Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Češi by homosexuálům většinou dovolili adoptovat partnerovo dítě, tvrdí průzkum

Autor: ČTK, zzu - 
8. června 2017
16:30

Právo homosexuálních párů adoptovat potomky jejich životního partnera či partnerky podporuje 68 procent Čechů. Osvojování dětí z dětských domovů by gayům a lesbám povolilo 51 procent lidí. Zjistil to květnový průzkum, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Pokud jde o další práva homosexuálů, přibližně čtyři pětiny Čechů souhlasí s již existující možností uzavírat registrované partnerství. Sňatek by stejnopohlavním párům dopřálo 52 procent dotázaných, zatímco 41 procent se vyslovilo proti.

„V případě obou druhů adopcí jsme od minulého šetření zaznamenali nepatrný pokles nesouhlasných odpovědí,“ uvedlo CVVM. Změna v rozložení názorů se ale pohybuje na hranici statistické chyby.

VIDEO: Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu

Video Gay, jehož příběh v Česku zrušil zákaz adopcí. S partnerem chce založit rodinu. - Tomáš Polák, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podpora všech sledovaných práv homosexuálů je obecně častější mezi lidmi ve věkové kategorii 15 až 29 let. Vstřícnější jsou také respondenti, kteří hodnotí svoji životní úroveň jako dobrou. „Mezi odpůrce všech sledovaných práv se častěji zařadili dotázaní hodnotící svou životní úroveň jako špatnou, lidé hlásící se k levicové politické orientaci, a respondenti starší 60 let,“ uvedlo CVVM.

Sociology také zajímalo, zda by přiznání homosexuality způsobilo lidem potíže v soužití s ostatními lidmi v daném městě či obci. Necelá polovina respondentů uvedla, že by jim to potíže nezpůsobilo. Opačnou odpověď zvolilo 43 procent dotázaných.

Průzkum provedlo CVVM v období od 8. do 18. května. Na otázky odpovědělo 1019 lidí starších 15 let.