Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dvě trpící holčičky v jednom těle: Siamská dvojčata v péči krutých doktorů

Autor: Martin Valeš - 
14. srpna 2017
06:50

Siamská dvojčata jsou pokaždé kuriózním případem. Ovšem pro sovětské medicínské badatele byly Daša a Maša lákavým soustem, při pokusech na nich se jen tak něčeho neštítili.

Darja a Marija Krivošljapovy se narodily v SSSR roku 1950, ještě za Stalinovy vlády. Tehdy se na člověka moc nehledělo a siamská dvojčata postavili lékaři na úroveň laboratorních morčat. Po porodu putovaly do moskevského Institutu experimentální medicíny, snad celé předškolní dětství strávily zavřené v laboratoři. Dívky byly srostlé v pase; každá ovládala jednu nohu, horní poloviny jejich těl byly takřka normální.

Krevní oběh měly spojený, ale nervovou soustavu každá vlastní – hlavně kvůli tomu jedna marodila, ale druhá odolala, ač měly infekci obě. Badatelé s tím šli do extrémů: jednu dívku týrali a sledovali, co to dělá s dvojčetem. Elektrošoky, mrazy i žár, hlad, spánková deprivace…

Až v šesti letech je začali brát trochu jako lidi, když je převezli do jiného ústavu. Až do 14 let ale byly schovány před veřejností mezi »obyčejnými« tělesně postiženými, které komunisté také drželi v ústraní.

Dívky se dost lišily: Maša byla jasně dominantní, až psychopatická, zatímco Daša vše trpělivě snášela a dokázala najít optimismus, ba lásku. Vztahu s dalším »chovancem« ale Maša nepřála. Když později dostaly nabídku na chirurgické rozdělení, Daša si přála vlastní život – kdežto Maša řekla „Nět“.

„Maša byla psychopat, podle všech kritérií,“ řekla listu Daily Mail britská novinářka Juliet Butler, která se s nimi od konce 80. let přátelila a nyní napsala jejich příběh jako román. Podřízenou sestru dokonce Maša donutila k alkoholismu: sama ho polknout nedokázala, ale do krve se jim dostával společně. A společně i zemřely – roku 2003 se Maše zastavilo srdce a škodlivé látky z rozkládajícího se těla do pár hodin zabily i sestru. Ale kdo ví, jestli by Daša vydržela déle, kdyby je chirurgové rozdělili – citové pouto mezi nimi by neodstranili.

VIDEO: Je to můj táta, nebo není? Chlapec je zmatený, když vidí dvojče svého otce

Video  Je to můj táta, nebo není? Chlapec je zmatený, když vidí dvojče svého otce.  - Maminka.cz, Supermamy.cz/Youtube
Video se připravuje ...

kupredu-leva ( 14. srpna 2017 09:23 )

Když pokusy na dětech mohl dělat Mengele v koncentráku, tak mohou sovětští soudruzi také!

Zobrazit celou diskusi