Začátkem února vyrazili v rámci nového projektu do ulic metropole pracující vězni. Podle ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala na takovém nestřeženém pracovišti nemůže pracovat každý člověk ve výkonu trestu: jsou to pouze trestanci, kteří spáchali trestné činy nezávažného charakteru a nejsou nebezpeční svému okolí.

Po čtyřech měsících projekt slaví úspěchy. Z osmi pracujících vězňů je jich v současnosti už šestnáct. Někteří z nich zastávají pozice metaře na území Prahy 2, další pracují na překladišti v Malešicích nebo v Mníšku. Už teď navíc někteří z účastníků projektu nastupují nebo budou do úklidové společnosti nastupovat do normálního zaměstnání po výkonu trestu.

„Někteří z vězňů předem avizovali, že by chtěli být dále ve společnosti zaměstnáni. To byl vedlejší cíl našeho projektu,“ potvrdila tuto skutečnost starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). 

„Jeden bývalý vězeň k nám už nastoupil, s dalšími dvěma intenzivně jednáme, měli by k nám nastupovat v červenci. Dalšímu vězni nyní vyřizujeme ubytování, aby mohl také nastoupit po ukončení výkonu trestu,“ uvedl konkrétní případy předseda představenstva Komwag Jaroslav Stružka.

Jak to v práci funguje mezi zaměstnanci a vězni? Dělají trestanci nějaké problémy? Odpovídá Jaroslav Stružka:

Zastanou hodně práce, chtějí knedlíky

Podle vedení Komwagu žádné problémy mezi řadovými zaměstnanci a pracujícími vězni nevznikají. Existuje tam vzájemný respekt, vězni jsou mnohdy oproti pracovníkům společnosti při větší fyzické síle, a tak dokážou významným způsobem ulehčit průběh požadovaných prací.

Ani samotní vězni žádné komplikace doposud nezpůsobili. „Myslím si, že jediný problém byl, že chtěli víc knedlíků. My se samozřejmě staráme o vězně i tak, že jim musíme dodávat teplou stravu. Tak, jak mají vyšší výkon, tak potřebují i vyšší příkon. Když jsme jim začali zavážet jídla, chtěli, abychom to upravili směrem k většímu množství – a to se stalo,“ vysvětlil s úsměvem Jaroslav Stružka.

V celé České republice v současnosti pracuje téměř 8 800 vězňů. Ti si podle ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala vydělají zhruba 5 tisíc korun měsíčně. Pokud mají rodinu s dětmi, jdou peníze hlavně na alimenty. Část peněz potom putuje na jejich výdaje ve věznici a část jim zůstane na úspory.

Podívejte se, jak vězni v Praze pracují:

Fotogalerie
7 fotografií