„Jestliže už máme vysazené dřeviny, jako jsou peckoviny, anebo máme v zahradě maliníky či jahodníky, začínala bych především vydatnou zálivkou,” říká zahradnice Šárka Zelenková k tomu, co touto dobou naše dřeviny nejvíce potřebují a ocení. Pokud je nepěstujeme v zahradě přímo v zatravněných plochách, ale máme kolem stromku například zakůrováno, je vhodné také obnovit tzv. zálivné mísy, aby se vláha dobře udržovala u kořenových balů.

Důležitá je nyní ovšem nejen dostatečná vláha, ale také přísun dalších živin. „Vybrala bych organická hnojiva s dlouhodobým účinkem až na dobu pěti měsíců,” doporučuje zahradnice, „a mohla by navíc obsahovat přídavek ovčího rouna, které je zdrojem přírodního dusíku. Ten se dokáže v půdě pozvolna uvolňovat a rostlina si ho vstřebává. Díky němu jsou pak plody nejen krásně vybarvené, ale také vyzrálé.” V hnojivu jsou totiž přítomny důležité prvky pro zdárný vývoj plodů, jako je dusík, fosfor, hořčík. Kupříkladu posledně jmenovaný prvek zajišťuje pevnou slupku plodu.

Jak na dobrou úrodu? Na tipy se podívejte ve videu:

Video
Video se připravuje ...

Jak si zajistit dobrou úrodu ovoce? Prima TV/BPŽ


„Jakmile vystoupají teploty na 20 až 25 stupňů, může se stát, že budou jahodníky napadeny nepříjemnou plísní šedou, na peckovinách se může objevit moniliová hniloba,” upozorňuje na hrozící nebezpečí v podobě zákeřných chorob Šárka Zelenková. „Plíseň šedou poznáme tak, že se na ovoci, resp. na zralých plodech jahodníku, maliníku, ale
i například révy vinné začne tvořit šedavý povlak.” Předcházet výskytu této choroby můžeme již při samotné výsadbě, a to tím, že ji nebudeme příliš zahušťovat, tedy umisťovat rostliny natěsno k sobě. Osvědčenou ochranou je také položit pod jahody netkanou textilii nebo slámu, aby se plody nedotýkaly země a nezahnívaly. „Další možnou prevencí je zvolení vhodného fungicidního přípravku,” radí odbornice s tím, že nejvhodnější doba pro ošetření jahodníků je v době květu, kdy kvete až pět procent úrody. Další možné ošetření je potom už vyloženě léčebné.

Druhá zmiňovaná choroba – moniliová hniloba – napadá zase peckoviny, a to v době dozrávání plodů. „Povrch plodu může narušit nejprve vosa či kroupy, čímž se otevře prostor pro vypuknutí této houbové choroby,” vysvětluje paní Zelenková. Poznáme ji tak, že se na plodech tvoří mokvavé ohraničené kruhy a napadené kusy následně opadají, popř. na stromě zůstanou, ale naprosto vyschnou neboli mumifikují. „Takové plody rozhodně nesmíme na stromě nechat, protože jsou zdrojem dalšího šíření choroby,” doplňuje odbornice. Okamžitým otrháním a zlikvidováním mumifikovaných plodů můžeme předejít tomu, aby tato choroba ohrožovala i úrodu v příštím roce.

„Pokud teď zahrádkáři vysazují například kontejnerované ovocné dřeviny, měli by si dobře rozmyslet, kam je umístí, protožei to může být vhodnou prevencí před případnými neduhy,” říká na závěr zahradnice s tím, že nejlepší je vzdušné stanoviště na sluníčku, určitě ne mrazivé kotliny, kde by trpěly i rezistentní dřeviny. „A další možnou prevencí je také zvolení vhodného fungicidního přípravku. Jakmile začne ovoce dozrávat, tak zhruba tři až čtyři týdny před sklizní ovoce tímto přípravkem ošetříme a můžeme se těšit na bohatou a zdravou úrodu.”

Celý pořad Váš Prima receptář sleudjte v neděli 28. května v 11:45 na Primě.