Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalouskovu europoslanci ukradli v Praze auto. Štětina šel debatovat o EU

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. května 2017
18:05

V Bruselu a Štrasburku hájí barvy TOP 09, coby politik i novinář procestoval mnoho zemí světa. Nyní však stihla europoslance Jaromíra Štětinu (74) nepříjemnost v centru Prahy. Ukradli mu auto v době, kdy vyrazil debatovat o Evropské unii.

„Šlo o parkování v Praze na Karlově náměstí, jinak vám nemohu říct nic, protože se krádež teprve vyšetřuje,“ potvrdil Blesk.cz krádež svého vozu Jaromír Štětina, bývalý dlouholetý senátor za Stranu zelených a poté za TOP 09, od roku 2014 europoslanec právě za Kalouskovu Topku. Jeden detail však přece jen prozradil – šlo o auto značky Škoda.

V Bruselu mu předtím auto vykradli

Štětina však tuší, odkud vítr vane. A jakým způsobem mu mohlo být auto odcizeno. „Velice pravděpodobně se tady rozmáhá způsob krádeže vozu tím, že zloději mají dekodér. Některý z těch jejich kumpánů je schovaný za jinými auty a čeká na okamžik, kdy si člověk zamkne auto dálkovým ovládáním. Dekodér mu objeví kód a on si v okamžiku, kdy šofér odejde, otevře auto snadno sám. Stejným způsobem mi vyloupili auto v Bruselu,“ říká.

V centru Prahy přitom vyrazil na debatu o Evropské unii. „Konala se pro studenty v oficiálním zastoupení EU v Praze. Po prvotním vyšetření policie jsem tam šel a ještě jsem se krátce zúčastnil té debaty,“ pokračuje europoslanec.

Je to přitom vůbec poprvé, co mu ukradli auto. „Nikdy se mi nestalo, že by mi předtím ukradli auto. Tohle byla premiéra. Není to auto, se kterým jezdím na tyto dlouhé trasy, tam jezdím jiným automobilem,“ uvedl Štětina a pochvaloval si přístup policistů, kteří jeho případ vyšetřují. „Byla to státní policie, která to vyšetřovala. Pracovala naprosto profesionálně, takže není vyloučené, že se třeba to auto i najde,“ dodal.

Štětina kritizuje Zemana i Alexandrovce

Europoslanec Štětina přitom platí mj. za kritika počínání prezidenta Miloše Zemana. V poslední době mu vytkl průpovídku, kterou se Zeman v Číně prezentoval při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zeman tam mluvil o „likvidaci novinářů“. V samotném Rusku přitom bylo zabito od roku 1992 celkem 56 novinářů, uvádí neziskovka CPJ (Committee to Protect Journalists).

„Pane prezidente, mezi 56 zabitými novináři bylo i několik mých kamarádů, například Anička Politkovskaja. Vaše rádoby vtipné komentáře jsou necitlivé, surové a hloupé,“ vzkázal Štětina Zemanovi.

O Rusku europoslanec míní, že je dosud nemocné bolševismem a na rozdíl od Německa neprodělalo pokání. „Dokud bude mumie vůdce ležet na Rudém náměstí, Rusko nenastoupí cestu ke svobodě a prosperitě,“ říká. Nedávno se vrátil z Gruzie, kritizovat přitom neváhá ani slavný pěvecký sbor Alexandrovců, za což mu ale vyhrožovali i smrtí.

„Jsou to příslušníci armády, která na nás míří z Kaliningradu svými raketami a netají se tím, že je připravena je použít. Zpívám si potichu jinou písničku, tu krásnou ruskou o vozkovi, co umírá ve stepi. Nepotřebuju k tomu tleskat oficírským výložkám,“ napsal Štětina v pondělí na sociální síti.

Den předtím vystoupili Alexandrovci v Praze. Do české metropole zavítal obnovený sbor poté, co se loni na Vánoce jeho letadlo zřítilo do moře a na palubě zemřelo 63 lidí. 

Podporuje projednávání Babiše v Bruselu

Europoslanec také podporuje otevřít v Evropském parlamentu „bezprecedentní útoky ministra Babiše na svobodu slova“. „Jsme Evropa. Babiš ohrožuje svobodu slova Evropy,“ míní.

Výbor Evropského parlamentu se má Babišovou kauzou zabývat již 30. května odpoledne během projednávání bodu „Riziko politického zneužívání médií v České republice“.

VIDEO: Jaromír Štětina mluvil ve Studiu Brusel o zatykači, který na něj vydal Ázerbájdžán

Video  Zatykač na europoslance Štětinu: Nemůže vycestovat mimo EU.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

ivoadler ( 25. května 2017 16:13 )

Když už se stala ta chyba, že v europarlamentu je Štětina, tak by se pan Štětina měl starat o zájmy Česka a ne rozdmychávat protiruské a protikomunistické kampaně.

deratizater ( 25. května 2017 07:20 )

Rusofobní psychopat soudruh židokatolík který neopomene žádnou možnost jak si kopnout do Zemana. Až bude v Česku v exekučním zákoně napsáno že se nesmí stát z dlužníka bezdomovec tak jak tomu je v Rusku,tak potom může něco žvanit o Ruské demokracií kde ochrana práv občana je na prvním místě a nikoliv lichváře jako v Česku

noacojezase ( 24. května 2017 21:29 )

Co mezinárodní zatykač?

majka60 ( 24. května 2017 19:38 )

Mohl i ho někdo ukrást, žádná škoda by ho nebyla.

tosto ( 24. května 2017 19:29 )

TOP09 --- jakej pán , takovej krám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa