Po příběhu tajemné fotky holčičky pátrá ředitel sokolovského muzea Michael Rund už 5 let. Získané informace posledních dnů vše ale ještě více zamotávají. Původně mělo muzeum k dispozici jednu fotografii, na které byl popisek, že by se mělo jednat o francouzské dítě

„V archivu Charity se objevila jiná verze fotografie, než kterou máme my v muzeu. Na zadní straně je napsáno, že se jedná o španělské, to je s otazníkem, děvčátko procházející v roce 1945 karanténou v Praze na cestě domů,“ vypráví Rund.

Dokonce se podařilo zjistit i autora snímku. Pro Charitu ho pořídil Josef Bláha. „Kdysi pro Charitu pracoval. Bohužel už nežije. Jeho dcera nám ale věnovala několik fotografií, mezi nimiž byla i ta s malou holčičkou,“ potvrzuje mluvčí Charity Jan Oulík.

Jenže záhy nato se v archivu objevil ještě článek, ve kterém je použita fotka té samé holčičky. Popisek je k ní tento: „I o repatrianty z jižních států se musí starat čsl. instituce. Obrázek představuje Henriette, nejmladší deportovanou Francouzku, která byla po osvobození z koncentračního tábora v péči Charity.“

Spekulace kvůli uniformě

Mnoho odborníků se shodlo, že vězeňský oblek, který má děvčátko na sobě, není jeho. Písmeno F – označení pro Francouze a následné číslo je příliš dlouhé. V Osvětimi mají dokonce za to, že patřilo muži. V Mauthausenu naopak žádné záznamy kromě fotografi í o dívce nemají.

Fotky z Mauthausenu

Dvě fotografie dívenky se dochovaly i v archivu koncentračního tábora Mauthausen. Tam ji vyfotil španělský fotograf Francois Boix a americký voják během osvobození.

„Moje teorie doposud byla, že rodiče holčičky, nebo jen maminka, byli Španělé, utekli do Francie, kde se zapojili do odboje, a byli zatčení. Ke konci války se pak během pochodu smrti dostali do Mauthausenu. Jak je ale vidět, budeme muset pátrat dál,“ shrnul Michael Rund.

Video
Video se připravuje ...

Pátrání po dívence z koncentráku: Badatelé z Česka mají jen 72 let starou fotku Blesk TV

Fotogalerie
8 fotografií