Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Věznění guru Járy a jeho žákyně řeší v OSN: Jejich děti prý trpí

Autor: ljš - 
16. května 2017
13:07

Už dva roky sedí Jaroslav Dobeš alias guru Jára a jeho žákyně Barbora Plášková v detenčním zařízení ve filipínské Manile. Podle svých stoupenců a příbuzných jsou tam drženi neprávem, protože trest, který jim byl udělen za údajné znásilnění několika klientek při tantrických rituálech, byl zrušen Vrchním soudem v Olomouci. Případ se nyní projednával dokonce na půdě OSN.

Situace guru Járy a jeho pravé ruky Pláškové byla projednávána v rámci Univerzálního přezkumu dodržování lidských práv, kterému OSN podrobuje postupně jednotlitvé státy jednou za 4,5 roku. Nyní byly na řadě právě Filipíny, kde jsou oba Češi drženi v těžkých podmínkách detenční vazby.

„V Ženevě se jednalo podrobně o důvodech, proč jsou v době platné presumpce neviny věznění v imigrační detenci už dva roky Guru Jára (Jaroslav Dobeš) a Barbora Plášková. Proč je omezováno jejich právo na svobodu tím, že jim byly českou ambasádou v Manile zrušeny pasy a ani po dvou letech nebyly vydány nové. Pošlapávána jsou jejich rodičovská a další lidská práva. Při jednání se mluvilo i o únosu Guru Járy z detence 10. 6. 2015 a pokusu o násilnou, protiprávní deportaci do ČR v době, kdy měl podanou žádost o udělení tzv. mezinárodní ochrany (azylu). O této žádosti dosud nebylo pravomocně rozhodnuto,“ informovala Dobešova stoupenkyně Dagmar Světlovská.

Ze zprávy na stránkách organizace Lidská práva bez hranic vyplývá, že na jednání promluvila sestra Pláškové Kristýna. Ta upozornila na to, že oba zadržení jsou rodiče malých dětí. „Když byla Barbora uvězněna, nikdo se nezajímal o to, co se stane s jejím malým synem a kdo se o něj bude starat. Až po roce a půl, když ji v detenci podruhé navštívili zástupci české ambasády, se jí na syna zeptali. Ale ani potom jí nebyla poskytnuta žádná podpora. Stále je od svého syna oddělena. Musím říct, že jako psycholožku a sestru mě představa utrpení, které ti dva prožívají, dohání k šílenství,“ řekla. Dobeš má podle ní dítě, které je jen o dva roky starší než chlapec Pláškové.

„Osobnost jedince se formuje v první letech života a oni jsou od sebe odtrženi už dva roky. Synovi nyní budou tři. Moje sestra s ním nemohla oslavit žádné jeho narozeniny. Je předáván z ruky do ruky a máma, která je klíčovou osobou jeho života, mu strašně schází. Můžete si představit, jak se oba musí cítit. První věc, kterou řekl minulý týden do telefonu, když začal vytvářet věty, byla: Mami, přijeď!“ pokračovala.

Plášková navíc podle ní v tvrdých podmínkách filipínské vazby prodělala řadu nemocí. Trpěla zánětem zubního nervu, žaludečními vředy, ledvinovou kolikou a ženskými problémy. Ve vazbě přitom neexistuje lékařská pomoc a vše se léčí vodou a solí,“ řekla sestra zadržené. 

Guru Jára a Barbora Plášková byli před třemi lety zlínským soudem v nepřítomnosti odsouzeni k 10 a 9,5 letům odnětí svobody za údajné znásilnění osmi žen při rituálu tzv. „odháčkování“. Vrchní soud v Olomouci tento rozsudek ale později zrušil a nařídil nové projednání, ke kterému ale zatím nedošlo.

Video  Guru Jára s žáky na Filipínách  - Dagmar Světlovská
Video se připravuje ...

 

Marty999 ( 18. ledna 2018 11:45 )

Oprava: Ano, děti trpí. Barboře Pláškové byl odebrán kojící chlapeček ve věku 10ti měsíců. Od té doby se neviděli. Jsou to téměř 3 roky!!

Marty999 ( 18. ledna 2018 11:42 )

Ano, děti trpí. Baroře Pláškové byl odebrán kojící chlapeček ve věku 10ti měsíců. Od té doby se neviděli. Je to téměř 10 let! http://www.gurujaranagolgote.cz/2018/01/12/krizova-cesta-sri-barbory-durgy/ Kojící matce vytrhli z náručí desetiměsíční dítě Počátkem března 2015 informovala česká ambasáda v Manile příslušné filipínské úřady, že pas Barbory Pláškové, svobodné matky kojící desetiměsíční dítě, bude zrušen a její pobyt na Filipínách se tudíž stane nelegálním. Pomineme-li fakt, že dle zjištění odborných komisí OSN „…ministerstvo vnitra ČR nemělo zákonem stanovené důvody pro zrušení platného pasu bezúhonného občana ČR“, doslova zrůdný je další fakt, a to, že vzápětí je Barbora Plášková zatčena filipínskou imigrační policií a umístěna do manilského detenčního zařízení – přestože v tu chvíli byla kojící svobodnou matkou desetiměsíčního kojence! Chlapeček jí tak byl doslova odtržen od prsu a nechán zcela napospas džungli, zatímco Barboru Pláškovou odvezla filipínská policie do vězení. Jen díky svědomité péči jejích kolegyň a žákyň Guru Járy dítě vyrůstá v jejich ášramu na filipínském ostrově Siargao. Ani sebelepší péče milujících a obětavých pěstounek však nemůže dítěti nahradit matku. Dnes 3,5 letý chlapeček je nesporně poznamenán, duševně traumatizován téměř tříletým odloučením od matky a nenávratně se u něj prohlubují škody na jeho zdravém vývoji – a nikoho to nezajímá! Česká ambasáda se o daný fakt začala zajímat (alespoň dle oficiálního vyjádření komisařů pro lidská práva OSN) teprve nedávno – a v podstatě neví „…co s dítětem“?!

julieis ( 22. května 2017 19:18 )

Ma kamaradka je clenkou sekty.Ovlivnil ji tak silne, ze je uz leta uplne mimo realitu.Pry je super zit jen s batohem na zadech a bez starosti.Hlavne stastne.Dobesovi a Plaskove delala poskoka.Snazila se prodavat jeho "odusevnele" kolaze.Jedna kolaz fotek stala 7000Kc.Vstup na vystavy fotek stal cca 200Kc.Pan Krajca na vernisazi predcital z bible p.Dobese.Vulgarne psany text, plny nesmyslu.Splacane krestanstvi s budhismem.Neverila jsem vlastnim ocim a usim, jak mohou lide hltat takove nesmysly a jeste o nich debatovat.Celkem pekna slacna vypravela jak v nejakem chramu v Thajsku cele dny meditovali a pak dostali za ukol vytvorit kolaz.Vzrusenym hlasem vypravela, ze v chramu nemohli najit zadne noviny ze kterych by kolaz vytvorili.Ja tam sedela s otevrenou pusou a divila se, jak jeden zrejme hodne charizmaticky Jaroslav Dobes muze zblbnout tolik chytre vypadajicich zen i muzu.Pan Dobes nezahali ani ve vezeni a pise tam ty sve nesmysly, vydava knizky a vydelava. Jsem zvedava, jak bude jemu a pani Plaskove az jejich syny bude odhackovavat podobny Guru.

julieis ( 22. května 2017 18:54 )

Sekta Guru Jary je jeden velky byznys, ktery mu stale frci, i kdyz je ve vezeni.Jeho stoupenci se staraji o jeho chatky na Filipinach na ostrove Siargao.Ty slecny jsou schopne nechat prace a jet na nekolik mesicu meditovat a cvicit jogu na Filipiny.Pan Mistr Dobes je uci i surfovat.A vsichni se tvari jak je to super zivot, ze neni potreba materialno, nejsou potreba leky, a ze vsichni z toho nic nedelani se maji citit strasne happy.Predevsim clovek pry musi delat jen to co ho bavi a byt jen stastny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání