Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Honzovi stres změnil život. Sám o sobě ale neškodí, tvrdí psycholog

Autor: zzu - 
10. července 2017
06:05

Honza kvůli dlouhodobému stresu skončil u psychiatra. Dění kolem něho totiž začalo být nad jeho síly. Brzy se osamostatnil a ke studiu musel zvládat i řadu brigád. Podle psychologa Jana Kulhánka je krátkodobý stres v pořádku, pokud ho ale člověk prožívá dlouho, nastává vážný problém. Může se podepsat jak na psychice, tak na zdraví.

„Stres je pro mne každodenní rutinou, ne každý s ním umí pracovat a ne každý si umí přiznat, že je ve stresu,“ zmínil Honza pro Blesk.cz, aby přiznal: „Několikrát se mi stalo, že mi lékaři doporučili psychologa nebo psychiatra. Zalekl jsem se a říkal jsem si, že nejsem blázen, že nikoho takového nepotřebuji.  Až nastaly chvíle, kdy jsem byl fakt na dně. Jednoho večera jsem zvedl telefon a objednal se k psychiatrovi.“

VIDEO: Jak se zbavit stresu? Máme pro vás pár tipů:

Video  Pár tipů, jak se zbavit stresu  - Markéta Tošnarová / iStock.com
Video se připravuje ...

Problémy Honzovi začaly, když se už v patnácti letech osamostatnil. Škola a několik brigád k tomu nešly dohromady, rozhodně ne dlouhodobě. „Od patnácti let jsem začal žít sám, musel jsem začít automaticky i pracovat. Do toho jsem však musel zvládat studium na střední a následně na vysoké škole. Výdaje byly neustále větší, tím se zvedala i má pracovní doba a pracovní závazky. Jednu brigádu střídala druhá, pak třetí, čtvrtá a tak dále. Pracovní povinnosti od vedení se také zvyšovaly a tím rostl i můj stres,“ vypočetl Honza.

„Klepal jsem se jako ratlík“

Naplno pracoval a studoval, až se z toho zhroutil. Tělo mu dávalo jasné signály, několikrát skončil na kapačkách, až ho nakonec odvezla sanitka do nemocnice. Dlouhodobé vypětí se navíc podepsalo na jeho imunitě.

„Tělo začalo stávkovat, klepal jsem se jak ratlík a nic nepomáhalo. Do oslabeného těla se tím pádem lehce dostaly různé bakterie a s tím se rozjela i má nekonečná antibiotika. V jednom měsíci jsem dostal šest druhů antibiotik, sazený zánět v těle se nechtěl vyléčit,“ popsal svůj zdravotní stav. Stres mu způsobil ztrátu váhy, oslabení organismu, neustálé nemoci a ztrátu sebevědomí. Nejvíce mu pomohli přátelé.

Psycholog: Stres sám o sobě neškodí

Podle Jana Kulhánka z Psychoterapie Anděl stres nemusí být na škodu, nesmí ale trvat dlouho. „Stres jako takový není nijak škodlivý, nezpůsobuje nic, pokud trvá krátkou dobu. Je to normální nabuzení organismu když potřebujeme rychle reagovat, nebo se cítíme nějak ohrožení. Takže není škodlivý, pokud trvá krátkou dobu a pak zmizí. Škodlivý je stres, který trvá dlouhodobě,“ řekl pro Blesk.cz.

Psycholog připomněl, že stres zažíváme hlavně v práci, ve škole, nebo v konfliktním partnerském vztahu. V takovém případě často tělu hrozí vážné psychické i fyzické potíže.

„Nejběžnější jsou poruchy spánku, většinou je to problém s usínáním, potom časné probouzení, úzkosti, které se dějí v neadekvátních situacích, kdy by člověk úzkost necítil. Zhoršuje to migrény, bolesti hlavy, zažívací potíže, nechutenství, nebo naopak u některých lidí přejídání, průjmy, zácpy, ale i kožní problémy jako ekzémy a podobně,“ popsal expert.

Deprese si podle Kulhánka také člověk často přivodí stresem. Většinou jde o věci, které se nás bezprostředně týkají, ale nedokážeme je změnit. V depresivních stavech lidé nevidí pozitivní východiska, cítí smutek a sklíčenost.

Podle Medicínské tiskové agentury stres může i za další vážné zdravotní komplikace jako je infarkt, mrtvice nebo vysoký krevní tlak. A jak mu čelit? Do svého programu je potřeba přidat dostatek relaxace. Můžou to být procházky do přírody, jóga, nebo nejrůznější cvičení. Fyzická aktivita je velmi vítaným pomocníkem v boji proti stresu. V neposlední řadě by se člověk měl obklopovat lidmi, ať je to rodina, přátelé, kolegové. Důležité je pěstovat harmonické a zdravé vztahy, ty potom můžou být pevným bodem v době, kdy udeří chronický stres a krize.

zednik ( 10. července 2017 13:52 )

Pro kluka co se od 15let stará sám o sebe a jen díky brigádám vystuduje SŠ a VŠ je rada typu že proti stresu pomáhají procházky v přírodě, jóga a cvičení opravdu panská rada k nezaplacení. Kdyby byly půjčky na vzdělání,které by následně spláceli, bylo by to pro tyhle cílevědomé lidi účinější. My ale platíme alimenty za tatínky ,které tito nikdy nesplatí, ovšem ti ve stresu nejsou ani omylem

Zobrazit celou diskusi