Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kopance, pěsti a rány holí: Čech si stěžuje, že ho surově zbila slovenská policie

Autor: Mii - 
3. srpna 2017
15:24

Výslech jako z hororového filmu. Přesně to měl zažít Čech Blažej Svoboda, který dlouhodobě žije na Slovensku a který po výslechu na policejním oddělení ve slovenském městě Senec údajně skončil zmlácený a s proděravěnými ušními bubínky. Slovenský parlament oznámil, že věc vyšetří, píší Noviny.cz.

K incidentu došlo minulý týden ve středu a informoval o něm Denník N. Podle opozičního poslance Lubomíra Galka se bude věcí zabývat branně-bezpečnostní výbor slovenského parlamentu. „Předvoláme si policejního prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnitra Roberta Kaliňáka, aby nám podali zprávu,“ řekl Galko.

Policii poslanec vnímá jako místo, kde se lidé se sklonem k brutalitě mohou vyskytovat. „Slovenský policejní sbor, bohužel, není výkvětem ctností a jsou v něm i lidé se sklony k násilí a brutalitě. Stačí vhodná atmosféra a jednání policistů začnou ovládat nízké pudy,“ uvedl.

Vedle parlamentu věc prošetří také sekce kontroly a inspekční služby slovenského ministerstva vnitra. 

Pro lidi podivíni, pro policii sektáři

Policisté Svobodu vyslýchali, aby zjistili, kde se skrývá jeho kamarádka se třemi dětmi, která se odstěhovala od manžela. Manžel byl ten, kdo policii kontaktoval. Svoboda ale lokaci své kamarádky prozradit odmítl s tím, že jí to slíbil, a policii jen ujistil, že děti jsou v pořádku.

Čech ženu zná ze spolku věřících. Tato skupina podle Denníku N nemá jméno, ale pravidelně se setkává a mluví o slově Božím. Policisté ji registrují jako sektu. Právě členství Svobody v této skupině policii mělo vyprovokovat.

Českého občana vyšetřovatelé vyslýchali od osmi večer do půl třetí ráno. Vše bylo v pořádku právě do doby, než Svoboda o společenství odmítl mluvit.

Poté podle svých slov dostal patnáct až dvacet ran většinou do hlavy. „Věděl, jak mě bít, abych neupadl do bezvědomí, aby mi nic nezlomil, ale aby to pořádně bolelo,“ řekl Svoboda. 

Později se k výslechu přidali další policisté, kdy jeden měl Čecha mlátit holí a druhý kopat. „Měl jsem roztáhnout prsty, dali mi mezi ně tužku a přitiskli. Následovala velká bolest,“ líčil své utrpění Svoboda. Tvrdí, že z jejich postupu bylo vidět, že takto nevyslýchají poprvé.

Zranění potvrdil doktor

Svoboda nakonec skončil 9 dní v neschopence. Na policejní inspekci a prokuraturu podal oznámení, ke kterému přiložil lékařskou zprávu, v níž jsou potvrzeny podlitiny, oděrky a proděravění obou ušních bubínků. Ženu s dětmi vyšetřovatelé našli den po výslechu. Všichni byli v pořádku.

VIDEO: Čech se na Slovensku pohádal s rodinou a vyrazil pěšky do Ostravy, cestou zmizel

ccir ( 4. srpna 2017 16:15 )

Podľa ilustračnej fotografie ak je to na nej on, tak sa asi jedná o nejakého českého bezdomovca. Je ich tu pomerne dosť!

ccir ( 4. srpna 2017 16:13 )

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí ....

Zobrazit celou diskusi