Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi se bojí teroristických útoků na dovolené. Jde se proti nim pojistit?

Autor: deb - 
19. června 2017
10:20

Teroristických útoků se Češi obávají na dovolené více než špatného počasí, zdravotních komplikací nebo přírodních katastrof. Do svého cestovního pojištění zahrnula většina zdravotních pojišťoven riziko teroristického útoku. S informací přišly Novinky.cz. 

Dle průzkumu Europe Assistance mají dvě třetiny Čechů strach, že na dovolené zažijí teroristický útok. Více se ho obávají starší ročníky turistů. Do průzkumu byly zahrnuty i země, kde k některému útoku v posledních letech došlo. Češi mají větší obavy než zbytek Evropanů.

Celkem 64 procent dotázaných Čechů se obává dalšího rizika, které může zkomplikovat dovolenou, tím je nakažení nebezpečným virem, např. zika apod. Téměř polovina oslovených pak má strach z napadení nebo společenských nepokojů v zemi, kam vycestují. Nejméně se lidé obávají přírodních katastrof.

VIDEO: Jaké nemoci nám hrozí na dovolené? 

Kvůli terorismu se nemusíte připojišťovat

Zprávy o častých útocích v Evropě vyvolávají u mnoha lidí strach, že se zrovna oni mohou připlést do cesty šílenému teroristovi. Pojišťovny mají riziko terorismu kryto již v základní ceně cestovního pojištění. Lidé se tedy nemusí proti němu připojišťovat.

Skutečně mizivá je pravděpodobnost, že při teroristickém útoku přijdete o život. Není ovšem vyloučeno, že se při útěku z místa můžete zranit. Pojištění léčebných výloh v zahraničí se u pojišťoven v rámci cestovního pojištění vztahuje na újmu na životě nebo zdraví, která byla způsobena v souvislosti s teroristickým činem.

Pojišťovny tak klientům proplatí až do výše sjednané částky jednak lékařskou péči, která souvisí s útokem, ale i případnou repatriaci zpět domů. Ve většině pojišťoven platí, že vám hradí škody na majetku, které kvůli útoku vznikly, nebo trvalé následky.

„Rozhodne-li se klient z důvodu ‚obav z cestování‘ (teroristický útok v cílové destinaci) nejet na zájezd, uznáváme to jako důvod ke stornu cesty. Nesmí se ovšem jednat o setrvalý stav v cílové destinaci,“ řekl Novinkám Milan Káňa z Kooperativy. Pojišťovna Uniqa nabízí storno nejen na cílovou destinaci pobytu, ale i na plánovaná tranzitní místa. Naopak u pojišťovny ERV Evropská nemůžete uplatnit pouhou obavu z rizika terorismu jako akceptovatelný důvod zrušení cesty.

Dejte si pozor na výjimky z pojištění

„V cestovním pojištění se pojištění nevztahuje na osoby, které se jakýmkoli způsobem podílely či podílejí na přípravě, organizování či provedení teroristického útoku a dále na osoby, které vycestovaly do oblasti teroristickým útokem zasažené nebo ohrožené, nebo v takové oblasti zůstávají přes varování státních orgánů ČR, státních orgánů jiných států či významných mezinárodních institucí,” upřesnil pro web Václav Bálek z Allianz. V případě rizika teroristického útoku a následného pojistného plnění platí výjimky, tzv. výluky z pojištění.

„Podle pojistných podmínek se pojistné plnění nevztahuje na škody vzniklé při vycestování na území, které bylo vyhlášeno MZV ČR jako oblast se zvýšeným bezpečnostním rizikem,“ doplnila Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

„Doporučujeme v souvislosti s terorismem sledovat vyjádření MZV ČR i dobrovolnou registraci v systému DROZD. Podobně jako cestovní pojištění sjednáte do dvou tří minut, ani registrace v DROZDu nezabere o mnoho déle. Mnohokrát se již osvědčilo, že v případě teroristických útoků nejen mimo Evropu tak mohou být cestovatelé rychle kontaktováni a hbitě dostat podstatné informace,“ řekl Jan Marek z Generali.

V rámci životního pojištění některé pojišťovny kryjí riziko terorismu. Chráněni jsou u ČPP nebo Allianz. „Nabízíme pojištění proti terorismu také v rámci životního pojištění, které se vztahuje i na úrazy způsobené při teroristickém útoku. Pojištění pro případ terorismu je možné uzavřít jako samostatné pojištění k již sjednané smlouvě životního pojištění. Zájemci tak nemusí vypovídat nebo měnit již existující smlouvu, stačí pouze samostatně sjednat pojistné krytí pro toto konkrétní riziko,“ doplnila Čapková.

VIDEO: „Jsme nároční, milujeme moře a jídlo,“ říká šéf cestovky o Češích na dovolené.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi