Holešovice se dočkají nové ulice a pojmenovat ji chtějí po siru Nicholasi Wintonovi. „Z nádraží Praha-Bubny odjížděly za druhé světové války desítky tisíc židovských spoluobčanů do Terezína. Většina z nich byla zavražděna v nacistických koncentračních táborech,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).

„Díky siru Wintonovi byly tou dobou stovky československých dětí v bezpečí a do transportů nemusely. Rádi bychom, aby ulice vedoucí kolem tohoto nádraží, a tedy kolem Památníku ticha, nesla jméno Nicholase Wintona,“ myslí si starosta.

Podívejte se na rozhovor se Zuzanou Marešovou, jednou z Wintonových dětí:

Vhodné pojmenování?

Městská část už  zažádala hlavní město Prahu, aby po siru Nicholasi Wintonovi byla pojmenována ulice v rozvojovém území Holešovice Bubny-Zátory, na které metropole odsouhlasila zpracování územní studie. Vše ale musí schválit místopisná komise, která posoudí, jestli je toto místo vhodné pojmenovat po Wintonovi.

„V zadání územní studie požadujeme, aby nové ulice spojily Holešovice, Bubny a Letnou do jednoho celku. Území rozdělená železnicí byla od počátku plánovaná tak, aby se v budoucnosti propojila, tomu odpovídá také vzájemná pozice ulic Veletržní a Dělnické, které jsou součástí hlavní urbanistické osy vedoucí od Hradu přes Libeňský most na východní okraj města,“ řekla radní Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě).

„Nová ulice, která je propojí, bude v blízkosti Bubenského nádraží. Považujeme proto její pojmenování po siru Nicholasi Wintonovi za důstojný příspěvek k udržení historické paměti místa,“ doplňuje dále Burgerová.

Sir Nicholas Winton se narodil do židovské rodiny v roce 1909. Z židovské komunity byl však i s rodinou vyloučen, ale svůj původ nikdy neskrývali. Během roku 1938  Nicholas Winton během své dovolené zachránil 669 životů židovských dětí, které by jinak skončily v koncentračních táborech. Během několika dní jim vyřídil veškerá povolení a dokumenty.

Jeho poslední organizovaný vlak do Velké Británie však nikdy nedojel, což vždy pokládal za velké neštěstí. O svém činu nikomu dlouhá desetiletí neřekl. Zemřel v roce 2015. 

Fotogalerie
20 fotografií