Život Earla Morana, úspěšného amerického pin-up výtvarníka a fotografa (1893–1984), byl bouřlivý. A stejně divoký byl i jeho rozvod na počátku 40. let. Přestěhoval se po něm z Chicaga do Hollywoodu a právě tam narazil na svůj zlatonosný Klondike. U jedné umělecké agentury si vyhlédl tehdy 19letou modelku, která vystupovala pod jménem Mona. Ve skutečnosti se jmenovala Norma Jeane Mortenson, ale dodnes ji každý zná pod jejím pozdějším uměleckým jménem Marilyn Monroe.

Bohém Earl měl nos jak na krásné dívky, tak na peníze. A Mona mu hned svými křivkami i kouzlem osobnosti učarovala. Pracovně a zřejmě i soukromě – a v následujících čtyřech letech se prý hodně kamarádili. Od roku 1946 do roku 1949 Earl nafotil nesčetně jejích fotografií v různých kostýmech, ale i úplně bez nich. Tak vznikly první odhalené snímky později tak slavné sexbomby. Tedy ještě dávno před rokem 1953, kdy její snímky pro Playboy pobláznily celý svět. Earl prodával především pastelové kresby, které se fotografiemi inspirovaly. A šly na dračku, vydělaly mu miliony dolarů.

Postupně se stal jedním z nejuznávanějších mistrů tzv. pin-up obrázků. Ty začaly vznikat v USA ve 20. letech minulého století. Byly na nich vyobrazené lehce poodhalené krásné dlouhonohé krásky, po nichž muži toužili a ženy se jimi chtěly stát. Stránky s krasotinkami si pak chlapi vytrhávali z časopisů, řidiči náklaďáků si je vylepovali v kabinách svých trucků, dělníci připínali napínáky na stěnách ubytoven a ve skříňkách šaten.

Krásné kreslené holky dostaly přezdívku pin-up girls (pin-up anglicky znamená »připevnit napínáčky«). Jejich úspěch byl především v počátcích založen na lechtivých náznacích. Větrem zvednuté šaty, spadlé ramínko negližé či prasklý pásek sukně, průsvitná halenka. A fungovalo to skvěle. Moranovy kresby jdou na dračku samozřejmě i dnes a jeho pastely se draží za desítky tisíc dolarů.

Ceněny jsou především ty, které byly vytvořeny s co nejnižší intenzitou úprav. Pin-up umělci, a Earl nebyl výjimkou, totiž tvořili tak, že kreslili krásky podle fotografií a používali na jednu kresbu části těl hned několika modelek. I proto je Marilyn na některých kresbách sotva k poznání...

VIDEO: České celebrity jako Marilyn:

Video
Video se připravuje ...

České celebrity jako Marilyn Hana Pokorná, foto: Lenka Hatašová, Jan Tůma, hudba: Yellow

Fotogalerie
9 fotografií