Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přišel o ženu i vilu. S kým a kde Jakeš oslaví 95. narozeniny?

Autor: ČTK, pk, mim - 
12. srpna 2017
07:00

V roce 2013 se stal vdovcem, když mu zemřela manželka Květena. Miloš Jakeš, někdejší generální tajemník ÚV KSČ, pak loni přišel i o vilu na pražské Hanspaulce. Dům, ve kterém bydlel přes 35 let, prodali jeho synové. Právě v sobotu přitom Jakeš slaví 95. narozeniny. Zůstal sám jako kůl v plotě? Blesku komunistický papaláš vzkázal, že i na oslavu jeho požehnaného věku dojde. Kde a s kým?

„O víkendu budu s příbuznými na Vimpersku. Oslavíme to v pěti nejbližších lidech,“ řekl Blesku oslavenec Jakeš. „Přišlo mi opravdu hodně gratulací. Ani nevím, kolik. Ještě jsem si to nestihl ani přečíst, ale potěšilo mě to,“ dodal Jakeš, který se těší dobrému zdraví. 

Jaké je tajemství Jakešova elánu a vitality? „V létě se na chatě hodně koupu. V zimě chodím na lyže. A řekl bych, že nepříjemně rychle chodím. Tak to je možná tím,“ prozradil dále Blesku.

Letos ho srazilo auto

Nečekané obtíže však přišly na začátku letošního roku, kdy Jakeše v únoru srazilo auto. „Stalo se to ráno, když jsem šel na tramvaj. Já chtěl přejít na druhou stranu. Šel jsem po přechodu, kudy chodívám na tramvaj. A v tom do mě prostě zezadu bouchlo auto,“ řekl Blesku. 

Jakeš skončil na zemi, z nosu mu tekla krev. Byl v šoku. Za 10 minut pro něj přijela záchranka a odvezla ho do nemocncie na vyšetření. „Ta slečna, která řídila, se mi omluvila,“ dodal Jakeš, který z nemocnice po rentgenu a drobném ošetření odešel po svých.

Video  Jakeš se zotavil z dopravní nehody. V 94 letech už je zase fit  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

Zatímco zdraví Jakešovi slouží, v posledních letech to pro něj nebylo v osobním životě dvakrát snadné. Nejprve mu zemřel vnuk Petr, který se měl v USA, kde žil, dostat do bitky. Nedlouho poté se Jakeš naposledy rozloučil i s manželkou Květenou, se kterou se chystal na sedmdesáté výročí.

Dlouhá léta přitom Jakeš žil se svou ženou ve vile na Hanspaulce. Jeho synové Miloš a Lubomír, kterým však vilu daroval, ji za 45 milionů prodali. A Jakeš se musel stěhovat. „Byla tam nádherná zahrada se vzrostlými stromy. Rád jsem o ni pečoval,“ říkal Jakeš loni Blesku. Synové mu následně pořídili luxusní byt za sedm milionů korun v Podbabě. 

Jakešův vzestup

Jakeš se narodil v obci České Chalupy na Českokrumlovsku. Studoval a poté pracoval v národním podniku Svit Zlín. V roce 1945 vstoupil do komunistické strany a v roce 1950 se na dva roky stal předsedou národního výboru v Gottwaldově (jak se jmenoval Zlín po komunistickém převratu).

Začal dělat kariéru v komunistické straně, studoval na Vysoké škole stranické v Moskvě a začal působit na ústředním výboru KSČ. V období Pražského jara v roce 1968 se přiklonil na stranu konzervativních sil v komunistické straně, což mu po okupaci vojsky Varšavské smlouvy zajistilo pokračování kariéry.

Jakešův překvapivý nástup do čela strany byl podle historiků spíše výsledkem vnitrostranických her a měl zabránit, aby se k moci dostal tehdejší federální předseda vlády Lubomír Štrougal.

V čele strany vydržel do listopadových událostí roku 1989, kdy skončil mocenský monopol komunistů a byl donucen svoji funkci opustit. V prosinci 1989 byl pak dokonce z komunistické strany vyloučen.

Jakešovo působení v nejvyšší stranické funkci je spojeno s agónií a následným pádem komunistického zřízení v Československu v listopadu 1989.

Památný projev z Červeného Hrádku

Do paměti většiny občanů se zapsal především svými tragikomickými řečnickými výkony. Záznam jeho vystoupení před komunistickými funkcionáři v Červeném Hrádku na Plzeňsku z července 1989 koloval mezi lidmi a Jakeš se stal nechtěnou komediální hvězdou.

Místy zmatený a místy až bezelstně upřímný projev, v němž mimo jiné apeloval na to, aby komunisté získali podporu obyvatel a nezůstali sami „jak kůl v plotě“, byl pro mnohé Čechy i Slováky signálem, že vládnoucí režim není tak silný, jak se tvářil při rozhánění opozičních demonstrací.

Ukázka z projevu Miloše Jakeše na Červeném Hrádku:

Video  Ukázka z projevu Milouše Jakeše na Červeném Hrádku.  - Facebok
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa