Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fidget spinner dělá z lidí zombie a manipuluje s nimi. Rusko děsí hračka

Autor: Mii - 
23. července 2017
11:01

Populární antistresová hračka Fidget spinner, kterou si oblíbily děti po celém světě, je v Rusku zneužívána k ovlivňování názorů mladých lidí a revoltě proti současnému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tvrdí to ruské úřady, které se rozhodly věc prošetřit a nevylučují, že dojde k úplnému zákazu točivých hraček, informuje ruská televize Rossiya 24.

Hračka Fidget spinner se stala hitem roku 2017. Těžko by se našlo město, kde nelze spinner pořídit. S točítkem, které obsahuje kovové nebo keramické ložisko, si hrají děti po celém světě.

I v Rusku mládež Fidget spinnerům podlehla. Tak moc, až si jejich oblíbenosti všimly ruské úřady a z jejich náhlého rozšíření obvinily antiputinovskou opozici v čele s Alexejem Navalným.

Opozice prý dětem Fidget spinnery prodává, čímž získává finance na své působení, a zároveň od dětí chce, aby je myšlenkově podporovaly. Úřady si to daly do spojitosti s faktem, že demonstrace organizované Navalným po celém Rusku navštěvuje velké množství mladých Rusů.

„Je záhadou, proč se staly v Rusku z ničeho nic tak populárními. Kdo je masám propaguje?“ ptá se televize. Otázku doplnila záběry z protiputinovské demonstrace, kde stojí mladý muž s plakátem „Spinnery od Navalného“. Podezřelé je podle televize také to, že Fidget spinnery zakoupené v obchodě s hračkami v Moskvě mají balení kompletně v angličtině, ani slovo rusky. Nakonec reportér sdělil, že spinnery dělají z lidí zombie, se kterými lze jednoduše manipulovat.

S Fidget spinnerem lze udělat spoustu triků

Video  Triky, které se dají s Fidget spinnerem udělat  - youtube.com/GeekBite
Video se připravuje ...

„Je to jednoduché, naše opozice na ty hračky láká mladé,“ vysvětloval Rossiya24 v další reportáži Ruslan Ostaško, šéfredaktor prokremelského serveru PolitRussia.ru. „Lidé, kteří se vyznají v politické teorii, můžou jasně vidět, že s touhle prostou věcí se dají ovládat masy,“ pokračoval.

Nebezpečná hračka

Ruská agentura na ochranu spotřebitelů, Rospotrebnadzor, v úterý oznámila, že bude hračky vyšetřovat. „V Rusku začala být v nedávné době masová propagace hračky jménem Fidget spinner. Je třeba se věci věnovat,“ uvedla agentura v prohlášení.

Rusko nicméně není jedinou zemí, která má ze spinnerů má obavy. Hračku je možné modifikovat tak, aby na ní byly nože nebo petardy, čímž se může stát velmi nebezpečnou. V Německu pak celníci v květnu zabavili 35 tun spinnerů, jelikož byly vyrobeny špatně a hrozilo, že by se z nich uvolnily malé části, které by děti mohly vdechnout.

Všechny tyto obavy se ale týkají fyzické bezpečnosti Fidget spinnerů. Rusko je první zemí, která tvrdí, že jsou nebezpečné i jiným způsobem.

ivuska1 ( 23. července 2017 11:38 )

Rusko, Norsko, Spanelsko atd..... je uplne jedno , ktera zeme na tento problem mlade generace se spinnery upozornila ale urcite to je velky problem a melo by se s tim neco delat.

Jardah775 ( 23. července 2017 11:35 )

DOJDE V RUSKU K OBČANSKÉ VÁLCE??? tadesco.cz/otazka-odpoved-pjakina-ze-dne-17-07-2017/ Příspěvek Otázka – Odpověď V.V. Pjakina ze dne 17.07.2017 pochází z tadesco.cz

Zobrazit celou diskusi
Další články
Články odjinud