Dokument Víta Klusáka Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015–2016). Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je radikální neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, ale doposud neprožil plnohodnotný vztah se ženou, bydlí totiž stále se svojí matkou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. 

Přestože autor tvrdí, že jej nechtěl zesměšnit, ale konfrontovat s realitou, diváci se v jednom kuse smáli absurdním dialogům.

„Zdá se to až nahrané. To snad není možné,“ hodnotil jeden člověk z publiku. Autor však vysvětlil, že snímek je opravdu dokumentem. Ovšem některé scény byly rekonstruované samotnými hlavními hrdiny, kdy natáčecí štáb chyběl u podstatných momentů, které rozvíjel příběh. Jako například hádka v kuchyni, u které filmaři původně nebyli.

Zkrátili ho

Přestože snímek trval 105 minut, řada podstatných věcí byla vypuštěna. „Původně byl dokument delší o celých 40 minut déle. Teď mi tam třeba chybí ta část, kdy Dalibor říká, jak se dostal k neonacismu,“ prozradil sám Klusák.

A právě na ty různé momenty, které tam chyběly, padly otázky v následné hodinové diskuzi. Obecenstvo se tak dozvědělo například to, že přítelkyně Dalibora bere tvrdé drogy, aby ho mohla poslouchat, nebo skutečnost, že s odrůstajícími vlasy být pankáčem jednoduše nemohl.

Fotogalerie
7 fotografií