Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak vyjít s málem? 10 rad, se kterými se vám podaří ušetřit

/
  • (Profimedia)
    5. června 2017 ● 06:00

    Do výplaty daleko a v peněžence vítr? Každý jsme to zažil a některé to trápí právě teď. Co s tím? Jak to změnit a nekrást? Vyzkoušejte zaručené tipy finančních poradců.

  • 1.

    Vezměte do ruky kalkulačku

    Autor: Shutterstock

    Podívejte se na účty z minulého měsíce. Vidíte jasně příjmy a výdaje. Zkuste zvážit, kde nejvíc utrácíte a jak tuto položku snížit. Rovnou si také prověřte, co všechno platíte bance a zda je váš účet pro vás výhodný.

  • 2.

    Udělejte si plán

    Autor: ČMSS

    Pokud v půlce měsíce zjistíte, že se vaše finance tak nějak rozkutálely, sedněte si ke stolu a spočítejte vše, co zbylo. Promítněte si v hlavě, co vás čeká za výdaje a které z nich můžete přesunout, až přijde výplata. Částku, kterou máte, vydělte počtem dnů, ať víte, kolik můžete utratit denně. A toho se držte.

  • 3.

    Sledujte výhody

    Autor: Shutterstock.com

    Platíte státu spousty peněz, tak sledujte výhody, které jako občan máte. Mrkněte na sociálku, zdravotní pojišťovnu atd., které nabízejí peněžité pomoci či různé možnosti příspěvků (například proplácení vyšetření, permanentky na sportování atd.). Buďte v obraze, kde všude můžete získat peníze navíc.

  • 4.

    Vařte z toho, co máte doma

    Autor: Shutterstock.com

    Na jídle se totiž dá ušetřit asi nejvíc. Zjistěte, co doma máte, a snažte se všechno maximálně využít. Chytře pak nakupujte potraviny, které vás vyjdou lacino, ale dá se z nich udělat vícero jídel. Třeba brambory – k nim dušená mrkev, květák s vajíčky, fazole. I sladké si upečte – z mouky, cukru, vajec a z pár dalších ingrediencí upečete bábovku a hned máte co jíst.

  • 5.

    Kreditky nechte doma

    Autor: Shutterstock

    Jen málokterá žena má tak pevnou vůli, že se může procházet v obchodních centrech plných věcí často se slevou až 80 %, a neutratit ani korunu. Jediné řešení je obchodům se raději vyhýbat. Anebo jít nakupovat s peněženkou, ve které máte jen hotovost. Platební kartu nechte doma.

  • 6.

    Neopovrhujte letáky

    Autor: shutterstock.com

    Pokud máte na poštovní schránce cedulku zakazující vhazovat reklamní tiskoviny, zvažte, jestli ji neodlepit. Vyplatí se vám být v obraze a hledat potraviny a jiné zboží v akčních cenách. Mléko, máslo, pečivo, sýry, uzeniny, káva – to všechno se dá koupit za výhodnější ceny a můžete ušetřit až polovinu oproti běžnému nákupu.

  • 7.

    Šetřete za telefon

    Autor: Shutterstock

    Občas sledujte tarify i účty v bance, položky za telefon, internet, kabelovku, ale i vedení účtu – podívejte se, zda neplatíte nevýhodné ceny.

  • 8.

    Nezadlužujte se

    Autor: Profimedia

    Půjčka možná vypadá lákavě, ale vzít si ji by byla cesta do začarovaného kruhu. Nezapomeňte, že ji pak budete muset také splácet a nemusí být zrovna z čeho. Zkuste vyjít s tím málem, co máte. Raději si půjčte malý obnos od někoho z rodiny, kde vám nehrozí úroky a sankce.

  • 9.

    Plaťte včas

    Autor: Profimedia

    Tato rada může znít banálně, ale kvůli jejímu nedodržování platí každý měsíc mnoho českých rodin zbytečně. Pokud platíte pozdě účty za telefon, energie nebo splátku úvěru, můžou vám nabíhat pokuty a penále. Pečlivé plánování měsíčního rozpočtu pomůže i v dodržování včasnosti plateb. Vyhnete se totiž situaci, kdy byste chtěli zaplatit, ale na účtu nemáte potřebné finance.

  • 10.

    Srovnejte si nabídky na trhu

    Autor: scom

    Rodinné výdaje se skládají z několika fixních měsíčních plateb – bydlení, energie a další. Každopádně se vyplatí jednou za čas zkontrolovat, jestli na trhu není pro každou platbu výhodnější nabídka. Používání internetových srovnávačů při hledání nejvýhodnější nabídky se výrazně rozšířilo, a tento proces se tak velmi zjednodušil.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

koliaska: Díky za tipy. To já se snažím šetřit kde se dá. Například nedávno jsem objevila tuto stránku https://slevovykupon.net/ přes kterou se dají sehnat slevy na nákupy přes internet. Sama jsem díky tomu letos hodně ušetřila na nákupu vánočních dárků. Určitě doporučuji vyzkoušet.

(18. 12. 2018 18:47)

mrazkova@tiscali.cz: Svatá pravda. Ještě mi tam chybí i zmínka o tom, že je potřeba tvořit i nějakou rezervu na horší časy. Dřív mi to taky přišlo celkem zbytečné, ale pak se něco rozbilo a já úplně zpanikařila. v takových situacích pak člověku nezbývá nic jiného než ta půjčka před výplatou. Když už je to nutnost, tak je alespoň potřeba vybrat nějaký opravdu výhodný produkt, například s pomocí tohoto srovnávače - https://www.letakomat.cz/finance/pujcky-pred-vyplatou

(07. 10. 2018 21:52)

agfor: Nejlepší rada je - neukládat to, co vám podnikatel milostivě uprdne do jakékoliv české banky - o vše vás okradou.

(06. 06. 2017 13:23)

mak:  Ha ha ha, kdo se nají bábovky? Špatnej vtip!

(06. 06. 2017 06:33)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy