Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chybí tisíce řidičů i kuchařů. Tahle povolání Čechům „nevoní“

Autor: bud - 
20. května 2017
05:20

České firmy marně shánějí přes 8000 stavebních dělníků, 7000 řidičů i téměř 5000 kuchařů. Rekordně nízká nezaměstnanost má na svědomí, že o některá zaměstnání zkrátka vůbec není zájem. Celkem úřad práce eviduje 159 tisíc volných pracovních míst. Podle expertů je často problémem i skutečnost, že firmy nedokážou nabídnout odpovídající mzdu nebo jim dokonce stačí, když místa obsadí lidmi z Ukrajiny nebo Bulharska.  

Úřad práce v současné době eviduje více než 900 pracovních nabídek na pozici svářeč kovů. Zatímco některé firmy nabízejí plat přes 30 tisíc korun, jiné jen velmi nízký nebo na úrovni minimální mzdy. Například společnost Agrico nabízí za plný úvazek 15 tisíc korun, společnost Unis pak dokonce jen 13 500 korun. Podle personalistů není překvapující, že tato místa nikdo nechce.

„Není výjimkou, že firma dlouhodobě neúspěšně shání třeba svářeče v Praze a nabízí 15 tisíc, zatímco reálně lidé nastupují za 24 až 39 tisíc,“ řekla Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment. Podle ní je právě zvýšení nabízeného platu nejúčinnějším způsobem, jak zatraktivnit jakoukoliv pracovní pozici.

Jenže firmy se do zvyšování platů příliš nehrnou, a pokud ano, tak to zdaleka nestačí. „Pak se musí dívat po pracovní síle i v zahraničí, jako je Ukrajina nebo Bulharsko,“ uvedla Součková s tím, že i těchto lidí je ale v Česku nedostatek.

Hledá se 159 tisíc lidí

Situaci ale už delší dobu ovlivňuje také velmi nízká nezaměstnanost v Česku. Podle nejnovějších čísel z úřadu práce klesla nyní na 4,4 procenta, což je nejnižší hodnota ve stejném období za posledních devět let. Zároveň je na trhu momentálně přes 159 tisíc volných míst. Ještě před rokem to bylo o 30 tisíc méně.

Naprosto enormně chybí stavební dělníci, pomocníci ve výrobě, řidiči nákladních automobilů nebo tahačů, uklízeči, kuchaři a pracovníci ostrahy. Firmám teď chybí třeba 8600 dělníků, téměř 7000 řidičů a bezmála 5000 kuchařů. Velká poptávka je ale také po svářečích nebo páječích – těchto míst je více než 3800.

Která povolání Čechům nevoní? (Zdroj: úřad práce) Která povolání Čechům nevoní? (Zdroj: úřad práce) | Archiv CNC

Žádné směny ani dojíždění

„O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů, například výše mzdy, benefity nebo dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Lidem se podle ní příliš nezamlouvá práce na směny, náročná fyzická práce či nejistota v podobě termínovaných smluv. Řada lidí také odmítá za prací dojíždět.

„Uchazeč o zaměstnání nesmí odmítnout vhodné pracovní místo bez vážných důvodů. Pokud tak učiní, může ho úřad práce sankčně vyřadit z evidence, a to na šest měsíců. Nebo může takovému klientovi odejmout dávky,“ dodala Beránková s tím, že těmito důvody může být například zdravotní stav nebo péče o dítě.

Podle úřadu práce i personálních agentur je náročné obsadit i řadu technických profesí, které vyžadují dostatečnou kvalifikaci. „Registrujeme velké množství pracovních nabídek, které by se daly označit jako obtížně obsaditelná místa, ale určitě ne jako nepopulární. Je to například kvalitář, operátor výroby, konstruktér, dělník, účetní, programátor, projektový manažer,“ vypočítává Součková z Graftonu. Dodává, že u řady těchto povolání jsou zcela běžné platy nad 40 tisíc korun.

Jak vypadá nejhorší práce na světě? Podívejte se:

duchodce65 ( 29. října 2017 20:33 )

jsem duchodce rad bych si jeste prividelal jako ridic mam praxi 40let ale ty podminky profesni prukaz atd,seru nato.

dragondra ( 20. května 2017 14:38 )

Máte svatou pravdu.Přesně tohle jsem zažíval za volantem kamionu.

sores ( 20. května 2017 10:58 )

Co je to opět za lživé kecy?? Ať dají za tyto profese slušný plat a ne almužnu a bude po starostech že to nikdo nechce dělat! Jasně že je lépe v teple kanceláře, tak právě proto se musí takové profese zaplatit.Je to práce ve špíně,chladnu a celý den na nohou koho by to bavilo to dělat za 15-20 táců není motivace na takovou hnusnou práci.Každý chce chodit z práce čistý a neutahaný že páni politici!!!

stařec ( 20. května 2017 10:32 )

A co ty lidi řádně zaplatit ?!?!?!

syrucek ( 20. května 2017 08:50 )

Stačilo napsat jen ten první odstavec. Zbytek je o ničem. Za pár šupů se jít nervovat na silnice, nebo potit do kuchyně může jenom Bulhar, nebo Ukrajinec.

Zobrazit celou diskusi