Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je používání tamponů nebezpečné? Hrozí infekce, nebo je to pověra?

  • ...
    21. května 2017 | 06:00

    Slyšela jste už, že používání tamponů může způsobit infekci, že na noc byste měla raději použít vložku, nebo že byste ho rozhodně neměla zavádět, jste-li panna? Jsou tampony skutečně zdraví nebezpečné, nebo je to jen pověra? Co je pravda? 

  • Způsobují tampony infekci?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejčastějším strašákem bývá takzvaný toxický šok. Jde o poměrně vážné onemocnění, které vzniká přebytkem bakteriálních jedů, které tělo běžně vyloučí. Příznaky tohoto šoku jsou horečky, průjmy, bolesti v krku nebo nevolnost. S použitím tamponů to ale podle gynekoložky Dagmar Makalové nemá co dočinění, pokud se používají podle příbalového letáku. Tampony jsou vyrobené ze speciálních látek, které neumožní bakteriální množení. V krajním případě by
    k němu mohlo dojít, pokud byste si tampon nevyměnila mnoho hodin. 

    Máte bolestivou menstruaci? Podívejte se na video o příčinách těchto potíží:

    Video se připravuje ...
    Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problém. • VIDEO: Hana Dvořáčková

  • Je zdravé mít tampon přes noc?

    ..
    Autor: iStock.com

    Používání tamponu na noc je stejně vhodné jako přes den. Pro mnoho žen je tampon na noc příjemnější z toho důvodu, že se během spánku neshrne, takže nemůže dojít k žádné nehodě. Dnes už se vyrábějí i tampony určené pro aplikaci během spánku, které mají přidanou vrstvu vláken. Je důležité si před spaním zavést nový tampon a hned ráno ho vyměnit za čistý.

  • Mohou tampony používat panny?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tampony mohou používat i dívky, které ještě nezažily první milování. Panenská blána, která je před vchodem do pochvy, je v době první menstruace už měkká natolik, že můžete zavést tampon, aniž se musíte bát, že ji poškodíte. Panenskou blánou menstruační krev přirozeně protéká, a proto je použití tamponu vhodné. Pro první, slabší menstruaci můžete použít menší tampony, které se budou snadněji zavádět.

  • Je zdravé mít tampony bez přestávky?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Slyšela jste, že je nezdravé používat tampony každý den? Můžete je ale s klidem v duši nosit po celou dobu menstruace. Během vašich dnů se síla menstruace mění, a proto jsou určené různé velikosti a různé absorpční schopnosti jednotlivých tamponů. Zvolte si ten, který vám vyhovuje, a pravidelně jej měňte.

  • Je možné s tamponem plavat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tampon je vhodný i do bazénu. Po vykoupání je ale vhodné ho vyměnit. Při plavání může nasáknout vodu, takže ztratí absorpční schopnosti.

  • Proč je tampon lepší než vložka?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnoho dívek i žen se domnívá, že tampon je během menstruace vhodnější než vložka. Není vidět, je hygieničtější, protože krev absorbuje před tím, než opustí tělo. Správně zavedený tampon není cítit a na rozdíl od vložky zůstane na svém místě. Tampon je nutné měnit každých osm až deset hodin, jinak není důvod se obávat jakýchkoli rizik.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...