Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nejí ani nemluví: Petra zůstane navždy dítětem. Rodičům pomůže jen víra, říká psycholog

Autor: zzu - 
6. srpna 2017
05:51

Petruška přišla na svět s postižením, je na vozíčku, respektive speciálním kočárku, nemluví, bez pomoci se nemůže pohybovat a většinu potravy potřebuje mít rozmixovanou. Její matka musí zvládat péči o další dva sourozence. Petrušce pomáhají třeba speciální akce s koňmi anebo muzikoterapie. Jak je na tom ale psychika rodičů? A co sourozenci, kteří se můžou cítit „odstrčeně“?

Rodina má tři děti, prostřední holčička Petra se narodila s handicapem, maminka začala zjišťovat, co se stalo, o jaké jde postižení. Lékaři ale u Petrušky neznají diagnózu. Dneska šestnáctiletá dívka je na vozíčku – speciálním kočárku, nemůže se bez pomoci pohybovat, má speciální stravu a nemluví. Někdy se může zdát, že ani nereaguje na své okolí. Většinu potravy potřebuje rozmixovat. Maminka Radka nachází velkou oporu a pomocníky ve starší dceři a mladším synovi.
 
Teď je Petruška i s matkou na speciálním táboře, který zajišťuje organizace Zajíček na koni. Letos byl náročný příjezd na tábor, protože se nám porouchalo auto, Petra byla tedy hodně nervózní a nesvá, bylo na ní vidět, že jsem na ni přenesla nervozitu a stres. Když jsme ale dorazily na tábor a všechno z nás opadlo, bylo znát, že začala být spokojená,“ říká maminka Petry, letos jela na pobyt pouze s ní, ostatní děti mají zrovna v tom termínu jinou akci.

Video  Postižený chlapec maluje hlavou.  - David Malík
Video se připravuje ...

Organizace pomáhají

Péče o Petrušku je někdy velmi náročná – jak psychicky, když někdy nevíte, co se Petře honí hlavou, zda ji třeba něco nebolí – sama to neřekne, tak i po stránce fyzické. Petrušku musím přenášet a i když je hubená, je to přeci jen určitá váha a musím na to být v kondici,“ uvedla pro Blesk.cz maminka Radka.

„Naštěstí získávám sílu od obou zdravých dětí. A Zajíček na koni je pro nás též velkou celoroční podporou. Na pobytech si navíc bezvadně odpočineme – já i Petruška,“ uvedla. Celé rodině změnilo Petruščino postižení život. Změna v životě je hlavně taková, že dítě s jakýmkoliv handicapem zůstává dítětem napořád, tedy péče o něj neustává ani v dospělosti, ale s pomáhajícími organizacemi se dá vše lépe zvládnout,“ dodala maminka.



Zajíček na koni, se kterým je teď Petra na táboře, má speciální program s názvem Ježíškem po celý rok. Pomocí tohoto projektu a dárců můžeme financovat dětem, jako je Petruška, právě letní tábory, jízdy na koních, obědy, oblečení a v neposlední řadě i dárky k Vánocům. Podporujeme takto děti ze sociálně slabého prostředí i děti s handicapem, tak aby do budoucna byly co nejméně poznamenány situací, za kterou nemohou,“ řekla pro Belsk.cz mluvčí organizace Lenka Mansour.

Matka potřebuje lásku

„Postižení, handicap v rodině je svým způsobem velká zátěž pro rodinu. Dítě vyžaduje víc pozornosti, je to finančně obvykle nákladnější, omezuje to nějaké možnosti. Určitou svobodu v trávení volného času rodiny. Ovšem velmi záleží na povaze rodičů, na tom jaké jsou to osobnosti, pokud jsou to zralí dospělí lidé, kteří mají rodičovské geny v sobě, není problém pro ně o někoho pečovat, nebo to mají v sobě, tak je to velké plus. Péče o dítě s handicapem pro ně nebude nějak dramaticky náročné nebo těžko přijatelné,“ uvedl pro Blesk.cz psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl.

Podle Kulhánka bude daleko těžší pro rodiče, kteří jsou moc mladí nebo osobnostně nezralí a je pro ně problém třeba plánovat,nebo se podřídit. Podobně náročné to pak bude i pro zbytek rodiny. Podle psychologa také hodně záleží na typu postižení, například ta smyslová se veřejnost naučila přijímat. Dítě je tedy možné integrovat do školky, školy nebo na kroužky.

Rodičům pomůže víra

A může případně další děti nějak ovlivnit těžce postižený sourozenec? Všechno záleží na přístupu rodičů a na tom, jak se s takovou situací sžijí oni. „Další děti to ovlivní, ale člověka ovlivní všechno, co v životě potkává. Pokud to matka přijme jako svůj úděl, jako smysl svého života starat se o takto postižené dítě, miluje své dítě a rozhodne se, že se o něj bude starat, tak je pak důležité, aby se někdo staral o tu maminku, nebo aby měla péči ona sama, měla zdroje citu a pomoci a tak dále,“ popsal složitý úděl matky Kulhánek.

Matka potom potřebuje podporu a lásku od partnera, ostatních dětí nebo širší rodiny, říká odborník. „Budou mít jiné hodnoty v životě. Je to velký nápor na to změnit hodnoty a priority. Není důležitý pracovní úspěch, nebo třeba být slavný, ale je důležité se o sebe vzájemně postarat, pomáhá třeba i to, když jsou rodiče věřící, protože jim celá situace dává smysl. Pokud tomu rodiče uvěří, tak to dokážou přinést i na další sourozence,“ dodal Kulhánek.