Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čechy pohltila jóga. Cvičitelka: Chodí, protože je to cool, posílá je i doktor

Autor: zzu - 
25. června 2017
07:36

Jóga je čím dál tím populárnější. Lidé na ni chodí nejen do nejrůznějších fitcenter, často se její lekce konají pod širým nebem a sklízí úspěch. Podle cvičitelky lidé chodí, protože je to módní, mnohé potom přivede doporučení doktora, těch, kteří vnímají duchovno, je poměrně málo.

O józe by se nemělo mluvit jako o sportu, ale spíš jako o životním stylu. Podle cvičitelky Jany Smažíkové ji lidé vyhledávají, protože potřebují „vypnout“ mysl, která je dvacet čtyři hodin v permanenci.

A proč se stala v Česku tak populární? Často kvůli zdravotním problémům. „Myslím, že prvotní, proč jdou na cvičení, je, že je to jednoduše ‚cool‘, dělá to každý a dělají to i známé osobnosti. Velká část lidí jde, protože jim to řekl pan doktor, že se mají zklidnit, že jim správně nefungují záda, a když to nebudou dělat, tak za chvíli ochrnou. Pak je třetí část, kterou láká určité duchovno, ale těch už je méně. Nejvíc se to bude dělit mezi první dvě skupiny – ‚je to cool‘ a řekl to pan doktor,“ vysvětlila Smažíková.

S jógou až do porodu:
Video  S jógou až do porodu.  - Maminka.cz/Profimedia.cz
Video se připravuje ...

A co k tomu vedlo lidi, kteří se józe pravidelně věnují? Tak třeba Katka chtěla cvičit a nevěděla co, jóga vypadala lehce. „Chtěla jsem začít něco dělat a jóga se mi zdála zajímavá. Chodím stále do začátečníků, protože se to sice nezdá, ale je to pořádně náročné. Dneska už nechodím pravidelně, naše cvičitelka začala říkat něco o vegetariánství a to mi moc nesedělo. Pomalu zbíhám k TRX a vedeným kruhovým tréninkům,“ řekl Katka.

Michaela se věnuje takzvané hot józe, na kterou chodí přibližně dva roky a nemůže si ji vynachválit. „Jógu miluju, chodím hlavně na hot jógu, teplota vzduchu je u ní zvýšená, víc se prohřeje tělo a já úplně cítím, jak hubnu,“ směje se Michaela.

Helena začala chodit na cvičení, protože se pro ně nadchla její kamarádka. „Mě k józe přivedla kamarádka. Líbilo se mi její nadšení, tak jsem si řekla, že to taky zkusím. Ale nehrotím to, chodím tak jednou za týden až čtrnáct dní. Je to pro mě takové protažení, relax,“ uvedla Helena.

Jóga jako lék

Jóga se dnes i specializuje. Existuje například cvičení pro lidi, kteří trpí onemocněním štítné žlázy. Podobně jsou kurzy zaměřené na záda nebo třeba na hormonální systém. Jógou se dá řada věcí napravit. Podle Smažíkové je potřeba mít na paměti, že ačkoli člověk podstupuje kurz zaměřený na určitý orgán nebo tělní systém, nemůže počítat s tím, že by cviky nepůsobily i na něco jiného.

„Žádná póza nefunguje jenom jednostranně, pokud chce člověk cvičit třeba na hormonální systém, tak mu můžeme udělat soustavu z póz, které mají gró na žlázy s vnitřní sekrecí, vždycky ale funguje na víc věcí. Není pravda, že se lidé budu ohýbat a tím budou pracovat jenom s nadledvinkami. Je tam celý komplex věcí. Ale můžu udělat sestavu nebo lekci zaměřenou například na záda,“ vysvětlila Smažíková.  

A že je z čeho vybírat. Jen základních pozic je přibližně 80 až 100. „Základních poloh je tak 80 až 100, takže je z čeho vybírat. Nedá se odhadovat, pro kolik procent lidí se z toho stane životní styl. Mám klientelu, která ke mně chodí 10 let. Jsou to třeba lékaři a manažeři a zjistí, že aby mohli fungovat profesně, tak si chodí jednou týdně dávat svoji dávku protaženi,“ dodala Smažíková.

koliaska ( 21. března 2019 22:05 )

Moc hezky napsané. Já také patřím mezi ty, které jóga úplně pohltila. Začala jsem s ní zhruba před půl rokem a hodně mi pomohla s flexibilitou. Taky se mi dost líbí, že třeba u nás v Plzni je spousta míst, kam se dá jóga chodit cvičit. Třeba tady https://www.letacek.cz/blog/osobni-rozvoj-plzensko-46 mají moc pěkný přehled takových míst.

Zobrazit celou diskusi