“ řekl Fiala v rozhovoru pro Blesk.cz.

Za zdroj krize označuje Babiše a podezření, která se týkají jeho osoby. Podle Fialy ale není Babiš odpovědným politikem a lpí na své funkci.

„Ale nemyslím si, že lidé dlouhodobě mohou v politice věřit člověku, který nedokáže vysvětlit podezření z daňových úniků, i když všechny ostatní podezírá z toho, že kradou, který tady úkoluje novináře zaměstnané v jeho médiích vůči jiným politickým soupeřům,“ dodává s narážkou na Andreje Babiše.

VIDEO: Podívejte se na celý rozhovor s Petrem Fialou. Šéf ODS mluvil o Sobotkově hradní potupě i tom, že měl premiér Babiše odvolat už před měsíci

Video  Rozhovor s Petrem Fialou o vládní krizi  - Jaroslav Šimáček, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Nahrávky Babiše? Mimořádně vážná situace

Kvůli Babišovi se přitom chystá mimořádná schůze Sněmovny - už na středu. Návrh podala ODS společně s TOP 09. Jde právě o údajné zneužití a úkolování médií, které Andrej Babiš vlastnil a nyní jsou v jeho svěřenském fondu.

Fiala to považuje za obrovský problém pro celou společnost, který je třeba řešit. „Ministr financí ovlivňuje svoje média, veřejnosti říká, že do nich nezasahuje a přitom tu existují důkazy, že zasahuje, a dokonce tak, že řídí mediální kauzy, které jsou připravovány na jeho politické soupeře... No co už by mohlo být vážnější? To by nikde neprošlo. Chceme, aby o tom diskutovala Poslanecká sněmovna, samozřejmě aby měl i prostor ministr financí to vysvětlit,“ říká.

K samotnému vysvětlení je ale skeptický. I stávající přístup Andreje Babiše na něj nepůsobí důvěryhodně. „Je to mimořádně vážná situace. To se ani snad vysvětlit nedá,“ pokračuje Fiala.

Fiala: Je to obrovský chaos

Vedle Babiše však nešetří ani samotného Sobotku. Co se nyní dělo kolem demise - nedemise vlády, označuje Fiala za cirkus a absurdní divadlo. „To, že pan premiér Sobotka oznámil, že podá demisi, pak tu demisi vlastně nešel podat, teď zas řekl, že ji nepodá, to je obrovský chaos, to je neuvěřitelné absurdní divadlo, které nám tady předvádí,“ řekl Fiala při rozhovoru pro Blesk.cz.

Prezident Miloš Zeman podle Fialy zneužívá situaci. Sobotka si však za potíže může sám, míní šéf ODS. „Demise celé vlády, resp. demise předsedy vlády byla politickou chybou. Vždyť on to měl řešit tím, co je normální, standardní a běžné: Má-li problém jeden ze členů vlády, premiér navrhne odvolání toho člena vlády. Toto si způsobil pan premiér sám. A této odpovědnosti se nezbaví,“ uvádí Fiala.

Hanba i v zahraničí, říká Fiala o hradní potupě

Fiala se vyjádřil také k hradní potupě, které se dostalo Sobotkovi, když tam ve čtvrtek vyrazil na jednání s prezidentem Zemanem.

Lidé se podle Fialy museli při pohledu na Hrad stydět. „Je to ostuda České republiky, bylo to neuvěřitelné představení a nikdy bych nevěřil, že něco takového uvidím,“ míní Fiala a dodává: „Je to už hanba i v zahraničí, co tady způsobují strany vládní koalice, teď už bohužel i s panem prezidentem.“

Slova prezidenta Zemana o tom, že je sedmá hodina „zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají“, považuje Fiala za bonmot, kterému nelze dávat váhu. Lidem dle něj záleží hlavně na tom, aby měli nižší daně, vyšší platy a aby je stát nedusil byrokracií. 

VIDEO: Jak Zeman na Hradě potupil premiéra Sobotku. Ukazoval na něj holí, otočil se k němu zády

Podle Fialy lidé nechtějí politiky, kteří lpí na moci, „navzájem si poměřují svá ega“, způsobují chaos a jednají nevypočitatelně. „Skončeme tento chaos, toto nemůže pokračovat, je to absurdní a šílené divadlo. Jediné, co to může ukončit, jsou volby. Čím dřív lidé rozhodnou, tím lépe,“ říká Fiala.

Sobotkova „levicově-populistická“ vláda podle šéfa ODS zemi škodí a „projídá její růst“. Předčasné volby by podle něj byly správným řešením, čím kratší bude vládní „agonie“, tím to bude pro všechny lepší. Volby v červnu se však nedají stihnout, volby o prázdninách by byly nezodpovědné, a tak jako první reálný termín vidí začátek září.

Finále kampaně by ale připadlo na prázdniny. Bylo by to rozumné? „Bylo. A co to komu vadí. Tak by strany měly o něco méně reklam a o něco méně by bylo shromáždění,“ pokračuje Fiala a dodává: „Volební kampaň ve všech jejích fázích není zas něco, co by se nedalo o pár dnů či týdnů zkrátit. Určitě by to nikomu neublížilo.“ 

1917 ( 31. prosince 2017 17:15 )

Já se zase stydím za to, že v tomto státě, který chce tvrdit že ctí Masarykovy demokratické ideály, mohlo vzniknout něco takového strašného jako ODS. Tato strana,která má demokracii pouze v názvu,byla založena jedním z největších zločinců v historii tohoto národa jako výběrová a elitní organizace pro určitou část vyvolených. Stejně jako NSDAP a nebo KSČ. Důsledky jsou nasnadě. Totální rozkradení všeho co národ za 60 let vybudoval. Devastace zemědělství,průmyslu,školství a sociálních jistot.Byli jsme potravinově soběstačnou zemí která naopak ještě 20% zemědělské a potravinové produkce vyvážela,dnes naopak 50% musíme dovážet a ještě pochybné kvality, byli jsme průmyslově vyspělou a exportující zemí s vyspělým textilním, sklářským a keramickým průmyslem,Dnes místo toho máme obrovská skladiště a super a hypermarkety jejichž zastavěná a prodejní plocha 3x překračuje normy EU, které to samozřejmě nevadí. I takovou životně strategickou surovinu jako je voda jsme darovali cizincům!!!! Prostě, jak kdysi řekl prezident Zeman, spálená země. To nám zanechala zločinecká organizace ODS a nyní, kdy jí konečně někdo šlápl na tipec, ječí jak Viktorka nad splavem místo aby zalezli do myší díry a nevystrčili ani ten čumák! A Fialovi by Kelišová jen řekla: jdu blejt, velebnosti!!!!!

zkzkz ( 22. června 2017 19:23 )

zkzkz ( 22. června 2017 19:21 )

zkzkz ( 22. června 2017 19:19 )

zkzkz ( 22. června 2017 19:17 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa