Protest proti elektronické evidenci tržeb (EET) měl různou podobu, jednou z kuriózních bylo zřízení stromu Živnostník v jedné zlínské hospodě. Její majitel Martin Juřík však strom vzniklý z účtenek, které hosté lepili na rámy, zrušil. Účtenky prý již lidi otravují. A dojem dalších restauratérů je podobný. EET přinesla spoustu zbytečně vytištěného papíru. A také úbytek některých restaurací, které však už stihly vystřídat jiné.
Hospodský zrušil strom plný účtenek: EET otravuje lidi. Jinde se „oklepali“
1.Hospodský: Obrovské množství papíru
Symbolický strom Živnostník, který na začátku prosince 2016 vyrostl uprostřed zlínské hospůdky Zelenáčova šopa na protest proti EET a další byrokracii, majitel už odstranil. Podle svých slov se na strom z papírových účtenek nalepených na trámech, který se neustále rozšiřoval, nechtěl už dál dívat.
Strom prý tamní prostor také už poměrně hyzdil. „Část lidí to z hecu pořád lepila, dnes bychom ten strom měli asi daleko větší. Ale říkal jsem si, že vzhledem k tomu, že už tak ty lidi otravují ty účtenky a ještě ten papír má v sobě nějaké škodlivé látky, tak proč bychom si měli ještě kazit to prostředí, ve kterém žijeme,“ vysvětluje Juřík.
Spousta lidí podle něj účtenku stále odmítá. „Je to obrovské množství papíru, úplně zbytečné,“ doplnil. Pokladna s EET podle něj většinou funguje bez problémů. „Někdy se stane, že není něco odesláno, dá se to zpětně udělat, ale zdržuje to, člověk na to musí myslet,“ říká Juřík.
2.Stres obsluhy a „kouslá wifina“
Nejvíce hospodského v praxi omezuje povinnost do 48 hodin vyřešit technický problém. „Když to nefunguje, nějakým způsobem je třeba to dohlásit, odeslat. Ve chvíli, kdy na 48 hodin odejdu, pokud tu nemám technicky zdatného člověk, který má přístupy do kasy jako já, tak to není schopný nikdo místo mě udělat. Kdybych odjel na týden na dovolenou, už jsme mimo zákon,“ dodává Juřík s tím, že kvůli tomu „člověk žije v určitém strachu“ z možných problémů.
Dalším negativem je podle některých i větší stres, když obsluha špatně zadá platbu. „Pořád je člověk na nervy, že se uklepne. Když pak musí něco stornovat, bojí se, že udělá něco špatně. Pořád musíme myslet na účtenky, než jdeme kasírovat hosta, je to náročné. Máme horší signál a wifina se nám občas kousne,“ řekla provozovatelka pardubické restaurace Imperial Michala Krpatová.
VIDEO: Babiš při startu EET přesvědčoval, že necílí na malé podnikatele, ale „honí všechny“
Video Babiš o EET: Honíme všechny, necílíme na malé podnikateleVideo se připravuje ...3.„Je to neekologické“
Za hlavní negativní dojem provozovatelů restaurací a hospod z EET však platí právě spousta zbytečně vytištěného papíru. Tržby už takto musí evidovat půl roku.
Ve spoustě podniků mají u pokladny koš neustále naplněný účtenkami, které nikdo nechce. Majitel brněnských restaurací Šelepka a Veselá Vačice Raed Kahwaji říká, že měsíčně dá za papírové ruličky o sedm tisíc korun více než před zavedením EET. „Je to neekologické, je to dřevo, jsou to stromy. Vydávat v elektronické době papírové účtenky je naprosto zbytečné,“ míní Kahwaji.
Minipivovary na jihu Moravy však změny v souvislosti s EET prakticky nezaznamenaly. „Počáteční přehnané reakce se vůbec nenaplnily. Pár provozů se zavřelo, ale ty stejně převzali úspěšnější restauratéři,“ podotkl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.
VIDEO: Podívejte se, jak vypadala premiéra EET pokladen v Česku
Video Premiéra EET v Česku: Podnikatele zdržují překlepy a instalace certifikátůVideo se připravuje ...4.Restaurace se oklepaly
Na Vysočině končily s prosincovým zavedením EET především hospody na venkově. Důvodů k jejich zavření měli provozovatelé většinou víc a nová povinnost pro ně byla posledním impulzem.
Rodinný pivovar Bernard v Humpolci teď očekává, jak se restauratéři vyrovnají se zákazem kouření platným od 31. května. „My to vnímáme tak, že EET je pro nás problém, který máme vyřešený. Některé hospody skončily, jiné zase vznikly,“ uvedl mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.
U některých hospod se podařilo obnovit provoz, někde jejich činnost částečně nahrazují spolky. Jihlavský živnostenský úřad však tento měsíc upozornil na to, že někteří restauratéři v regionu zřejmě účelově začali vydávat své provozovny za kluby, aby se vyhnuli daňovým a jiným povinnostem. Poukázaly na to kontroly provedené tímto úřadem.
5.Půl roku od startu EET: Eviduje 148 tisíc podnikatelů
Do EET je přitom zatím zapojeno zhruba 148 tisíc podnikatelů, zákazníkům vydali 1,35 miliardy účtenek, vyplývá z údajů Finanční správy. Dosud při kontrolách uložila za prohřešky na místě 347 pokut za 2,1 milionu korun.
EET byla zavedena loni od prosince pro restaurační a ubytovací služby. Na začátku března odstartovala druhá vlna EET, jíž byla tato povinnost rozšířena na maloobchody a velkoobchody.
Starší majitelé se kvůli EET často už nechtěli učit nové věci, pro jiné byly náklady na pořízení nové pokladny příliš vysoké. Kvůli nákladům na pořízení systému také řada restaurací zvedla ceny. Vyšší ceny má i pizzerie v Úvalech u Prahy, podle jejího provozovatele se ale nezdražovalo už řadu let, do nových cen se proto promítnou kromě EET i dražší suroviny.
Třetí fáze zavedení EET začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.
VIDEO: Náměstkyně ministerstva financí a „matka EET“ Alena Schillerová o účtenkové loterii, která začne v září
Prozradím, až Sobotka, Kalousek, Bělobrádek, Gazdík a Drahoš zavedou euro. Ceny západní, platy východní. Když to vypuklo na Slovensku, Slováci nakupovali v Česku, kde to bylo levnější. I kdyby euro bylo za 20,-Kč, za 11.000,-Kč dostanete 550 euro. Co se za to pořídí? Nájem garzonky, bez energií, na priferii města stoji 400-600 euro. Pronájem garáže v Bruselu 1.000 euro. Už se těším na křik příznivců výše jmenovaných.