80. léta byla epochou siláckých akčních filmů, bohatých na přestřelky, výbuchy a hlášky. Právě tady nalezl kulturista rakouského původu svou disciplínu, kterou rychle opanoval. S Arnoldem se může rovnat snad jen Sylvester Stallone (71), možná Bruce Willis (62).

Arnold Alois Schwarzenegger se narodil 30. 7. 1947 ve štýrském městečku Thal. Jeho otec Gustav velel místním četníkům, matka Aurelia (roz. Jadrny) byla v domácnosti se dvěma syny (o rok starší Meinhard se pak zabil v autě ve 24 letech).

Na škole hrál Arnold fotbal, ale ve 13 letech prvně zvedl činku: do roka měl jasno, fotbalu nechal a dal se naplno na kulturistiku. Trochu i ze vzdoru vůči superpřísné otcově výchově. Dokonce se prý vloupával do posilovny, když bylo o víkendu zavřeno.

„Nemohl jsem se ráno na sebe podívat do zrcadla, když jsem předchozí den necvičil,“ vzpomínal po letech. A kvůli kulturistické soutěži na chvíli utekl i z vojny, což si pak odpykal ve vojenském vězení. Rozhodně mu to za to stálo: vyhrál titul Mr. Europe junior.

Za dva roky už zvítězil i v dospělácké soutěži, ve 20 se stal vůbec nejmladším Mr. Universe historie. „To byl můj lístek do Ameriky – země příležitostí, kde bych se mohl stát hvězdou a zbohatnout.“ V Los Angeles přidal celkem 7 titulů Mr. Olympia a stal se ikonou. Má lví podíl na tom, že se kulturistika z podivínské aktivity stala respektovaným sportem.

Ostatně na jeho počest se pořádají přední soutěže Arnold Classic, na které se tu a tam rád podívá. Mezitím ho ovšem zlákal Hollywood. Začal hlavní rolí v neuvěřitelně špatném snímku Herkules v New Yorku (1970), ale filmaři si ho aspoň všimli. Kulturistiku roku 1975 pověsil na hřebík a začal naplno hrát.

Dva roky nato už dostal Zlatý glóbus za nejlepší debut – i když vlastně ve filmu Zůstaň hladový hrál sebe sama, totiž rakouského kulturistu. Roku 1982 zazářil ve fantasy řežbě Barbar Conan, o dva roky později pak přišel jeho největší průlom: robot-zabiják Terminátor.

A průlom to byl i pro režiséra Jamese Camerona (62); úspěch ještě překonali druhým dílem s podtitulem Den zúčtování (1991), který hodně posunul laťku triků vyrobených počítačem. Vedle dalších klasických akcí či sci-fi vizí nehezké budoucnosti se pustil i do komedií.

V Policajtovi ze školky se potýká s kopou předškoláků, ve Dvojčatech mu bratra hraje ne zrovna urostlý Danny De-Vito, v Juniorovi pak coby odvážný vědec otěhotní.

Syna má s hospodyní

Pořádný »samec« byl Arnold i v osobním životě. Pětadvacet let byl ženatý s Marií Shriver (61), neteří prezidenta J. F. Kennedyho, a mají spolu čtyři děti. To mu však nebránilo v četných aférkách. Ovšem až po 14 letech vyšlo najevo, že udělal syna hospodyni – což ho stálo manželství. „Podělal jsem to a nemůžu vinit nikoho jiného,“ zhodnotil sám Arnold.

Úhlavní nepřítel: Trump

S ostatními arcilotry a padouchy bojoval Arnold jen na plátně, ale poslední rok dva jako by měl reálného úhlavního nepřítele. Není to nikdo menší než nejmocnější muž světa, prezident Donald Trump (71). Mají spory v politické rovině i v showbyznysu.

Arnold totiž po Trumpovi »zdědil« reality show Učeň (Apprentice), která zábavní metodou vybírá nejlepší manažery. Jenže Schwarzeneggerovi se v roli moderátora nedařilo a po roce toho nechal.

„Tvoje sledovanost se potápí!“ navážel se novopečený prezident do svého televizního nástupce přes Twitter. „Potápí se tvoje prezidentská obliba, nechceš si to vyměnit?“ kontroval Schwarzenegger.

Vážnější svár mají v politice – oba jsou sice členy republikánské strany, ale Arnold je jako všichni Kaliforňané tak trochu zelený pravdoláskař – podporuje handicapované sportovce, jezdí na kole či bojuje proti globálnímu oteplování. Jenže právě Trump Ameriku z globální klimatické dohody stáhl.

Prezidentem jen u Simpsonových

V letech 2003–2011 si dal od filmu pauzu, Kaliforňané si jej zvolili za guvernéra. Pak ale nepokračoval – do Senátu nechtěl a do Bílého domu nemůže; prezidentem ho jen fiktivně udělal seriál Simpsonovi a sci-fi akce Demolition Man se Sylvesterem Stallonem. Naopak se poté vrátil k filmu, točil třeba v supersestavě akčních hrdinů Expendables (zatím tři díly) či netradičně vážně v dramatu o letecké tragédii Dozvuky (2017).

Arnoldovy největší role

  • Barbar Conan (1982, 1984)
  • Terminátor (1984, 1991, 2003, 2015, a ještě prý přibude)
  • Predátor (totiž major Dutch, 1987)
  • Policajt ze školky (1990)
  • Douglas Quaid (Total Recall, 1990)
  • Harry Tasker (Pravdivé lži, 1994)
  • Likvidátor (1996)
  • Guvernér Kalifornie (2003–2011)

Video
Video se připravuje ...

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) INT, YouTube

Fotogalerie
56 fotografií