Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dva mladiství brutálně umučili bezdomovce v Ústí: Šokující podrobnosti vraždy!

Brutální vražda bezdomovce v Ústí: Soud poslal do vazby dva nezletilé.
Brutální vražda bezdomovce v Ústí: Soud poslal do vazby dva nezletilé.  (Autor: reprofoto TV Prima)
Autor: ČTK, lm - 
12. května 2017
20:49

Státní zástupce obžaloval dva mladistvé z loňské brutální vraždy bezdomovce v Ústí nad Labem. Na lidi bez domova útočili už dříve, zřejmě proto, aby se pobavili, řekl ČTK dozorující státní zástupce Jan Veselý. Mladíkům hrozí s ohledem na věk maximálně deset let vězení.

 

Muže bez domova mladíci podle obžaloby ubili loni v září v zahradní chatce ve čtvrti Střekov, kde přebýval. Vražda byla mimořádně brutální, chlapci 45letého muže prý doslova umučili. „Házeli mu na hlavu a na tělo zapálené noviny a když se poškozený ohradil, aby jej nechali být, pokračovali oba společně v útoku údery a kopy nohou, zejména do prostoru hrudníku a hlavy poškozeného,“ citovala FTV Prima z obžaloby. Pak měli nezletilí vzít dřevěné desky a mlátit bezdomovce takovou silou, že je o něj přerazili. V brutálním útoku pokračovali i přes nářek a prosby poškozeného. 

Podle obžaloby ho mučili dlouhých 20 minut a přestali, až když napadený nereagoval a jen chroptěl. O pár hodin později pak v chatce zemřel. V době útoku v ní přitom nebyl sám. Jeho spolubydlící mu prý ale nepomohli.

Vyšetřovatelé zjistili i minimálně další dva útoky na lidi bez domova. „Ve všech případech se však jednalo o násilné jednání vůči bezdomovcům v Ústí nad Labem, které vyvrcholilo vraždou. S ohledem na dosud provedené důkazy lze konstatovat, že se pro mladistvé jednalo o jistý druh odreagování a zábavy,“ řekl ČTK Veselý. Kromě vraždy jsou mladíci stíhaní také pro ublížení na zdraví.

Zavražděný muž v zahradní chatce podle svých přátel přespával asi dva týdny. „Já jsem tam bydlel rok a nikdy se mi nic nestalo. Byl to výbornej chlap, bezdomovcům pomáhal, krmil je. Byl to dvoumetrový chlap, kdyby byl na nohou, tak by se umlátit nenechal,“ řekl ČTK už dříve kamarád oběti Jiří Česal.

Oba mladíci jsou od loňské vraždy ve vazbě, stíhaní jsou v nejpřísnějším paragrafu trestního zákona. Dospělému pachateli by za takový skutek hrozil až výjimečný trest. V případě mladistvých je to ale trest nižší. „V případě odsouzení v rozsahu dle podané obžaloby hrozí oběma mladistvým trestní opatření odnětí svobody v trvání pěti až deseti let,“ doplnil Veselý.

Ústecký krajský soud by podle mluvčí Marcely Trejbalové mohl případ projednat v létě. „Hlavní líčení ještě nařízeno nebylo, předpoklad je někdy na přelomu června – července,“ řekla ČTK Trejbalová. S ohledem na věk obžalovaných bude hlavní líčení neveřejné, veřejné bude jen vynesení rozsudku.

Případ dostal senát soudkyně Kamily Elsnicové. Ta v posledních letech řešila například kauzy týkající se ROP Severozápad. Před sedmi lety potrestala mladistvého romského mladíka za brutální útok na dvanáctiletého chlapce na Teplicku. Tehdy její senát dospěl k závěru, že šlo o pokus o vraždu a vyměřil nejpřísnější možný trest, deset let vězení. Vrchní soud ale trest zmírnil na polovinu s tím, že o pokus o vraždu nešlo. Elsnicová tehdy varovala před druhým útočníkem, který souzen nebyl. V té době mu bylo 14 let. „Je otrlý, neštítí se ničeho. Troufám si říct, že ho tu brzy uvidíme v jiné roli,“ řekla tehdy soudkyně. Dnes je Nikolas Bady obžalován z loupeží, ústecký soud zatím nerozhodl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání