Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pro Donalda s láskou! Poláci vítali Trumpa oslavnou písní, ten „šil“ do Putina

Autor: pet, ČTK - 
6. července 2017
13:30

Nadšení, přinejmenším ve státních a provládních médiích, provází návštěvu amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Varšavě. Polská televize TVP, ovládaná vládní stranou, dokonce návštěvu u prezidenta Andrzeje Dudy uvítala písničkou, stvořenou speciálně pro tuto příležitost: „Trumping and jumping, Duda is trendy“. Trump však přijel do Varšavy hlavně kritizovat KLDR i Rusko za chování, které podle něj vede k destabilizaci. Putin tento přístup odmítá. 

Dílo písničkáře a kabaretiéra Andrzeje Rosiewicze, které podle svých slov vytvořil na počest Melanie a Donalda Trumpových, zaznělo v ranním vysílání – a okamžitě se dočkal studené sprchy od kritiků za slabou choreografii i banální text, jakož i věcnou chybu, kdy autor označuje Roberta de Nira za obdivovatele Trumpa, ačkoliv herec podporoval miliardářovu soupeřku Hillary Clintonovou.

„Trumping and jumping today is trendy. Trumping and jumping. Sing and jump, sing and jump! Sing all together for Donald Trump,“ zpívá Rosiewicz.

Dílo „For Mr. President From Warsaw With Love“ se dočkalo spousty komentářů v sociálních sítích. „Ačkoliv nikoliv všichni si váží tohoto umění, Rosiewiczova písnička se momentálně stala hitem internetu,“ napsal server Onet.pl.

Rusko destabilizuje společnost

Donald Trump ve čtvrtek ve Varšavě po uvítání kritizoval Rusko za chování, jež podle něj vede k destabilizaci. Na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou mimo jiné rovněž označil raketové testy Severní Koreje za „hanebné“ jednání a řekl, že USA kvůli tomu zvažují „velmi přísné věci“. Mluvčí ruského prezidenta již na Trumpovo vyjádření ohledně Ruska reagoval odmítavě.

Rozhovorem s Dudou zahájil Trump program dnešní návštěvy Varšavy. Nyní se v polské metropoli účastní vrcholné schůzky 12 zemí střední a východní Evropy, než odletí do Hamburku na summit skupiny velkých ekonomik G20.

Trump před novináři vyzdvihl příspěvek Polska v boji proti terorismu nasazením svých vojáků v Iráku a Afghánistánu včetně toho, že Polsko jako jeden z mála členů NATO plní své finanční závazky vůči alianci.

Americký prezident již dlouhodobě kritizuje skutečnost, že 23 z 28 členů NATO stále neplní dohodnutý závazek dávat ročně dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu. Mezi těmito hříšníky je i Česká republika. Závazek plní jen Polsko, USA, Británie, Řecko a Estonsko.

Trump poukázal také na to, že Polsko a USA spolupracují s cílem vypořádat se s „destabilizujícím chováním Ruska“. Toto vyjádření vzápětí odmítla Moskva. „S takovým přístupem nesouhlasíme,“ řekl mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Kreml podle něj lituje nedostatku porozumění mezi Ruskem a USA ohledně očekávání spojených s budoucností jejich vztahů.

„Toto je přesně důvod, proč čekáme na první schůzku obou prezidentů,“ poznamenal Peskov v konferenčním rozhovoru s novináři.

Trump a Putin se mají sejít v pátek k bilaterálnímu rozhovoru na okraj summitu skupiny G20 v Hamburku.

VIDEO: Trump svými výroky nedávno pobavil i kosmonauta Aldrina

Video  Trump mluvil a druhý muž na Měsíci se ošíval. Podívejte se na jeho grimasy  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Obama o tom věděl...

V souvislosti s nejnovějším severokorejským raketovým testem, při němž Pchjongjang zřejmě vyzkoušel mezikontinentální balistickou raketu, šéf Bílého domu znovu vyzval mezinárodní společenství, aby se postavilo „velmi, velmi špatnému chování“ KLDR. Zároveň řekl, že zvažuje „velmi přísné věci“ v reakci na „hanebné“ jednání Severokorejců. Hned však poznamenal, že to neznamená, že tyto blíže neupřesněné kroky budou uplatněny.

Trump v odpovědi na jeden z dotazů připustil, že se Rusko vměšovalo do loňských amerických prezidentských voleb, nicméně to podle jeho názoru možná dělaly i „jiné státy“, žádné ale nejmenoval. „Nikdo to skutečně s jistotou neví,“ relativizoval opět celou záležitost, kterou se odpůrci snaží zpochybnit jeho vítězství v loňských volbách.

Trump v této souvislosti také znovu nařkl svého předchůdce Baracka Obamu, že o vměšování Ruska do voleb věděl už v srpnu, ale nic proti tomu nedělal, protože byl přesvědčený, že zvítězí kandidátka demokratů Hillary Clintonová. „Kdyby věděl, že vyhraju já, něco by udělal,“ řekl Trump.

Příklad pro všechny, kdo chtějí svobodu

Projev zahájila Melania Trumpová, která Polákům poděkovala za vřelé přijetí. Trump poté Polsko označil za zemi, která obohatila region, ale prostřednictvím Poláků žijících v USA i Spojené státy. Podle Trumpa je Polsko duší i srdcem regionu.

Polsko označil Trump za „příklad pro všechny, kdo chtějí svobodu“. „Dějiny Polska jsou dějinami národa, který nikdy neztratil naději, nikdy nebyl zlomen a nikdy nezapomněl, kým je,“ uvedl Trump před památníkem Varšavského povstání, které 1. srpna 1944 vypuklo v polské metropoli okupované nacisty.

„Tento národ je více než 1000 let starý. Polsko zázrakem dokázalo v roce 1920 u Varšavy zastavit sovětskou armádu, za dvacet let vás opět napadli,“ uvedl s tím, že tentokrát to byli Sověti společně s nacistickým Německem. „Navzdory okupaci jste přežili hrůzy, které ani nelze popsat, zničena byla vaše činorodá židovská populace,“ řekl americký prezident. „V polské povaze je síla, kterou nelze zničit a ani zlomit,“ dodal.

Před začátkem projevu speciálně prezident USA přivítal bývalého vůdce polského protikomunistického hnutí Solidarita a pozdějšího prezidenta z 90. let Lecha Walesu.

Ve svém projevu dále Trump vyzval Rusko, aby přestalo podporovat nepřátele Západu a režimy nepřátelské vůči západním hodnotám a aby se zapojilo do obrany celé civilizace. Trump zdůraznil, že vedle terorismu čelí západní svět i dalším hrozbám v podobě propagandy, finančních zločinů a kybernetických útoků.

Pro Donalda s láskou! Poláci vítali Trumpa oslavnou písní, ten „šil“ do Putina Pro Donalda s láskou! Poláci vítali Trumpa oslavnou písní, ten „šil“ do Putina | Reuters

Dodávky amerického plynu

Trump na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem řekl, že doufá v další dodávky amerického zemního plynu do Polska, i když cena se může zvýšit. Polsko na počátku června obdrželo jako první země z východní a severní Evropy dodávku amerického plynu z břidlicových ložisek a usiluje o dlouhodobější dodávky, které mají zemi pomoci snížit závislost na ruském plynu.

„Sedíme na obrovském množství energie, nyní vyvážíme energii. Kdykoliv budete potřebovat energii, prostě nám zavolejte,“ řekl Trump. Snažil se povzbudit i další země v regionu k odběru amerického plynu a slíbil, že Spojené státy nepoužijí nikdy energii jako donucovací prostředek a nepovolí ani jiným zemím, aby tak činily. Polsko již dříve uvedlo, že nechce prodloužit svoji dlouhodobou dohodu o dodávkách plynu s ruským Gazpromem, která má vypršet v roce 2022.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski soukromé televizní stanici TVN24 řekl, že je nyní na americké straně, aby rozhodla o dalších dodávkách LNG do Polska. „Jeden tanker dorazil a ukázali jsme, že je to možné. Nyní vše závisí na americké straně, zda nabídne smlouvu, která bude pro Polsko komerčně výhodná,“ řekl Waszczykowski. První tanker s LNG dorazil do terminálu u polského Svinoústí na počátku června. Koncem června dostala první dodávku amerického LNG také Litva.

Trump také v projevu k obyvatelům Varšavy poděkoval Polsku za přijetí amerických vojáků, které označil za symbol závazku Spojených států bránit východní Evropu. Šéfa Bílého domu a jeho manželku Melanii na náměstí Krasińských uvítal dlouhotrvající potlesk a skandování „Donald Trump“ a „USA“.

 

tgbg ( 7. července 2017 06:58 )

Putin si skutečně myslel, že si nechá Trump od rusáka poroučet?

1_2_3 ( 7. července 2017 01:08 )

A kam nás má tahat, západ na nás se.re a jen tahá z nás prachy. NATO je na houno, páč by nás nikdy před nikým neochránilo.

gabreta ( 6. července 2017 20:07 )

Jestli to nebude tím, že je má i s Trumpem Zeman u prde*le!!

gabreta ( 6. července 2017 20:04 )

Tak koukám, že i Poláci mají svoje zpěváka s "hvězdama a pruhama", stejně hloupýho a trapnýho, jako byla Parkanová!! Je s podivem, jak si lidi a hlavně politici, libujou v Americký prd*eli!!

chevyn ( 6. července 2017 19:40 )

Je to tlučhuba, ale ví, že případná válka už by nebyla konvenční, ale jaderná. Proto si dá pozor, aby Rusko nenas-ral. Myslím, že pak by jsme neměli čas se ani pomodlit.

Zobrazit celou diskusi