Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zmaříme sny nepřítele.“ Kim rozmístí nový systém obrany, Trump KLDR kritizuje

Autor: simao, ČTK - 
28. května 2017
09:40

Severní Korea v neděli oznámila, že provedla test nového systému protivzdušné obrany. Na zkoušku dohlížel osobně vůdce KLDR Kim Čong-un, který zároveň nařídil masovou výrobu tohoto systému a jeho rozmístění po celé zemi, napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Donald Trump, který mezitím navštívil summit G7 v Itálii, uvedl, že KLDR je světový problém.

KLDR testovala nový protiletadlový systém. Severokorejská agentura však neuvedla, o jaký se přesně jednalo. Nezveřejnila ani dobu zkoušky.

„Tento systém, jehož operační schopnosti byly podrobně prověřeny, by měl být masově vyráběn, aby ho bylo možné rozmístit po celé zemi... a zcela tak zmařit sny nepřítele o tom, že ovládne vzdušný prostor,“ uvedla tisková agentura KCNA.

Před týdnem v neděli Pchjongjang testoval svou další balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

Summit G7: Zastavte jaderný a raketový program

KLDR pokračuje v raketových a jaderných zkouškách, přestože jí to zakazují rezoluce OSN.

S novou výzvou přišel i summit G7, který se uskutečnil v italské Taormině na Sicílii. Státy skupiny sedmi nejvyspělejších ekonomik světa jsou ohledně KLDR a řešení severokorejské krize v plné shodě.

Summit KLDR vyzval, aby zastavila svůj jaderný a raketový program. Na světové společenství lídři G7 apelovali, aby „zdvojnásobilo své úsilí“ při vymáhání dodržování rezolucí OSN vůči KLDR.

Trump: KLDR je světový problém

Na Sicílii nechyběl ani americký prezident Donald Trump, který tam označil Severní Koreu za „světový problém“, který ale bude v určitém okamžiku vyřešen.

V rozhovoru s japonským premiérem Šinzóem Abem přitom ještě před zahájením summitu uvedl, že si na to „může vsadit“. „Moc na to myslíme... Je to velký problém, je to velký světový problém a bude to vyřešeno. V určitém okamžiku to bude vyřešeno. Na to si můžete vsadit,“ řekl podle agentury Reuters šéf Bílého domu.

Trump a Abe se přitom také dohodli, že rozšíří sankce proti KLDR právě kvůli jejímu dalšímu rozvoji jaderných zbraní a balistických raket.

Americký prezident dává opakovaně najevo, že Pchjongjang považuje za vážnou bezpečnostní hrozbu. Summit G7 se konal za účasti nejvyšších představitelů USA, Velké Británie, Kanady, Francie, Německa, Itálie a Japonska, poprvé se schůzky zúčastnil nový francouzský prezident Emmanuel Macron, o premiéru šlo i v případě britské premiérky Theresy Mayové.

VIDEO: Propaganda KLDR: Takhle předvedli Severokorejci v simulaci útok na USA

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Hidden-object ( 28. května 2017 12:52 )

Autistické HOVADO Kim prase tluste,vypada jak rego,zdenekk,ignotus..

sores ( 28. května 2017 11:25 )

Bože vypadá jak staré nevyvinuté dítě! Všude se hnus.ně řehtá s hu.bou dokořán, nechápu proč ho už dávno někdo neoddělal!!! Je hodně od.por.ný ale ještě více nebezpečný, to blázni bývají.Nechal povraždit celé příbuzenstvo, nejde mi na rozum proč se ho všichni tak bojí!

lug70 ( 28. května 2017 11:23 )

Ono se někdo diví zemi, na kterou je ze všech světových stran mířeno raketami, že se snaží bránit? Kim si hraje jen na svém písečku a nikdy nikoho nenapadl ani nenapadá, což se o Američanéch říct nedá. A dnes to v KLDR rozhodně nevypadá na chudou zemi, zmítanou hladomorem, jak se nám tu snaží nabulíkovat mainstreamová propaganda.http://pvpravda.cz/aaaa/ https://www.youtube.com/watch?v=8FwAb9QvVjM

Dannero ( 28. května 2017 11:10 )

vývoj zbraní táhne technologický pokrok dopředu, já bych Severní Korejce nepodceňoval,díky jejich umístnění v mírném podnebném pásmu, se dá předpokládat vysoká průměrná inteligence podobná středo-Evropanům nebo Japoncům.Třeba se jednou stanou technologickou velmocí právě díky motivaci samostatného vývoje v oblasti zbrojení.Podobně na tom bylo i Německo za války, jejich geniální vynálezy v oblasti raketové techniky dodnes využívá USA i Rusko.

Zobrazit celou diskusi