Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Filmová recenze: „Vetřelec: Covenant“ je takový užitečný blbec

Fotografie
Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací 18. 5. 2017 do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci. • trailer  (Autor: internal)
Autor: Ivan D. Hladík, Robert Klejch - 
17. května 2017
11:00

Jeden z nejočekávanějších filmů roku je tady! Legendární, dechberoucí, kultovní – to všechno je Vetřelec. Jeho nové pokračování pod taktovkou svého „otce“ Ridleyho Scotta slibuje nový level napětí. Ačkoliv fanoušci si ho nenechají ujít, možná nebudou úplně spokojeni.

V nejnovější a ještě děsivější kapitole, která má českou premiéru 18. května, se posádka vesmírné lodi Covenant připravuje kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim zpočátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo.

Video  Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací 18. 5. 2017 do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci. • trailer  - CinemArt
Video se připravuje ...

Než dáme novému Vetřelci na frak, připomeňme si zrození kultu, který změnil vnímání sci-fi diváky. Většina těch, kdo dnes stojí ve frontách na vstupenky k novému dobrodružství, ještě na jaře roku 1979 nebyla na světě. Právě tehdy se Ridley Scott (79) i s manželkou dostavil v Dallasu na druhé zkušební promítání svého nového filmu Vetřelec. Byl teplý texaský večer, když plný sál hučel nedočkavostí jako včelí úl. „Bude to jako Star Wars nebo lepší?“ šuškali si lidé. „Pořád jsem obcházel ulicemi celý blok,“ vzpomínal později Scott, „šel jsem se napít, pak zpátky a ptal jsem se: ‚Kde jsou teď?‘ Nakonec jsem se na reakci diváků šel podívat.“ Kino praskalo ve švech nadšením, jásotem a potleskem. Tak se zrodil kult. 

3437642:full:true:true

Nyní tedy můžeme na velkých plátnech znovu proniknout do nitra tak nepřátelského prostředí, že by se nám měly ježit chlupy na celém těle. Je tady Vetřelec: Covenant. „Bylo samozřejmě úžasné sledovat Ridleyho práci. On přesně ví, co tohle téma potřebuje, kdo je kdo a také dokáže všechny motivovat k tomu nejlepšímu,“ pochvaloval si Michael Fassbender (40), jedna ze zásadních hvězd nových dílů. „Je to absolutní mistr.“ Jenže – i mistr tesař se někdy utne…

3437629:full:true:true

Několik věcí diváka může zklamat. Za prvé se ani tentokrát v celém vesmíru nepodařilo najít zodpovědnou posádku. To, co bylo na předchozím Prometheovi často kritizováno, tedy nelogické jednání účastníků letu, který určitě stál nemalé peníze, se sice značně zlepšilo, přesto prvotní zápletka změna trasy letu je i pro potřeby filmu velmi naivní. Divák by jim to „překvapení“ snad i přál, nebýt na palubě hlavní představitelka ženské role Katherine Waterston (37, známe ji třeba z loňského filmu Fantastická zvířata a kde je najít), která jediná vnáší prvek lidskosti i rozumu a té jediné se dá přát přežití.

3437638:full:true:true

Možná nejvíc se ale těšíme na vesmírné potvory. Vzhled i vstup na scénu vetřelce je opět lehce pojat s jistou novotou, přesto strach je to jediné, co bude chybět. Slabší povahy si mohou zakrýt oči, protože filmařům došly nápady s napínavou nejistotou, „kde se ta příšera skrývá“ a namísto toho se jedná o 100+1 způsobů, jak nechutně se dá zabít člověk. Naopak pro ty přemýšlivější tu bude dost příležitostí pro chytání se za hlavu, jak je tohle (byť s respektováním Vetřelčího vesmíru) všechno možné.

3437643:full:true:true

Nakonec nejděsivější postavou filmu je android ztvárněný Michaelem Fassbenderem. Zahrál ho velmi precizně a jeho „strojové podání“ s absencí emocí vyvolává v divákovi velikou nejistotu. Přestože si film neklade mnoho filozofických otázek a co se týče Vetřelčího vesmíru, poctivě si na ty své odpovídá, nejsem si jist, zda bude divák spokojen. Vyprávění není zrovna originální a divák bude vždy, pokud ne o krok napřed, tak alespoň na stejné rovině. Vetřelec: Covenant tak plní především úkol spojit prequel s původní sérií, tedy takového „užitečného blbce“. Přesto se dá vidět, i když nefanoušci sníží hodnocení minimálně o jeden bod.

Hodnocení: 60 %

Vetřelec: Covenant

Sci-fi / Thriller / Horor

Velká Británie / Austrálie / Nový Zéland / USA, 2017, 122 min

Režie: Ridley Scott

Scénář: John Logan, Dante Harper

Kamera: Dariusz Wolski

Hudba: Jed Kurzel

Hrají: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Danny McBride, Demian Bichir, Carmen Ejogo a další.

Česká premiéra: 18. 5. 2017, CinemArt

sronin ( 21. května 2017 13:30 )

Pro všechny, kteří ještě zbytečně neutratili peníze za tento film: snad nikdy v životě jsem nechtěl předčasně odejít z kina, včera ano. Poslední Vetřelec je volovina všech volovin, která překonává i ta nejčernější očekávání "holyvůdské" produkce. Děj příšerný, napětí žádné, snad jen to zpracování ... to jde. Pár momentů, které si dnešní tvůrce sci-fi už ani dovolit nemůže ... odbočka mimo cíl jen tak aby se neřeklo, vycházka bez skafandrů do neznámého prostředí, žádný průzkum sondou nebo podpora dronem, vetřelec vyšlechtěný prakticky z jakéhosi pylu v jeskyni a vyvíjející se během 5 minut do dvoumetrového monstra ... dalo by se pokračovat. Za mě hodnocení 2 z 10.

Zobrazit celou diskusi