Nádvoří Novoměstské radnice před Café Neustadt není příliš velké. Na plochu se tak vejdou pouze tři stánky. Na různorodosti nabídky to ale neubírá. „Pokaždé volíme trochu jiné menu. Dnes jsme zvolili indickou kuchyni, jindy máme čínskou,“ prozradil vyučený kuchař Ladislav z Tamarind Tree, který si venkovní vaření užívá.

Další stálý stánek nabízí burgery. „Máme vždy dva stejné a jeden obměňujeme, aby to nebyla nuda,“ prozradila slečna z vedlejšího stánku, zatímco opékala slaninu a hovězí mleté maso. 

Ti, kteří mají rádi českou kuchyni, si přijdou na své u posledního stánku. Ten má totiž v nabídce škubánky, ovšem tak trochu netradiční. „Tohle provedení škubánků bylo oblíbeným jídlem manžela v jeho dětství. Dělávala mu ho maminka, když zbyly škubánky od oběda,“ prozradila Dana. 

Škubánky mají ve formě sladké i slané. Záleží na chuti zákazníka. Raritou je ale to, že jsou smažené v oleji. Takže pokud hledáte pořádný brunch, na zdejším food festivalu budete spokojení. „Tohle jídlo je velmi zajímavé,“ chválila škubánky ze Škubánky a pokecanda cizinka Alex, která měla radost, že může ochutnat tradiční českou pochutinu.

Podívejte se na video z food festivalu:

Vášeň k vaření u manželů nakonec přerostla do takových rozměrů, že se rozhodli mimo svou každodenní práci začít vařit pro lidi na nejrůznějších akcích. A tak pokud se trefíte do týdne, kdy tady zrovna s pečenými škubánky nebudou, můžete jejich netradičně tradiční české jídlo ochutnat v sobotu na trzích na Náplavce.

V případě zájmu Pražanů se akce stane tradicí. Zatím má za sebou pátý týden ze sedmi plánovaných. 

Prohlédněte si ceny a fotografie z posledního festivalu:

Fotogalerie
23 fotografií