Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU není připravená na střet s UFO: Ransdorfův nástupce se bojí nemocí

Autor: Tomáš Polák - 
14. června 2017
05:41

Evropská unie v budoucnosti počítá s cestou na Mars. Ve Studiu Brusel to naznačil europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM), který nahradil zesnulého Miloslava Ransdorfa a je místopředsedou Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, v rámci kterého se momentálně věnuje i kosmické strategii. Ta v šestiletém období počítá s investicí v přepočtu 324 miliard korun do vesmírných projektů a družic. Naopak na mimozemskou civilizaci prý nemyslí.

Evropská unie plánuje v období 2014–2020 investovat v přepočtu asi 324 miliard korun do vytvoření nových kosmických projektů. Podle Kohlíčka je ale potřeba finanční prostředky ještě přidat. „Máme čtyři agentury: je to Evropská kosmická agentura, program Galileo, program Copernicus a program Egnos,“ vypočetl.

Družice přečtou i „espézetku“

Právě program Galileo patří mezi ty vůbec největší projekty. Evropský globální družicový systém bude podle zprávy Evropského parlamentu brzy poskytovat spolehlivější informaci k určování polohy a času pro autonomní vozidla, železnice nebo letectví.

„Program Galileo má družice, které jsou velmi přesné. Vy můžete z toho kosmu odečíst dokonce i SPZku auta, což je záležitost fantastická, zatímco americký systém je rozostřen,“ vyzdvihl Kohlíček. K tomu se ale ovšem váže i otázka soukromí občanů. „Při současném podrobném snímkování povrchu je potřeba dbát na to, aby vám kamera nekoukala přímo do talíře. Ve všech směrnicích, ve všech návrzích, které se tady probírají, je tam soukromí jasně zachyceno,“ doplnil.

Jak v praxi funguje zastoupení mrtvého kolegy? A kdy nás po autonehodě dokážou zachránit z vesmíru? Podívejte se na celý rozhovor:  
Video  Jak řeší EU setkání s mimozemšťany? Podle Kohlíčka by mohlo skončit katastrofálně  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Program Copernicus je pak předním poskytovatelem údajů z pozorování země po celém světě, který pomáhá zachraňovat životy na moři, zlepšuje reakci na přírodní katastrofy jako zemětřesení, lesní požáry nebo povodně a umožňuje zemědělcům lépe obdělávat plodiny. I ten se dočká finanční pumpy.

Europoslanec: Střet s mimozemšťany by mohl skončit katastrofou

Jedním z hlavních úkolů kosmické strategie je posílení role Evropy jako globálního hráče a podpora mezinárodní spolupráce. S čím už ovšem strategie podle Kohlíčka vůbec nepočítá, jsou čím dál tím hlasitější úvahy vědců o možné mimozemské civilizaci. Například významný teoretický fyzik Stephen Hawking se nedávno nechal slyšet, že je „čím dál tím více přesvědčený, že ve vesmíru nejsme sami“ a upozornil na možná nebezpečí střetu s mimozemšťany. Toho si je vědom i Kohlíček. 

„Je pochopitelné, že by to mohlo skončit velkou katastrofou. Vezměte si kolonizaci Ameriky. Když přišli bílí lidé do Ameriky, přinesli s sebou choroby, které indiáni neznali, a pro mnoho kmenů skončil život právě setkáním s chorobami. A to jsme všichni lidé,“ konstatoval Kohlíček s tím, že se ovšem ničím podobným v rámci kosmické ani jiné strategie Evropská unie nezabývá. „My se zabýváme technickými konkrétními věcmi, které mají před sebou politická rozhodnutí,“ vysvětlil.  

Ani otázka hledání nové obytné planety podobné naší Zemi pak strategie neřeší a zabývá se jen nejbližším vesmírem. „Tam je alespoň trošičku načrtnuto, že bychom se mohli pokusit i o cestu na Mars, využití toho blízkého prostoru směrem k Měsíci a podobně,“ uvedl.

Ransdorfovi vyčítali velkou teorii

Jaromír Kohlíček je nástupcem zesnulého Miloslava Ransdorfa. Toho nahradil měsíc po jeho smrti loni v únoru. „Návrat byl smutný, protože s Mílou Ransdorfem jsme deset let úzce spolupracovali v Evropském parlamentu, on byl renesanční bytost. Původním vzděláním filozof, ale přesto do té hlavy byl schopen dostat obrovské množství technických detailů,“ zavzpomínal Kohlíček, který předtím v europarlamentu působil už dvě funkční období.

Ransdorfovi prý ostatní kolegové vytýkali, že to, co říká, je příliš velká teorie. Zesnulého kolegu prý nedokázal Kohlíček nahradit ve všem. „To je právě ta obrovská znalost jazyků, kdy on mluvil snad 20 jazyky, tady se o tom říkali úplné legendy,“ pochválil ho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa