Černý den pro pizzu s ananasem. Zemřel muž (†83), který dal světu „havaj“
Narodil se v Řecku, ve 20 letech se přestěhoval do Kanady a zapsal se do historie světové gastronomie. Sam Panopoulos ve své restauraci totiž jako první podával jídlo, které nadchlo, pohoršilo nebo alespoň zmátlo nejednoho strávníka. V roce 1962 se rozhodl na šunkovou pizzu přidat kousky ananasu z plechovky. Zemřel tento čtvrtek ve věku 83 let, informovala na svém webu televize BBC.
Panopoulos otevřel po emigraci do Kanady se svými dvěma bratry postupně několik restaurací. Se „zlomovým“ nápadem přišel v podniku v Chathamu, malém městu v Ontariu.
„Prostě jsme na vrch přidali ananas, jenom tak, chtěli jsme zkusit, jak to bude chutnat,“ vzpomínal Panopoulos pro BBC v dřívějším rozhovoru.
Zákazníci si chuť nové sladkokyselé pizzy zamilovali. I když podle některých historiků tomu pomohla i velká popularita polynéské kultury v USA. Panopoulos pizzu přitom pojmenoval podle nápisu na plechovce ananasu, který použil, když pizzu připravoval poprvé.
Jeho rodina ho v parte popsala jako nezapomenutelného člověka, jehož upřímný smysl pro humor, nakažlivý smích a upřímnost budou chybět jeho rodině, přátelům i bývalým zaměstnancům a zákazníkům.
Pizzu si snadno můžete připravit i doma, to, jaké si na ni dáte ingredience, necháme na vás:
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.