Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívku (12) z Českolipska zachránili policisté s defibrilátorem, byla v bezvědomí a chrčela

Dvanáctiletou dívku z Českolipska zachránili policisté s defibrilátorem, byla v bezvědomí a chrčela (ilustrační foto).
Dvanáctiletou dívku z Českolipska zachránili policisté s defibrilátorem, byla v bezvědomí a chrčela (ilustrační foto).  (Autor: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy)
Autor: dce - 
9. června 2017
11:48

Jak prospěšné jsou přenosné defibrilátory v rukou policistů a strážníků, se prokazuje snad každý týden. Tentokrát mohli strážníci z Mimoně pomoci teprve dvanáctileté dívence na Českolipsku, kterou našli rodiče v posteli v bezvědomí. Dojezd sanitky by trval příliš dlouho, proto povolal dispečink na pomoc městskou policii.

Zoufalí rodiče teprve dvanáctileté dívenky z Českolipska volali na linku záchranné služby v úterý krátce před druhou hodinou ranní. „Dívka ze spánku chrčela a nebylo možné ji probudit. Operátorka ZOS neprodleně zahájila s rodiči resuscitaci po telefonu,“ uvedl mluvčí záchranářů Michal Georgiev.

Jenže rodina bydlela v místě s dlouhým dojezdem záchranky. Dispečerka tedy požádala o pomoc krajské ředitelství policie o vyslání hlídky s přenosným defibrilátorem. Na místě byli do čtyř minut.

„Dívenka byla v bezvědomí a měla jen lapavé dechy. Policisté okamžitě zahájili nepřímou srdeční masáž i umělé dýchání a zároveň použili defibrilátor. Přístroj vyhodnotil fibrilaci a doporučil výboj. Po něm policisté pokračovali v resuscitaci, při které došlo k obnovení základních životních funkcí, a po příjezdu sanity pacientku předali do péče zdravotnické záchranné služby,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Záchranáři dívku stabilizovali a transportovali do nemocnice v Ústí. „Zdravotnická záchranná služba si této pomoci nesmírně cení. Díky rozhodnosti a profesionalitě všech zúčastněných došlo u dívky již během zásahu policistů, kteří byli na místě o 7 minut dříve než záchranáři, k obnově základních životních funkcí. Začala se probouzet již před příjezdem zdravotníků,“ uvedl Georgiev.

„Je to skutečně obrovský úspěch. Dle dostupných zdrojů by se mělo jednat o nejmladšího člověka zresuscitovaného pomocí AED policisty či hasiči v naší republice. Rádi bychom poděkovali policejnímu operačnímu středisku i zasahujícím policistům! Jednali rychle, rozhodně a správně. Tím dali dívence šanci na přežití. Nestává se často, aby došlo ke komorové fibrilaci u dítěte. Jedná se o maligní arytmii a jedinou šancí na přežití je včasné podání defibrilačního výboje. Toho se dívce dostalo skutečně záhy jen díky perfektně odvedené práci obou operačních středisek i policistů na místě. Toto je smysl projektu AED pro Liberecký kraj a důvod, proč v něm pokračovat,“ uvedl autor projektu Petr Matějíčka.

Podívejte se na video zpovědi ženy, která prožila zástavu srdce:

deep_ass_flsting ( 9. června 2017 12:45 )

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání