Bez cigarety v ruce se štamgasti v českých hospodách jen málokdy obešli. Ale v Pernarci je to jinak. Kuřivo jim tady při pivu nechybí. Už čtvrtým rokem si ve zdejším lokále nikdo nezapálí a to vůbec nevadí. Naopak! Nemohou si to vynachválit.

„Dříve, když jsem přišel domů, to bylo keců. Ale moje paní měla pravdu. Smrděl jsem kouřem od hlavy až k patě. Musel jsem se hned svléknout, aby se oblečení vypralo,“ říká Václav Roučka (45). Tenhle problém už roky nemá. Stejné jako on to mají i všichni místní štamgasti.

„Manželky a přítelkyně jsou spokojené, že nesmrdíme,+ a dá se i říci, že do hospody nás teď pouští i častěji,“ směje se Roučka. Ten si přitom rád zapálí. „Vždycky vyběhnu ven před hospodu na zápraží, vytáhnu u popelníku jednu cigaretu a za chvíli jsem zpátky. Teď běhám ven častěji, ale v zimě tolik ne. Takže vlastně za cigára i ušetřím,“ dodává Roučka. Nekuřácké prostředí vyhovuje i výčepní. „Kdyby tady kouřili, nepracovala bych tu,“ tvrdí Zdeňka Švihovcová (51).

Nekouří ani při hokeji

A jak chlapi řeší kouření třeba při Mistrovství světa v hokeji? „Jednoduše. Kouřit běhají na zápraží před lokál o přestávkách a ti, co to nevydrží do konce třetiny, si cigaretu zapálí venku, tam přešlapují a na televizi se dívají skrz otevřené okno,“ říká Švihovcová.

Odvykací kúra

Kuriózní odvykací kúru jak přestat kouřit má za sebou i jeden ze štamgastů. Jaroslav Kurc (65) si dříve s chutí u piva zapálil. „Teď už ne. Nejdříve jsem chodil ven. Ale většinou jsem tam postával sám a to mě nebavilo. Kouřil jsem čím dál míň, ušetřil jsem i za cigára a přestalo mi to chybět,“ vzpomíná Kurc.

Fotogalerie
5 fotografií