Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V havlíčkobrodském babyboxu našli miminko: Sestřičky mu daly jméno Milan

Autor: ČTK, lm - 
29. května 2017
20:28

Do babyboxu havlíčkobrodské nemocnice dnes před 17:00 někdo vložil novorozeného chlapce. Novorozeně je zdravé a váží 3310 gramů. Je to už čtvrté dítě, které bylo vloženo do babyboxu v Havlíčkově Brodě. ČTK to sdělila mluvčí nemocnice Petra Černo. Jde podle statistik o 154. miminko vložené v České republice do babyboxu.

Dítě se podle primářky dětského oddělení Magdaleny Chvílové Weberové narodilo dnes a je v dobrém zdravotním stavu.

Signál otevření dvířek babyboxu je napojen na nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou službu. K babyboxu se okamžitě vydala sestra z novorozenecké jednotky intenzivní péče, dítě vyndala a přenesla na oddělení. Momentálně je v péči pediatrů. "Sestřičky chlapce spontánně pojmenovaly Milan, pan Hess mu pak přidělil jméno Jiří po hejtmanovi Vysočiny Jiřím Běhounkovi," řekla mluvčí. Chlapec je teď podle ní v dokumentaci evidovaný jako Milan Jiří Brodský.

V havlíčkobrodské nemocnici byla odložena už čtyři miminka - dvě holčičky a dva kluci. "Poprvé se dveře babyboxu od jeho zprovoznění v roce 2012 otevřely ve večerních hodinách dne 13. června 2013, druhou holčičku jsme zde nalezli 15. září 2013. Naposledy se alarm brodského babyboxu rozezněl v březnu 2015," uvedla Černo.

V Česku byl prvně instalován babybox v pražském Hloubětíně v červnu 2005. Zakladatelem české sítě babyboxů je Ludvík Hess. Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Schránky, kterých je po celém Česku už 70, mají i své kritiky. Tvrdí že, babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Video: Prezident Zeman o medaili pro zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse

Video  Potvrzeno: Táta babyboxů Ludvík Hess dostane dnes večer medaili  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi