Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Romka Mária našla byt pro rodinu se dvěma dětmi. Předtím je nikde nechtěli

Autor: zzu - 
20. června 2017
17:10

Mária Pompová žila s přítelem a malou dcerou v bytě s vysokým nájmem, ale bez teplé vody a s nefunkčním topením. A tak se mladá romská rodina rozhodla odstěhovat. Nový byt se jim ale nedařilo sehnat, pronajímatelům vadilo, že jsou Romové. Pomohl jim až projekt „Férové bydlení“. 

Mária řekla podrobnosti v rozhovoru pro Organizaci Hate Free Culture. „Bydleli jsme s přítelem ve Vysočanech, jenže tam byl vysoký nájem, nefungovalo topení a voda byla studená,“ uvedla a přidala strasti s hledáním nového bydlení: „Pronajímatelům taky vadilo, že máme dvě děti a jsme Romové.“

Teď mají minimálně na rok klid. „Máme smlouvu na rok a za ten rok oni musí vědět, že je zaplacený nájem a že je tady všechno v pořádku. Ten den, kdy jsme šli podepsat smlouvu, jsme se pořád usmívali, byli jsme šťastní,“ dodala Mária.

Video  Romka Mária našla byt pro rodinu se dvěma dětmi. Předtím je nikde nechtěli.  - Hate Free Culture
Video se připravuje ...

Rodině pomohla organizace R-mosty v rámci svého projektu „Férové bydlení“. Ten je určený lidem, kteří jsou jakkoli znevýhodnění na trhu s bydlením.

„Jsou to lidé, kteří mají ztíženou pozici, samoživitelky, Romové, ale teď třeba i smíšené páry, kdy je manžel Ukrajinec a podobně. Je to tedy v podstatě kdokoli, primárně samoživitelky a romské rodiny. Ale může to být každý, kdo se na trhu s bydlením cítí znevýhodněný. Lidé se na nás obrací denně,“ řekl pro Blesk.cz manažer projektu Adam Pospíšil.

Mária s rodinou našla dostupné a bezpečné bydlení v bytě Veroniky Jírů, která, jak uvedla pro Hate Free, si spolupráci v rámci projektu pochvaluje: „Oni vám na rozdíl od normální realitky garantují, že s tím člověkem, který v bytě bydlí, nějakou dobu pracují a jsou s ním v kontaktu,“ uvedla Jírů.

Byty pro „férové bydlení“ došly. Aspoň zatím

„Férové bydlení“ má zatím dvanáct bytů, ve kterých ubytovalo své klienty za pomoci různých akcí.  A jak to všechno probíhá?

„Necháváme iniciativu na našich klientech z našeho azylového domu nebo z naší poradny, kteří si hledají inzeráty. Jakmile to vypadá, že by mohla být schůzka s pronajímatelem, tak se do toho vložíme my. Nabízíme jim projekt „Férové bydlení“ s tím, že naši pracovníci budou dlouhodobě k dispozici a že podnájem ohlídají tak, aby bylo všechno v pořádku, druhá věc je potom aktivní vyhledávání nediskriminujících majitelů, třeba přes sociální sítě,“ vysvětlil Pospíšil.

Teď „Férové bydlení“ ale už další byty nemá, přesto se víceméně každý den někdo ozve s tím, že potřebuje pomoc. Klienty ani tak ale neodmítá. „Říkáme jim, že nemáme volné byty, ale snažíme se s nimi sjednat schůzku, ovšem klient nesmí být zdaleka. Musí být v rozumné dojezdové vzdálenosti, což je asi 80 kilometrů kolem Prahy, protože hlídáme, aby někdo byt neničil, platil nájemné a podobně. Do budoucna bychom rádi byli i v dalších krajích,“ dodal pro Blesk.cz Pospíšil.

S každým se zaměstnanci „Férového bydlení“ sejdou, můžou tak lehce odhadnout spolehlivost člověka, třeba když se už na první schůzku nedostaví. Dále si nastaví pravidelné schůzky. Realitka potřebuje mít jistotu, že je klient solidní, a tak je s ním v kontaktu minimálně několik měsíců. S pomocí organizace potom vyhledávají nabídky také sami klienti. Dochází do kanceláře, kde jsou k dispozici telefony a internet s tím, že pokud se najde majitel ochotný k pronájmu, nabídne mu „Férové bydlení“ hned spolupráci.

Nezisková organizace R-mosty funguje od roku 1992, jako jedna z nejstarších neziskovek se specializuje na poskytování sociálních služeb.