Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidovci chtějí snížit volební laťku koalicím a zavést zdravotní připojištění

Autor: zst, ČTK - 
28. května 2017
13:50

Lidovci chtějí změnu volebního zákona, není ale jasné, kdy přesně. Je tak možné, že budou o změnu usilovat ještě před sněmovními volbami, do kterých jdou v koalici se STAN. Na místo současných deseti procent, by chtěli laťku pro dvojkoalice jen na sedmi procentech hlasů. Trojkoalice by pak podle jejich mínění potřebovala devět procent. Vedení strany k tomu vyzvali delegáti v usnesení celostátního sjezdu.

Podle přijatého usnesení by se vedení KDU-ČSL mělo snažit změnit volební zákony tak, aby koalice dvou stran potřebovala pro vstup do Sněmovny překročit sedmiprocentní práh, koalice tří a více stran devítiprocentní práh.

Nyní potřebuje volební koalice získat pět procent hlasů za každou stranu, která se do ní zapojí. Lidovci se starosty tak budou na podzim pro vstup do Sněmovny potřebovat deset procent hlasů. Jedné straně stačí překonat pětiprocentní hranici, a to i v případě, že jsou na její kandidátce zařazeni zástupci jiného subjektu.

Koalici lidovců a Starostů propaguje klip režiséra Filipa Renče:

Sjezd také vedení KDU-ČSL vyzval k tomu, aby se zasadilo o změnu systému přepočtu voličských hlasů na poslanecké mandáty. Současnou d'Hondtovu metodu by podle nich měl nahradit čistě poměrný systém. Lidovečtí představitelé už dříve říkali, že současný systém přepočtu pomáhá silnějším stranám na úkor těch slabších.

Delegáti neurčili lidovcům žádný termín, dokdy by se měli o změnu volebního zákona zasadit. Letošní volby do Sněmovny, které se uskuteční v říjnu, už ale těžko ovlivní.

Víc peněz na obranu ano

Delegáti se také vyslovili pro zvýšení výdajů na obranu. Jan Šafařík z komise lidovců pro obranu na sjezdu zdůraznil, že bezpečnostní situace v Evropě i ve světě je vážná, a proto je v zájmu Česka zajistit jednotu v Severoatlantické alianci. Proto by se podle delegátů strana měla zasadit, aby české obranné výdaje dosáhly dvou procent HDP, jak NATO vyžaduje. Výdaje by přitom měly jít do růstu bojových schopností české armády.

Spolupráci KDU-ČSL se Starosty schválili lidovci na svém sjezdu:

V souvislosti s bezpečnostními hrozbami schválil sjezd i usnesení, že by KDU-ČSL měla usilovat o spolupráci zemí Evropské unie při ochraně vnějších hranic. Zároveň zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků mezi členské země Unie.

Zuzana Roithová zvolená do celostátního výboru KDU-ČSL prosadila usnesení, aby se lidovci zasazovali o zavedení dobrovolného zdravotního pojištění. „Aby si občané mohli legálně připlatit za rozdíl mezi zdravotní péčí, která přesahuje rozsah péče veřejného zdravotního pojištění,“ řekla.

Roithová také vyzvala k úsilí zvýšit prestiž lékařů a sester a zajistit jejich dostatečný počet v českém zdravotnictví. Zároveň by se podle ní měl zvyšovat podíl zdravotnictví na českém HDP.

Euro do tří let ne

Místopředseda strany Daniel Herman na sjezdu uspěl s výzvou ke zjednodušení legislativy, které by zajistilo přehlednější právní řád a snížilo byrokratickou zátěž pro občany i firmy způsobovanou častými novelizacemi. Lidovci by podle něj také měli vyzývat představitele státu, aby dbali ústavních zákonů a ústavních zvyklostí.

Na sjezdu naopak neprošel návrh usnesení, aby se lidovci zasadili o vstup Česka do eurozóny k 1. lednu 2020.

Šéf hnutí Starostů Petr Gazdík byl na sjezdu lidovců jedním z klíčových hostů:

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
hejhej ( 29. května 2017 07:25 )

Lidovci byli vždycky podrazáci. Bělobrádek bere asi silné léky na RS a plácá jeden nesmysl za druhým.

joudajoudovy ( 28. května 2017 15:44 )

hmmm, tak to jsou v silnem rozporu s kalouskem, ktery chce latku zvysit. na druhou stranu to lidove adidasky do stanu delaji pro sebe, nemaji jistotu pro 10%. pouze predvolebni retorika? kdo bude menit ustavu 6 mesicu pred volbami? ze blivac nepise, ze chteji lidem zvysit dane a rozdat je mezi samozivitilky se 4 a vice deti? z jake populace tyto samozivitelky jsou? i pracujici rodina ma sotva dve deti? a dalsi globalisticko-eurohujerstvi s prijetim plavacku a eurem? europoslanci kdu-csl, top a cssd v bruselu hlasovali pro. nyni se se socany zacnou pozirat. sobotka jezdi k adolfine, vyklepany belobrada v depresi s podsivkou hermanem k nackum, ktere podporuji empicke banky a neziskovky. chlapci jsou celi napruzeni, na sjezdu se bratrsky poplacali po ranemou a s kadousem spradaji dabelske plany jak nas prodaji. tito grazlove maji dobre spocitane jak se do vlady dostanou. pokud ANO nebude mit 102 hlasu v PS i pri vitezstvi ve volbach se do vlady nedostane. neprojdou ani socani a jedine co zbyva koalice KDU-CSL-STAN, TOP 09. mozna vemou ODS nebo je podpori jako KSCM, okamura a socani za trafiky. dale mohou i pirati. tady jiz nejde o babise ale o nasi narodni samostatnost, ktera bude spolknuta jak nezrala malina. staci si poslechnout jejich hujerske proslovy ze sjezdu. např. cim vice evropy, tim mene ruska. kolik tady toho ruska mame? mozna tak jejich pohunky, kteri se s nimi i s havlem po sametu bratrickovali, rozdavali si majetky a rozlezli se do tradicnich politickych stran.

auslak ( 28. května 2017 15:38 )

Bratří a sestry , takových 5% by nám vyhovovalo. Co vy na to , voliči? Nebo by jste navrhovali míň , když se tak máme rádi.?

hanka666 ( 28. května 2017 15:30 )

Bělobrádku, na ty hity si přišel sám nebo na koberečku ve White Housu??? Takže peníze pro naše lidi půjdou pro americké zbrojaře Nedělejte bordel po světě a do deseti let budeme mít i zlaté kliky.

zednik ( 28. května 2017 15:18 )

Teprve včera se sčuchli a dnes už by chtěli výhody, aby se prosákli do sněmovny. Prd bude , bratři! Jim by stejně pomohlo ani těch jejich bájných 7%.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa