Filip byl do půl roku normální zdravé miminko. Pak lékaři zjistili, že se mu v hlavičce hromadí mozkomíšní mok. „Dělali mu punkci v celkové narkóze. Po zákroku nám lékařka přišla říci, že to nezvládl. Měsíc byl v umělém spánku,“ vzpomínala Eva Směšná (38).

Pak už nic nebylo jako dřív. Filip se uzavřel do vlastního světa, nekomunikuje, nepostará se o sebe. Zůstal na úrovni půlročního dítěte. „Starší David (12) bráškův stav těžce nese, zpívá mu, vypráví, čte knížky. On mu ale nikdy neodpoví,“ řekla smutně Eva.

Filip má navíc epilepsii, neumí kousat, je na plenách. Jak roste, trpí skoliózou, protože se sám nepohybuje. „Nejtěžší bylo dát Filípka přes týden do stacionáře. Ale musíme oba chodit do práce, máme povinnosti i k staršímu Davidovi. A viděli jsme, že v domácích podmínkách už náročnou každodenní rehabilitaci plně nezvládáme,“ popisuje Eva.

„Moc nám pomáhají v domově Nováček, kde o Filípka pečují a »chodí« tam do školy, což je v jeho případě rehabilitace a cvičení. S námi tráví víkendy a dovolené, to mu vše podřizujeme,“ vysvětlila Eva. Za synův pobyt ve stacionáři rodina zaplatí měsíčně asi čtyři tisícovky.

Jenže převážet nemohoucího a stále těžšího Filipa ve staré dodávce, kterou rodina vlastní, je velmi náročné. Řešením by bylo speciálně upravené auto, na to ale rodina nemá peníze. Tím, že je Filip přes týden ve speciálním zařízení, mají Směšní z 200 tisíc státního příspěvku na auto nárok jen na 60 tisíc. Cena upraveného vozu se ale pohybuje ve statisících.

„Stará dodávka dosluhuje, vestavět do ní plošinu by nebylo řešení. Zadlužit se bojíme,“ přiznávají rodiče. Třicet tisíc přislíbilo hejtmanství, Směšní oslovili i různé nadace a organizace. Pomáhají jim všichni, kterým není jejich osud lhostejný. Každý může rodině přispět na transparentní účet číslo 223212123/0600.

 

Fotogalerie
9 fotografií