Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Důchodce ničí samota i exekuce. Expert: Stydí se žádat o dávky, radši živoří

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
10. července 2017
05:07

Největším problémem seniorů je samota. Je o tom přesvědčen Jan Lorman, který upozorňuje na to, že starší lidé se bojí o svých problémech mluvit a stydí se za ně.  „Mají problém navázat komunikaci s okolím, bojí se někým mluvit, protože mají pocit, že nevypadají dobře, nebo se stydí za svou chudobu. Trápí to ženy i muže, ale u mužů je to větší problém,“ říká Lorman v rozhovoru pro Blesk.cz.

Senioři mnohdy odmítají přijmout cizí péči, protože nechtějí být závislí a obtěžovat. Jenže se tím dostávají do začarovaného kruhu frustrace nebo dokonce finančních problémů. „Člověk, který byl schopen se o sebe postarat, se najednou trápí,“ uvádí Jan Lorman z organizace Život 90, která se věnuje pomoci seniorům.

Lidé pak podle něj dokonce častěji uvažují o sebevraždě. „Mají pocit, že žijí úplně zbytečně, a začnou uvažovat o tom, že by život měli život ukončit,“ zmiňuje Lorman.

Vedle zdraví řeší důchodci nejvíce peníze. Průměrný důchod sice dosahuje 11 750 korun, nicméně velká část seniorů na tuto částku nedosáhne. „Problémem jsou nízké důchody. Člověk ve stáří má mizivou šanci si někde v důchodu přivydělat. Jestli je v situaci, kdy bere například 8 000 tisíc korun, a podíváme se na dnešní nájmy a potřebu koupit si něco k jídlu, je evidentní, že to nemůže stačit. Je to velice špatná situace,“ myslí si Lorman.

Chybí osvěta pro seniory

Situaci pomáhají řešit příspěvky státu. Jenže jak ukazují zkušenosti organizace Život 90, není výjimkou, že se starší lidé bojí o dávku pořádat. „Stydí se za svou chudobu a nejsou si požádat na úřad o tu dávku, přestože by na ni měli nárok. A často ani nevědí, že taková dávka existuje. Stát do osvěty věnuje mizivé prostředky,“ říká Lorman v rozhovoru. Nejrizikovější skupinou jsou podle něj důchodkyně, které žijí samy.

VIDEO: Přivazování proti vůli důchodce. Realitu v některých pečovatelských domech ukazuje video organizace Život 90.

 

salto ( 11. července 2017 08:31 )

To je těch 27 let PRAVDY a LÁSKY

agfor ( 10. července 2017 15:49 )

Něco pravdy na tom je - důchodci se stydí žádat zloděje o dávky. A když už požádají (nebo to udělají jejich příbuzní), tak stejně dostanou kulový, protože právo a hlavně přednost na přidělení dávky mají cikáni.

zednik ( 10. července 2017 12:09 )

Koukni se na redukční hranice. Netahej sem hranici chudoby. Důchody jsou v ČR trapné. Nejlépe z toho nakonec vyjdou ti, co vlasně nemakali nebo se nepředřeli...Ti řvou nejvíc. http://www.duchody-duchodci.cz/osobni-vymerovaci-zaklad.php

zednik ( 10. července 2017 10:15 )

Ty jsi druhý extrém. Taky plácáš nesmysly.

zednik ( 10. července 2017 10:12 )

Další nesmysl . Když vydělává např. 14000 a má odpracované léta(neflákal se, ale u těhle to stejně hraji roli malou, protože se jim tím důchod příliš nekrátí)tak má důchod cca 10 300kč měsíčně. Projdi si orientačně kalkulačky. Pokud s nima umíš zacházet, zjistíš, že čím nižší plat , tím je pak vyšší důchod, až se dostaneš do platové fáze , kdy mají pak důchod vyšší než celý slavný plat.

Zobrazit celou diskusi